20/04/2024

Όταν οι πυγμάχοι τα βάζουν με MMAers και παλαιστές! (BINTEO)

Ήμαστε σχεδόν 2 μήνες πριν την μάχη του Conor McGregor με τον Floyd Mayweather, όπου ο πρώτος, πρωταθλητής του UFC σήμερα, θα αντιμετωπίσει τον κατά πολλούς κορυφαίο πυγμάχο όλων των εποχών, με μηδενικό ρεκόρ στο άθλημα της πυγμαχίας.


Αν και αυτού του είδους τα «superfights» συμβαίνουν σπάνια, δεν είναι σίγουρα η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι ανάλογο. Και δεν μιλάω για περιπτώσεις όπου ο πρωταθλητής ενός σπορ, παίζει με τον  πρωταθλητή ενός άλλου σπορ έχοντας πρώτα σημαντική εμπειρία στο 2ο σπορ, αλλά όταν μπαίνει στο ρινγκ ή το οκτάγωνο με μηδενική εμπειρία!

Δεν μιλάω δηλαδή  για τον Maia ή την Ronda ή τον Lesnar…  Πάμε να δούμε:

.

Muhammad Ali vs Antonio Inoki

Ξεκινάω φυσικά από την πιο διαβόητη μάχη της λίστας. To 1976 o Ali ήταν ίσως στην κορυφή της καριέρας του έχοντας κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια τις μεγάλες μάχες με Foreman και Frazier. Από την άλλη ο Inoki ήταν και είναι ακόμη, ο μεγαλύτερος θρύλος του Ιαπωνικού pro wrestling, προπονημένος στο Catch Wrestling από τον άλλο θρύλο Karl Gotch. To ματς θα γινόταν με μικτούς κανόνες και ήταν μια από τις πρώτες ΜΜΑ στυλ μάχες όλων των εποχών. Το ματς έκλεισε γιατί τα λεφτά ήταν πάρα πολλά. Ο Ali θα έπαιρνε 6 εκ. $ και το ματς ήταν να προβληθεί σε 32 χώρες και 1.5 δις τηλεθεατές!

Ο θρύλος λέει ότι ο Ali είχε συμφωνήσει να είναι «φτιαχτό» το παιχνίδι όπως το κατς και ότι κάποια στιγμή θα χτυπούσε τον διαιτητή καταλάθος και όσο θα είχε την προσοχή του εκεί, ο Inoki θα τον κλοτσούσε στο κεφάλι και ο διαιτητής θα ξυπνούσε πάνω στην ώρα για να του δώσει την νίκη.

Όταν έφτασε όμως στην Ιαπωνία, ο Ali είχε τον Inoki να είναι επιθετικός και όταν τον ρώτησε πότε είναι η πρόβα αυτός του είπε ότι είναι κανονική μάχη! Με τον Inoki βάσει κανόνων να μην μπορεί να κάνει takedowns ή tackles, η «μάχη» ήταν μια απογοήτευση αφού ο Ιάπωνες την πέρασε όλη στην πλάτη του στο έδαφος κλωτσώντας τα καλάμια του Ali! Το αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία και μια κακή… κακή εμπειρία. Το κοινό πέταξε σκουπίδια στο ρινγκ και ζήτησε τα λεφτά του πίσω παρότι το Ιαπωνικό κοινό είναι γνωστό για τους τρόπους του. Οι τραυματισμοί στα πόδια του Ali του έκαναν σοβαρή ζημιά που τον ταλαιπωρούσε όλη του την ζωή!

Διαιτητής ήταν ο Gene «Judo» Le Bell. Και μιας και μιλάμε γι’ αυτόν:

.

Gene LeBell vs Milo Savage

Το 1963 ένας συγγραφέας της πυγμαχίας έκανε μια δημόσια πρόκληση σε όλους τους δασκάλους των ανατολίτικων πολεμικών τεχνών λέγοντας ότι ένας πυγμάχος μπορεί να τους κερδίσει όλους. Την πρόκληση δέχθηκε ο Lebell για να αντιμετωπίσει τον Milo Savage ο οποίος εκτός του ότι είχε περισσότερες από 100 πυγμαχικές μάχες και ήταν ψηλά στα rankings, είχε και εμπειρία από ερασιτεχνική πάλη. Οι διοργανωτές απαίτησαν να μην μπορεί ο LeBell να ρίξει κλωτσιές καθόλου μπερδεύοντας τον Judoka με… αθλητή του Karate (μάλλον το.. μπουρνούζι τους μπέρδεψε). Επίσης του απαγόρευσαν να κάνει takedowns και tackles κάτω από την μέση ενώ ο Savage θα φορούσε γκι και κοφτά γάντια σαν του ΜΜΑ.

Αν και στους πρώτους γύρους ο Savage μπόρεσε να αμυνθεί τον προσπαθειών του Lebell για ρίψη, στον τέταρτο ο Gene τα κατάφερε και πήγε για το Choke. Ο πυγμάχος που δεν ήξερε πως να κάνει ταπ έχασε τις αισθήσεις του …και το ματς. Όμως ο κόσμος νόμιζε ότι ο LeBell τον σκότωσε και προσπάθησαν να του επιτεθούν παρότι αυτός και η ομάδα του βοήθησαν μετά τον πυγμάχο να επανέλθει αφού ο διαιτητής δεν είχε ιδέα πως να το κάνει… Μάλιστα βγαίνοντας από την αρένα κάποιος προσπάθησε να τον μαχαιρώσει κι όλας!

Ημερολογιακά αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη ΜΜΑ μάχη, τουλάχιστον στην μοντέρνα ιστορία.

.

James Toney vs Randy Couture

Το 2010 ο θρύλος της πυγμαχίας James Toney είχε «πρήξει» τον Dana White να του δώσει ένα ματς στο UFC . Αλήστου μνήμης η σκηνή που τον ρωτάει ο Dana αν ξέρει να τσεκάρει Low kicks, να αμύνεται σε λακτίσματα κοκ και αυτός απάντησε: «Ναι ξέρω τα πάντα, front kicks, Back kicks…side check kicks…»

Τελικά πήρε το ματς, με μηδενική εμπειρία στο ΜΜΑ και μηδενική προπόνηση ίσως αφού με το που ξεκίνησε τον αγώνα, ο Randy Couture τον πήγε κάτω με χαρακτηριστική ευκολία και τον κέρδισε με υποταγή. Ο Toney δεν έπαιξε ποτέ ξανά MMA.

.

Ray Mercer vs Tim Sylvia

Το 2009 ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας και χρυσός Ολυμπιονίκης, αντιμετώπισε με μηδενική εμπειρία στο ΜΜΑ, τον πρώην πρωταθλητή του UFC Tim Sylvia στην διοργάνωση MMAs Adrenaline III. Με το που ξεκινάνε το ματς ο Sylvia τον χτύπησε με ένα Lowkick και ο Merces δυσανασχέτησε (υπάρχουν φήμες πως σε εσωτερική συμφωνία ήταν να μην ρίξει κλωτσιές). ο Sylvia δεν ρίχνει άλλο λάκτισμα και πάει για το jab μόνο που ο Mercer ήταν έτοιμος και με ένα Overhand τον έβγαλε άμεσα νοκ άουτ!

.

Art Jimmerson vs Royce Gracie

Όλο το UFC 1 ήταν γεμάτο μάχες σε διαφορετικά στυλ αλλά η μεγαλύτερη διαφορά ήταν ίσως αυτή του πυγμάχου Jimmerson με τον Royce Gracie. Τότε φυσικά το BJJ, το ΜΜΑ και ο Royce Gracie ήταν άγνωστες έννοιες στο κοινό και τους άλλους μαχητές. Ο Jimmerson μάλιστα φόρεσε ένα κοφτό γάντι στο αριστερό του χέρι για να μην πονέσει από τα jabs και άφησε γυμνό το δεξί για να μπορεί και να παλεύει καλύτερα. Τότε είχε ρεκόρ 29-5 στην πυγμαχία και ήταν ένα δυνατό όνομα. Παρόλα αυτά ο Royce τον πήγε στο έδαφος και τον υπέταξε σε 2 λεπτά.

https://www.youtube.com/watch?v=m5kLCbDposI