29/03/2024

Γιάννης Μαλικούτης: Εξωπραγματικό για τα Ελληνικά δεδομένα πως θα αγωνιστώ στο Lumpinee Stadium

Έναν διττό ρόλο του προπονητή και του αθλητή ακολουθεί ο Γιάννης Μαλικούτης όλα αυτά τα χρόνια. 


Ο Έλληνας thai fighter προετοιμάζεται για να αγωνιστεί στο Lumpinee Stadium και τονίζει μέσω της συνέντευξης του στο Fightsports.gr την σημασία του γεγονότος ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει και για το επίπεδο του Ελληνικού Μuay Τhai. Aναλυτικά:

Γιάννη ήσουν πριν από λίγο καιρό στην Ταϊλάνδη και αγωνίστηκες εκεί και σύντομα θα κάνεις και τον επόμενο αγώνα σου που είναι πολύ σημαντικός. Θα αγωνιστείς στο Lumpinee Stadium. Είναι η πιο σημαντική της καριέρας σου και πως είσαι ψυχολογικά και σωματικά γι’αυτή την μεγάλη στιγμή;

«Σίγουρα το να φτάνει ένας αθλητής από την Ελλάδα να αγωνίζεται στο Lumpinee είναι κάτι εξωπραγματικό για τα Ελληνικά δεδομένα. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που από πέρσι έχω καταφέρει βήμα βήμα να φθάσω στο ψηλότερο σκαλί που μπορεί να αγωνιστεί ένας αθλητής.

Αυτό δεν έγινε βέβαια σε μια ημέρα. Αγωνίζομαι στην Ταϊλάνδη κάθε χρόνο από το 2011 και σιγά σιγά από τα μικρότερα στάδια έφτασα στο Lumpinee που για πολλούς πριν ίσως να ήταν ακατόρθωτο.

Νομίζω ότι εκτός από την κορυφαία στιγμή μου προσωπικά σαν αθλητής είναι και η κορυφαία επιτυχία του Eλληνικού Muay Thai να ακουστεί το όνομα της χώρας μας στο Lumpinee stadium.

Παρόλα αυτά είμαι ήρεμος έχω πάρει το βάπτισμα από την προηγούμενη φορά και τώρα με τη βοήθεια του θεού τα πάντα είναι δυνατά. Νιώθω ότι είμαι σε εκπληκτική φόρμα και πιο έτοιμος από ποτέ».

Για να καταλάβει και ο κόσμος το μέγεθος αυτής της ευκαιρίας. Μπορείς να μας εξηγήσεις τι σημαίνει να αγωνίζεται ένας Έλληνας thai fighter σε αυτό το στάδιο;

Το Lumpinee θεωρείτε το σπουδαιότερο στάδιο της Ταϊλάνδης αλλά και ολοκλήρου του κόσμου. Μέσα από τους χιλιάδες Ταϊλανδούς fighters κορυφαίου επιπέδου μόνο η ελίτ μπορεί να αγωνιστεί σε αυτό.

Υπάρχει επίσημο ranking κατάταξης και το να καταφέρεις να βγεις πρωταθλητής του συγκεκριμένου σταδίου θεωρείτε η μεγαλύτερη επιβράβευση και τιμή στην Ταϊλάνδη.

Φανταστείτε ότι σούπερ σταρ όπως ο Buakaw δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν τον συγκεκριμένο τίτλο ενώ ο Saenchai ο μοναδικός ενεργός θρύλος του Muay Thai έχει αποσυρθεί πλέον από τo συγκεκριμένο στάδιο δίνοντας τον τίτλο του.

Ο λόγος είναι ότι παρόλο που αγωνίζεται ακόμη λόγω ηλικίας δεν μπορεί να συναγωνιστεί πλέον τους νεαρότερους πρωταθλητές του σταδίου. Το επίπεδο είναι κάτι παραπάνω από κορυφαίο και ο συναγωνισμός τεράστιος».

Το Μuay Thai έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς πλέον στην Ελλάδα. Είναι κάτι που εισπράττεις και εσύ σαν προπονητής στην σχολή σου;

Όπως έχω πει και σε παλιότερες συνεντεύξεις έχω ζήσει το Muay Thai στην Ελλάδα σε πολύ καλύτερες εποχές και θεωρώ ότι σε σχέση με τότε απέχουμε αρκετά. Μιλάω για τις χρυσές εποχές αρχές του 2000 με επαγγελματικές διοργανώσεις No Mercy , Terror Zone κτλ, σε στάδια αλλά και νυχτερινά κλαμπ όπου συγκέντρωναν πραγματικά πολύ κόσμο και ο βασικός τους κορμός αποτελούνταν από αγώνες καθαρόαιμου Muay Thai.

Σήμερα βλέπουμε περισσότερο αγώνες με βάση το Kick Boxing ή το MMA. Στην σχολή μου Duang Prateep gym ευτυχώς η δουλειά μας ανταμείβεται με αρκετό κόσμο αλλά το κλειδί είναι ότι δεν απευθυνόμαστε τόσο σε αγωνιστικούς αθλητές παρά στον καθένα εκεί έξω ο οποίος θέλει να γυμναστεί, να εκτονωθεί και να μάθει την υπέροχη αυτή τέχνη.

Άντρες γυναίκες και παιδιά οι οποίοι αντί να πάνε γυμναστήριο, βάζουν γάντια και προπονούνται όπως οι fighters. Το αγωνιστικό κομμάτι είναι πολύ απαιτητικό και δύσκολο και προσωπικά είμαι πολύ αυστηρός σε οποίον θέλει να ασχοληθεί με αυτό.

Δεν κάνω εκπτώσεις στην προπόνηση τους γιατί είμαι μέσα στα ρινγκ όχι απέξω και γνωρίζω ότι το να αγωνίζεσαι δεν είναι εύκολο, ούτε ψέμα».

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις την αγωνιστική δράση με το προπονητικό κομμάτι;

«Είναι ένας από τους λόγους που δεν αγωνίζομαι στην Ελλάδα. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι όπως το ιδεολογικό κομμάτι αλλά ότι και να κάνω θέλω να είμαι προσηλωμένος στο 100%».

Ένα μήνυμα στο μαχητικό κοινό της Ελλάδος για την νέα σου δοκιμασία. Τι να περιμένουν από σένα;

«Είμαι σε κορυφαία φόρμα. Το μεγαλύτερο μου πλεονέκτημα είναι το σώμα μου και η δυνατότητα να κόβω πανεύκολα πολλά κιλά πριν τον αγώνα και να τα ξαναπαίρνω μετά.

Μπορώ να είμαι στη ζύγιση 62 κιλά ή και λιγότερο και να εμφανιστώ στον αγώνα πάνω από 67. Όπως καταλαβαίνετε το μέγεθος μου και η πολύ καλή σωματική μου κατάσταση φοβίζει τους αντιπάλους μου και πάντα είναι μαζεμένοι απέναντι μου για αυτόν ακριβώς τον λόγο.  Προπονούμαι καθημερινά σχεδόν έξι ώρες σε ένα από τα καλύτερα γυμναστήρια της Μπανγκόκ εδώ και τρεις μήνες νιώθω πολύ σίγουρος για τον εαυτό μου.

Κλείνοντας θέλω να πω ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες για τα μηνύματα τους. Έχω ανάγκη την στήριξη τους είναι όλη η εσωτερική μου δύναμη. Επίσης εσάς στο Fightsports για την συνέντευξη και την βοήθεια σας στα μαχητικά αθλήματα και την διάδοση τους».

Μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για το Lumpinee Stadium:

  • Για πρώτη φορά ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1956 και αποτελεί το κορυφαίο στάδιο για περισσότερα από 60 συνεχόμενα χρόνια.
  • Κανένας κορυφαίος αθλητής Muay Thai δεν μπορεί να θεωρηθεί θρύλος εάν δεν καταφέρει να γίνει πρωταθλητής αυτού του σταδίου.
  • Η ζώνη του Lumpinee αποτελεί όνειρο για τους αθλητές Μuay Thai σε όλο τον κόσμο με τους μεγαλύτερους πρωταθλητές να την έχουν φορέσει στη μέση τους.
  • Στα τόσα χρόνια λειτουργίας του σταδίου μόνο 15 φορές δόθηκε η ευκαιρία σε ξένους αθλητές εκτός Ταϊλάνδης να την διεκδικήσουν.
  • Ίσως ο καλύτερος ξένος αθλητής Muay Thai όλων των εποχών ο θρυλικός Ramon Dekkers δεν κατάφερε ποτέ να φορέσει τη συγκεκριμένη ζώνη παρόλο τις μεγάλες ιστορικές μάχες του. Ηττήθηκε όταν του δόθηκε η ευκαιρία το 1990 από τον Ιssara Sakrentin στις 27 Νοεμβρίου.
  • Ο Morad Sari ήταν ο πρώτος ξένος που τα κατάφερε το 1990. Από τότε μόλις τρεις ξένοι αθλητές τα έχουν καταφέρει (Damien Alamos, Rafi Singpatong, Yoyseef Boughamen).
  • Τον Ιούλιο του 2017 o Γάλλος πρωταθλητής του Σταδίου Rafi Singpatong χάνει με νοκ-άουτ από τον Nontakit Sor Morci. Παρόλο που ο αγώνας δεν ήταν για τίτλο του αφαιρέθηκε η ζώνη μια και σύμφωνα με τον κανονισμό απαγορεύεται ο πρωταθλητής του Lumpinee να χάνει αγώνα μέσα στο συγκεκριμένο στάδιο με νοκ-άουτ. Στη συνέχεια του δόθηκε η ευκαιρία να την επαναδιεκδικήσει όπου και κατάφερε να την ξαναφορέσει στη μέση του.
  • Όπως σε όλα τα ταϊλανδέζικα στάδια η μουσική παραδοσιακή υπόκρουση είναι ζωντανή και ανάλογα με την έκβαση του αγώνα κυμαίνεται και ο ρυθμός
  • Η ζύγιση στο Lumpinee δεν είναι μια ημέρα πριν αλλά την ημέρα του αγώνα στο στάδιο 6 το πρωί. Δίνονται τρεις ευκαιρίες συνολικά στον αθλητή να πιάσει το απαιτούμενο βάρος ενώ οι μαχητές ζυγίζονται συνήθως εντελώς γυμνοί.
  • Μια και το Lumpinee αποτελεί κάτι σαν ιερό ναό για τους Ταϊλανδους σε αυτό επιτρέπεται να αγωνίζονται μονάχα άντρες όπως ακριβώς στα μοναστήρια δεν επιτρέπεται η είσοδος σε γυναίκες. Ακόμη ξεχωρίζει η ταμπέλα που τονίζει ότι οι γυναίκες απαγορεύεται όχι μόνο να μπουν αλλά ακόμη και να αγγίξουν το συγκεκριμένο ρινγκ.
  • Τα στάδια του Μuay Thai είναι το μοναδικό μέρος στην Ταϊλάνδη που επιτρέπεται να στοιχηματίσει κάποιος νόμιμα. Τεράστια ποσά παίζονται πολλές φορές όχι μόνο από θεατές αλλά και σπόνσορες ή μεταξύ των γυμναστηρίων.
Xρήματα από στοίχημα για τον νικητή
Τα ειδικά σήματα με τα χέρια των θεατών που θέλουν να ποντάρουν
Σήμανση για να μην αγγίζουν το ρινγκ γυναίκες
Κλασική κίνηση τα χρήματα του αγώνα στο στόμα για την φωτογραφία