18/04/2024

Το μαύρο παρασκήνιο του PRIDE FC και ο Mirco «Cro Cop»

Δεν είναι άγνωστες σήμερα οι σχέσεις που είχε η κορυφαία κάποτε, Ιαπωνική ΜΜΑ διοργάνωση, PRIDE FC με την YAKUZA, την μαφία δηλαδή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και ότι αυτές οι σχέσεις ήταν που έφεραν τελικά την πτώση της.

O Miro MIjatovic είναι ο άνθρωπος που το 2006 έκανε τη μήνυση προς την διοργάνωση, η οποία στη συνέχεια αποκάλυψε την σχέση της με την συμμορία Yamaguchi Gumi, που έφερε τον τερματισμό του μεγάλου τους συμβολαίου με την FUji TV και την διάλυση του PRIDE με το ξεπούλημα στην ZUFFA το 2007.

Επίσης, δηλώνει (και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις υπέρ του) ότι ήταν για αρκετά χρόνια ο μάνατζερ του Fedor Emelianenko και του Mirco Crop Cop και έχει μιλήσει πολλές φορές για όλο το παιχνίδι του παρασκηνίου, τα λεφτά που άλλαζαν χέρια και τις απειλές που είχε δεχθεί ο ίδιος από την Yakuza που κάποια στιγμή είχε ανοιχτό συμβόλαιο για το κεφάλι του…

Πρόσφατα λοιπόν, δημοσιεύτηκε μία συνέντευξη που είχε δώσει στον Brian J. D’Souza, συγγραφέα του βιβλίου «Pound for Pound: The Modern Gladiators of Mixed Martial Arts» στην οποία επικεντρωνόταν στον Mirco «Cro Cop» και στα χρόνια που διετέλεσε, όπως υποστηρίζει, μάνατζερ του στο PRIDE.

Γενικά η περιγραφή του Mijatovic είναι άκρως αρνητική για τον Κροάτη πρώην super star. Τον κατηγορεί ως μη συνεργάσιμο και απρόβλεπτο ενώ τονίζει ότι τον ένοιαζαν πρώτα από όλα τα χρήματα. Δίνει στοιχεία για τις οικονομικές απολαβές του, που ξεκινούσαν από 10-30 χιλ $ στο Κ-1 για να δεκαπλασιαστούν τις μέρες του PRIDΕ ενώ αναφέρεται και σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, όταν αντιμετώπισε το 2002 τον Sakuraba.

Σύμφωνα με τον Mijatovic ενώ είχαν συμφωνήσει στα 150.000$, όταν ο Κροάτης και οι συνοδοί του μπήκαν στην αρένα και είδαν 80.000 θεατές ζήτησαν τα διπλάσια για μπουν στο ρινγκ.

Αν και πήρε τα λεφτά, η συμπεριφορά του φαίνεται να του κόστισε την αποβολή από το Κ-1.

 

εύνοια από την διοργάνωση

Όμως, οι κατηγορίες δεν αναλώνονται μόνο στα οικονομικά αφού, στις απαντήσεις του, θίγει και το θέμα της εύνοιας του Mirco από την διοργάνωση.

Λέει πως, μόνο αυτός έμενε στα καλύτερα ξενοδοχεία και είχε την καλύτερη αντιμετώπιση πριν τις μάχες του ενώ αυτή εκτεινόταν και στην επιλογή των αντιπάλων του.

«Μπορούσαμε να επιλέξουμε μόνοι μας αντιπάλους και η διοργάνωση μας βοηθούσα στο να μην ξέρουν αυτοί ότι θα αντιμετωπίσουν τον Mirco μέχρι λίγο πριν την μάχη» λέει ο Mijatovic και αναφέρει συγκεκριμένα τον Heath Herring και τον Igor Vovchachyn ως δικές τους επιλογές, ώστε να πετύχουν μία μελλοντική μάχη με τον Fedor Emelianenko.

«Το σημαντικότερο ήταν ότι, επειδή το PRIDE ήθελε να προστατέψει το μεγάλο του αστέρι, ο Mirco είχε την εύνοια των διαιτητών» προσθέτει μιλώντας για μία υποψία που πολλοί είχαν για εκείνα τα χρόνια… «Ιδιαίτερα ο Shimada που ήταν υπάλληλος της διοργάνωσης και είχε καλές σχέσεις με τα μεγάλα κεφάλια, είχε τον τρόπο να δίνει πλεονέκτημα στον Mirco. Σύντομες διακοπές όταν η μάχη πήγαινε στο έδαφος, αλλαγή θέσης όταν δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα και άλλες μικρολεπτομέρειες που κάναν την διαφορά». 

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ CRO COP

Φυσικά, άμεση ήταν η απάντηση του Mirco Filipovic για όλες αυτές τις κατηγορίες αν και μάλλον δεν ήταν και η πιο επιτυχημένη διάψευση…

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κροάτη μαχητή ο Mijatovic δεν ήταν ποτέ μάνατζερ του και δεν είχε γνώση των καταστάσεων αφού τον είχε κοντά του απλά και μόνο επειδή ήξερε καλά Ιαπωνικά και τους ξεναγούσε στη χώρα ενώ είχαν αρνηθεί κάθε επαγγελματική σχέση μαζί του. Επίσης, αναφερόμενος στο περιστατικό με τον Sakuraba, τονίζει ότι αν είχε εκβιάσει με αυτό τον τρόπο περισσότερα χρήματα θα τον είχα βρει τσιμεντωμένο στο λιμάνι του ΤΟΚΥΟ (σ.σ. επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μαφίας δηλαδή) και ότι εξ’ αρχής είχαν διαπραγματευτεί 300.000 $.

 

H ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ

Όμως τον Cro Cop φαίνεται να διαψεύδει ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, Brian J. D’Souza, που μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι το 2004 ο ίδιος ο Κροάτης ανακοίνωσε επίσημα την λύση της συνεργασίας του με τον «ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΟΥ» Mijatovic ενώ τονίζει ότι για κάποιον άσχετο, ήξερε πολλές λεπτομέρειες και οικονομικά στοιχεία για την καριέρα του…

Σε ένα αρκετά επιθετικό άρθρο προς τον Filipovic αναφέρει ότι όντως η Yakuza κρατούσε όμηρο τον Mijatovic ώστε να του αποσπάσει τα δικαιώματα του Fedor, ότι ο Cro Cop έχει βεβαρημένο ιστορικό δικαιολογιών και έμμεσων εκβιασμών για περισσότερα χρήματα, ενώ γενικά τον φωτογραφίζει ως αναξιόπιστο.

Επίσης, τον κατακεραυνώνει και για την εύνοια από την διοργάνωση παραθέτοντας δηλώσεις αντιπάλων του:

O Heath Herring είχε δηλώσει στο Mmaweekly ότι δεν ήξερε τον αντίπαλό του μέχρι 2 βδομάδες πριν την μάχη, πηγαίνοντας τελικά απροετοίμαστος (έχασε με ΤΚΟ στον 1ο γύρο)

Ο παλαιστής Dos Caras Junior που είδε τον ουρανό με τα άστρα από το χαρακτηριστικό αριστερό λάκτισμα του Κροάτη, είχε δηλώσει ότι πήγε στην Ιαπωνία να παίξει με κάποιον άλλον και του είπαν εκεί ότι εκείνος τραυματίστηκε και τελικά θα αντιμετώπιζε τον Cro Cop.

Τέλος, αναφέρεται και στην καριέρα του στο UFC, λέγοντας ότι πολλές φορές έκανε τον δύσκολο στην διοργάνωση, επιλέγοντας αντιπάλους, απειλώντας με αποχώρηση κτλ.

Αν και είναι δύσκολο για εμάς τους οπαδούς του Mirco και των υπολοίπων σταρ του PRIDE να δεχθούμε έτσι εύκολα θεωρίες αναπόδεικτες σε μεγάλο βαθμό, που θα οδηγούσαν στην αποκαθήλωσή τους, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η διοργάνωση… «βρωμούσε» από όπου και να την έπιανες και οι ιστορίες είναι παρα πολλές εμπλέκοντας και άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής… για τα οποία θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.