29/03/2024

Επιτρέπουν τα λακτίσματα σε πεσμένο αντίπαλο στο UFC;

Την άρση της απαγόρευσης των λακτισμάτων στο κεφάλι πεσμένων αντιπάλων υπό προϋποθέσεις, εξετάζει η αθλητική επιτροπή των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή των ΜΜΑ αγώνων σε όλη τη χώρα.

Η ειδική προϋπόθεση φαίνεται να είναι όταν ένας από τους μαχητές, ηθελημένα ακουμπάει το ένα χέρι κάτω, για να ικανοποιεί τον κανόνα που αναφέρει ότι αν ακουμπούν τρία σημεία από το σώμα του στο έδαφος θεωρείται πεσμένος αντίπαλος. Έτσι, είτε εμποδίζει τον απέναντί του να του επιτεθεί σωστά, είτε εκμεταλλεύεται μία στιγμή για να εκμαιεύσει ένα αντικανονικό χτύπημα και μία τιμωρία.

Αυτό έχει διαφορά φυσικά από τους κανόνες του PRIDE αλλά και του πιο καινούριου ONE FC που επιτρέπει πλήρως τα χτυπήματα στο έδαφος. Παρόλα αυτά ίσως είναι ένα βήμα πιο κοντά σε πιο ελεύθερους κανονισμούς.

Όπως συζητείται, ο διαιτητής θα έχει την ευχέρεια να καθορίσει αν είναι νόμιμο ή παράνομο ένα τέτοιο χτύπημα δίνοντας εντολές στους μαχητές. Επίσης, θα μπορεί ακόμη και να τιμωρεί αυτόν που προσπαθεί ηθελημένα να φανεί ως πεσμένος είτε με παρατήρηση είτε με αφαίρεση πόντου.

Όπως και να έχει, το θέμα βρίσκεται ακόμη προς συζήτηση και δεν έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα αν θα εφαρμοστεί ή όχι αλλά για να το συζητάνε… υπάρχει φωτιά.