29/03/2024

Τόνυ Χριστοδούλου: «Προπονητές & μάνατζερ κάνουν ζημιά στην υγεία και την καριέρα των μαχητών τους»

Διαβάστε ένα πολύ ωραίο άρθρο από τον Τόνυ Χριστοδούλου για το fightsports.gr πάνω στα διαχειριστικά και προπονητικά λάθη που γίνονται στην Ελλάδα εις βάρος της υγείας και της καριέρας των αθλητών: 

«H άγνοια είναι η κύρια αιτία για την τις κακές επιλογές των περισσότερων προπονητών/μάνατζερ στην Ελλάδα, που είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να ρισκάρουν τους χτυπημένους εγκεφάλους των μαχητών τους για μια μικρή αμοιβή. Τα αποτελέσματα του σκληρού sparring και των μαχών δεν είναι εμφανή άμεσα οπότε είναι δύσκολο να τα προσέξεις. Η ζημιά συσσωρεύεται και προκαλεί την μαχητική άνοια (pugilistic dementia) και πολλοί πιστεύουν ότι αυξάνει τις πιθανότητες να πάθει κάποιος Alzheimer.

Στην πυγμαχία είναι πολύ γνωστό φαινόμενο να είναι κάποιος «punchy» ή «μεθυσμένος από μπουνιές». Στις μέρες μου στο Σικάγο θυμάμαι πολλούς προπονητές να προσπαθούν να μειώσουν το σπάρινγκ και να συγκεντρωθούν περισσότερο στην τεχνική αφήνοντας μόνο μια ή δύο μέρες της εβδομάδας για σκληρό σπάρινγκ. Στο ΜΜΑ και το κικ μπόξινγκ, τα οποία είναι αρκετά πιο νέα σπορ, δεν έχουμε αυτό το φόβο γιατί νοιώθουμε άφθαρτοι και υπογράφουμε επιταγές με το σώμα μας, τις οποίες δεν θα μπορέσουμε να εξαργυρώσουμε.

tony

Ας δούμε το παράδειγμα του Αλέξη Νικολακόπουλου που είχε μια σπουδαία μάχη με τον Χρήστο Πλασάρη και κέρδισε. Τώρα ως προπονητής του, είμαι χαρούμενος να τοn δω πίσω στο κλουβί ώστε να χρησιμοποιήσει αυτή τη φόρα που πήρε. Όμως κατα την διάρκεια της μάχης δέχθηκε πολλά σκληρά χτυπήματα στο κεφάλι. Έτσι, μετά από αρκετή σκέψη, αποφασίσαμε να μην συμμετέχει σε σπάρινγκ και να μην πάρει καθόλου μάχες για το λιγότερο 30 μέρες.  Ο λόγος που αποφασίσαμε τον ένα μήνα είναι γιατί και στις ΗΠΑ οι αθλητικές επιτροπές για τόσο απαγορεύουν συνήθως τους μαχητές να επιστρέψουν στη δράση, αν έχουν δεχθεί κάποια ζημιά.  Τώρα έχει την ευκαιρία να δουλέψει και να αναπτύξει διαφορετικές ικανότητες και να τις προσθέσει στο παιχνίδι του πριν επιστρέψει στο σπάρινγκ και τους αγώνες.

Βλέπω προπονητές και μάνατζερς να κλείνουν τους μαχητές τους σε συνεχόμενος μάχες ενάντια σε σκληρούς αντιπάλους. Να δέχονται σκληρά χτυπήματα στην πρώτη μάχη και να επιστρέφουν σε άλλη μάχη τον επόμενο μήνα. Αυτό δεν είναι μόνο κακό για την καριέρα σου, είναι απίθανο να έχεις συνέλθει και δίνεις έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον αντίπαλό σου, αλλά και τρομερά κακό για την υγεία σου και την μαχητική σου ζωή.

Υπάρχει ένα μικρό παράθυρο σε αυτή τη δουλειά όπου μπορείς να βγάλεις λεφτά και να πετύχεις. Όσο περισσότερη ζημιά «μαζεύεις» τόσο πιο μικρό γίνεται.

tony

Για να δώσω ένα δεύτερο παράδειγμα. Είχα μία μάχη με τον Georgi Stoyanov όπου κυριάρχησα στο 90% της διάρκειας αλλά στο 10% έφαγα ένα spinning backfist στο κεφάλι και έπαθα μια μικρή διάσειση. Αμέσως μετά από εκείνη τη μάχη δέχθηκα νέα πρόταση, για καλά λεφτά. Ναι, θα ήταν ωραία και ένοιωθα καλά αλλά οι προπονητές μου και οι φίλοι μου με έπεισαν να μην το κάνω. Κάποιες φορές είναι καλύτερα να σκεφτείς την καριέρα σου σαν σύνολο και όχι μάχη με μάχη. Ελπίζω να βγάλω τα προς το ζην μαχόμενος στις μεγάλες διοργανώσεις τα επόμενα 10 χρόνια  και για να το κάνω αυτό θα πρέπει να να προσέξω το σώμα μου και το μυαλό μου.

Εκεί είναι που οι μάνατζερς και οι προπονητές παίζουν ρόλο. Οι πιο πολλοί σε αυτή τη δουλειά δεν ξέρω πως να το κάνουν αυτό και στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο εμφανές. Σαν προπονητής/μάνατζερ πρέπει να προσέχεις την υγεία των μαχητών σου, να τους συμβουλεύεις και να είσαι η λογική τους. Σαν μαχητής είναι δύσκολο να πάρεις αυτές τις αποφάσεις, είναι στο ένστικτό μας να μαχόμαστε και χρειαζόμαστε και τα χρήματα.

Οι περισσότεροι μαχητές θα έπαιζαν κάθε βδομάδα και θα δεχόντουσαν κάθε ευκαιρία  με την υγεία και την καριέρα τους σε δεύτερη σκέψη. Χρειάζεται κάποιον πιο έμπειρο που θα μπορεί να δει απέξω και να σκεφτεί να πάρει την σωστή απόφαση.

Αν έχεις έναν μεγάλο αγώνα για τον μαχητή σου μην παίρνεις άλλη μάχη μόλις ένα μήνα πριν για μια επιταγή. Αυτό δεν θα βοηθήσει την καριέρα του. Συγκεντρώσου στο να κάνεις μια πιο μακροπρόθεση επένδυση στον μαχητή σου.

TonyAlex

Βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση όπου οι μάχες επαινούνται γιατί πάνε πέρα από τα όρια ακόμη και σε βάρος της υγείας των μαχητών. Το πρόβλημα όπως είπαμε είναι ότι και κάνεις ζημιά στην υγεία σου και στην καριέρα σου.

Αν κάνω σπαρ τρεις φορές την βδομάδα σε πλήρη ταχύτητα για 12 μήνες από τον χρόνο, αυξάνω σημαντικά τις πιθανότητες να έχω διασείσεις και μόνιμες ζημιές στον εγκέφαλο. Δείτε τον Wanderlei Silva, από σιδερένιο σαγόνι κατέληξε σε γυάλινο σαγόνι. Είναι γνωστός κυρίως για όλες τις σκληρές μάχες που είχε και μέσα στο ρίνγκ/κλουβί και στην προπόνηση.

Έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις ότι έχει μάθει πια να προπονείται πιο έξυπνα αλλά η ζημιά έχει γίνει. Ελπίζω για κάποιον σαν τον Wanderlei Silva να σταματήσει πριν έχει πιο σοβαρά προβλήματα στον εγκέφαλο αλλά δεν θα ξέρουμε για πολλά χρόνια ακόμη.

tristar tony

. I think that for training camp when you have a fight you should have two sparring days a week, one HARD sparring with full gear, and one lighterΔεν λέω ότι το σπάρινγκ δεν είναι σημαντικό, ίσως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της προπόνησης, αλλά υπάρχεις ένας τρόπος για να γίνει έξυπνα. 

Ο Robbie Lawler έφτασε 6 χρόνια χωρίς σπάρινγκ και δεν επέστρεψε σε αυτό μέχρι πρόσφατα. Μπορεί να πρόσθεσε χρόνια στην καριέρα του αφού ο Robbie έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα στα 32 του. Στην American Top Team έχουν ξεκινήσει να προσθέτουν μια μέρα σπάρινγκ με φουλ δύναμη και μια με χαμηλότερη ένταση και μικρά γάντια και περισσότερη έμφαση στο grappling.

Αυτός είναι ένας τρόπος να συνεχίσεις το σπάρινγκ και να μπεις σε φόρμα χωρίς να κάνεις ζημιά στο σώμα σου».

Τόνυ Χρστοδούλου

Επαγγελματίας ΜΜΑ μαχητής που έχει δουλέψει με μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΑ Gym στον κόσμο (ATT, Blackzilians, Tristar κ.α.)