17/04/2021

O Gegard Mousasi είναι έτοιμος να γράψει ιστορία στο UFC

Επιμέλεια: Χρήστος Μπάρδας

Έχοντας στην πλάτη του ένα εντυπωσιακό βιογραφικό αλλά και την διάθεση να αποδείξει ψεύτες όσους τον αμφισβήτησαν, αδίκως κατά τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια, ο «Dreamcatcher» Gegard Mousasi είναι έτοιμος να αδράξει το όνειρό του με μία μεταγραφή του από το Strikeforce στο UFC.

Ο τέως light heavyweight πρωταθλητής του Strikeforce, τέως middleweight πρωταθλητής του Dream και νυν light heavyweight πρωταθλητής στην ίδια διοργάνωση, βγάζει τον παράπονό του για τον κόσμο των ΜΜΑ που τον έχει απαξιώσει τα τελευταία χρόνια.

«Βλέπω άλλους μαχητές να βγαίνουν νοκ άουτ, να χάνουν άσχημα και πάλι τους επιδοκιμάζουν και δεν τους απαξιώνει κανείς» λέει ο ίδιος στο mmafighting.com και αναρωτιέται, «ίσως επειδή είμαι εκτός Αμερικής. Δεν ξέρω τι να πω.»

Η αλήθεια είναι ότι για τον άνθρωπο που πριν τρία χρόνια ήταν γνωστός ως ο «μικρός Fedor» η αναφορές σήμερα είναι ελάχιστες. Τότε ήταν ο light heavyweight πρωταθλητής του Strikeforce, ήταν πρωταθλητής στο DREAM σε δύο κατηγορίες και είχε βγάλει νοκ άουτ πρωταθλητές του Κ1 (Musashi,Kyotaro) μέσα στο ίδιο τους το σπίτι βάζοντας φωτιά στον κόσμο του Kickboxing.

Σήμερα το βράδυ, Σάββατο 12/1, παίζει στην τελευταία κάρτα του Strikeforce και το όνομά του περνάει στα ψιλά γράμματα των ΜΜΕ παρότι μία εμφάνιση σαν αυτές που μας έχει συνηθίσει μπορεί να τον ανεβάσει άυριο κι όλας στο UFC. Τί άλλαξε από τότε; Μόνο μία ήττα.

Μία ήττα που ήρθε στο περίφημο Strikeforce: Nashville event, όπου οι αδελφοί Diaz λιντσάρισαν τον Mayhem Miller μέσα στο κλουβί  ζωντανά στο κορυφαίο εθνικό δίκτυο CBS.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Gegard έχασε τον τίτλο του από τον King Mo Lawal σε μία απόφαση που πολλοί αμφισβήτησαν αφού ο Ολλανδός έκανε πολύ περισσότερη ζημιά από την πλάτη του στο έδαφος από τον Αμερικανό παλαιστή που εξασφάλιζε το takedown και προσπαθούσε να κρατήσει τον αντίπαλό του στο έδαφος όσο περισσότερο μπορούσε για να κερδίσει πόντους.

«Νοιώθω ότι αυτή η ήττα ενάντια στον Lawal με έκανε κακό μαχητή με κάποιο τρόπο. Όταν πρωτοπήγα στην Αμερική είχα πολύ προσοχή πάνω μου. Μετά από αυτή την ήττα όχι και τόσο» παραδέχεται ο ίδιος και προσθέτει:

» Δεν έχω χάσει ποτέ με άσχημο τρόπο. Έχασα μόνο μία μάχη μετά από ούτε εγώ ξέρω πόσες νίκες. Νομίζω ότι ο κόσμος με έχει υποτιμήσει. Σκέφτομαι ότι, με την πολύ καλή προπόνηση που κάνω τώρα, γιατί να μην μπορώ να παίξω με όλους αυτούς τους UFC fighters;».

Ο Gegard έχει ένα δίκιο στο παράπονο του αφού στο βιογραφικό του έχει ήδη εντυπωσιακές νίκες επί μαχητών που ήταν ή είναι και τώρα στο UFC.

To 2006 κέρδισε στο PRIDE εύκολα τον Hector Lombard. To 2008 τελείωσε με υποταγή των Melnin Manhoef ενώ το 2009 κέρδισε τον πολύ βαρύτερο Mark Hunt. Προσθέστε στα «θύματά» του όνομάτα όπως ο Jacare Sousa, o Sokoudjou και οRenato «Babalu» Sobral και αμέσως έχουμε ένα πολύ δυνατό βιογραφικό με μόλις 3 ήττες και 32 νίκες. Πως λοιπόν τον «ξέχασε» ο κόσμος όπως λέει ο ίδιος;

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η σταδιακή αποδυνάμωση των διοργανώσεων που τον φιλοξενούσαν μέχρι τότε. Το Strikeforce απορροφήθηκε σιγά σιγά από το UFC αφήνοντας ελάχιστους ποιοτικούς αντιπάλους στα κιλά του ενώ DREAM και K-1 έφτασαν μέχρι τη διάλυση.

Έτσι, οι 4 νίκες που πέτυχε μετά την ήττα από τον King Mo ήταν σε σχετικά άγνωστους μαχητές ενώ απέναντι στον τέως UFCer Keith Jardine, οι κριτές αποφάσισαν μία αστεία ισοπαλία που σίγουρα στο βάθος του χρόνου του στοίχισε.

Επίσης, ο ίδιος δεν έχει την φανταχτερή περσόνα που είχε ο King Mo, ο οποίος παρότι έχασε με νοκ άουτ την ζώνη από τον Feijao στην αμέσως επόμενη μάχη, συνέχισε να έχει πολύ περισσότερη αναγνωρισιμότητα. Ο ίδιος είναι σχετικά ήσυχος ενώ το γεγονός ότι η βάση του είναι εκτός ΗΠΑ σίγουρα παίζει ρόλο. Όμως όλα αυτά θα ήταν ασύμαντα αν το Strikeforce μπορούσε να του προσφέρει σοβαρές προκλήσεις.

Σήμερα ο Gegard έχει επιτέλους την ευκαιρία να τα αφήσει όλα αυτά πίσω του. Το συμβόλαιο με το UFC τον περιμένει να περάσει από τον Mike Kyle και εκεί ο ανταγωνισμός θα είναι δεδομένα καλύτερος, όπως και οι ευκαιρίες να αποδείξει ότι άδικα τον έχουμε υποτιμήσει τα τελευταία χρόνια.

«Καταλαβαίνω πια πως πάνε τα πράγματα. Όλα έρχονται και φεύγουν τόσο γρήγορα. Αυτή είναι η ώρα μου. Αν δεν το καταφέρω τώρα ίσως να μην έχω άλλη ευκαιρία. Νοιώθω ότι όλα πάνε βρίσκονται στη σωστή τους θέση» λέει ο ίδιος καθώς προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον καλό Kyle και να πατήσει με το δεξί στο οκτάγωνο του UFC όπου εκτός από την γεμάτη light heavyweight κατηγορία, υπάρχει και ένας Anderson Silva στο βάθος…