29/03/2024

Το αντιDoping στο UFC σε σχέση με το NBA και το NFL

Μετά την τελευταία ανακοίνωση ότι μαχητής του UFC βρέθηκε θετικός σε κάποια απαγορευμένη ουσία, είδα για άλλη μια φορά σχόλια που κατηγορούν το UFC ότι έχει υψηλότερο ποσοστό θετικών περιπτώσεων σε σχέση με άλλα μεγάλα σπορ όπως το NBA γιατί «όλοι παίρνουν», υπονοώντας ότι στα άλλα σπορ δεν είναι ίδια η χρήση.


Ποια είναι όμως η πραγματική αιτία που όντως έχουμε πιο πολλά περιστατικά στο UFC από ότι στο NBA και τι γίνεται με τα υπόλοιπα σπορ;

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε , ότι από την στιγμή που το UFC έδωσε τον αντιντόπινγκ έλεγχο στην USADA έγινε η διοργάνωση/λίγκα στην βόρειο Αμερική με τον καλύτερο και πιο ενδελεχή έλεγχο. Μόνο οι Ολυμπιακοί αθλητές των ΗΠΑ έχουν ανάλογο έλεγχο και αυτόν μόνο όταν ενταχθούν στις εθνικές τους ομάδες.

Οι μαχητές του UFC μπορεί να ελεγχθούν 365 μέρες την χρόνο, 24 ώρες την ημέρα για όλη την λίστα των απαγορευμένων ουσιών της WADA που είναι και η πιο ενδελεχής. Ο ελεγκτής μπορεί να επισκεφθεί το σπίτι του μαχητή χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ακόμη και στις 3 το πρωί και να είναι παρόν σε όλη την διαδικασία του δείγματος, ακόμη και μέσα στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να γίνει, όσες φορές θέλει η USADA μέσα σε ένα χρόνο και εξετάζουν και ούρα και αίμα.  Γι’ αυτό το λόγο και οι μαχητές, σαν αθλητές ολυμπιακών αγώνων, πρέπει να δηλώνουν συνεχώς που βρίσκονται και αν ταξιδέψουν κάπου έστω για μία μέρα πρέπει να το δηλώσουν.

Σίγουρα δεν είναι τέλειο σύστημα και σίγουρα έχει περιθώριο για βελτιώσεις, αλλά είναι ξεκάθαρα καλύτερο από αυτό που έχουν τα άλλα μεγάλα σπορ.

Βλέπετε σε αντίθεση με το UFC που έχει αφήσει τον έλεγχο σε τρίτες ανεξάρτητες αρχές, την USADA κυρίως αλλά και τις κρατικές αθλητικές επιτροπές, τα άλλα σπορ κάνουν μόνα τους τον έλεγχο και συνήθως οι διαδικασίες τους δεν είναι αρκετά διαφανείς. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι όλες οι λεπτομέρειες για τους ελέγχους καθορίζονται αποκλειστικά στην συμφωνία της λίγκας με το σωματείο των αθλητών και οι αθλητές θεωρούν τακτικές σαν αυτές του UFC ότι θίγουν τις προσωπικές ελευθερίες των αθλητών ενώ και οι ίδιες οι ομάδες δεν θα ήθελαν να χάσουν κορυφαίους αθλητές μέσα στη σεζόν.

Είναι πολύ πρόσφατα που τα μεγάλα σπορ άρχισαν να εξετάζουν τους αθλητές μέσω αίματος, που είναι πολύ πιο σοβαρό τεστ από τα ούρα αλλά και αυτή εξέταση είναι μόνο για αυξητική ορμόνη HGH και με ένα ξεπερασμένο πια τέστ. Στο NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο) χρησιμοποιούν το isoform test το οποίο ψάχνει μόνο την συνθετική HGH και έχει πολύ μικρό παράθυρο εντοπισμού 24 έως και 48 ώρες το πολύ ενώ αυτό μικραίνει ακόμη περισσότερο με νέες τακτικές όπως την χρήση μικροδόσεων.

Σε μια ακόμη αντίθεση με το UFC, οι ξαφνικοί έλεγχοι γίνονται με πολύ πιο συγκεκριμένα πρωτόκολλα, γίνονται μόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας όταν έχει αγώνες και ποτέ την ημέρα του αγώνα, όταν δεν παίζεται το πρωτάθλημα, μπορεί να γίνει έλεγχος στο σπίτι αλλά δεν είναι άμεσος αφού ο αθλητής έχει 24 ώρες να παραδώσει το δείγμα του. Έτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχεις κάποιον με την HGH ακόμη στον οργανισμό του ενώ στο UFC χρησιμοποιούν ένα πιο εξελιγμένο τεστ που μπορεί να εντοπίσει την αυξητική βδομάδες μετά την χρήση της.

Από τότε που έχει ξεκινήσει ο έλεγχος στο αίμα δεν έχει βρεθεί ούτε ένας ντοπαρισμένος σε HGH στο NFL.

.

Το NBA και η λανθασμένη άποψη για το doping 

Στο NBA τα πράγματα είναι ίδια και χειρότερα καθώς εκεί πιστεύουν ότι λόγω της φύσης του, οι αθλητές του μπάσκετ δεν ωφελούνται τόσο από τα αναβολικά όσο σε άλλα σπορ. Αυτό το έχουν δηλώσει και ιθύνοντες της λίγκας αλλά και αθλητές. Πρόκειται φυσικά για μια λανθασμένη άποψη ότι τα αναβολικά μετατρέπουν κάποιον σε γίγαντα του Bodybuilding που δεν μπορεί να κουνηθεί. Όπως έχουμε δει και σε άλλα αθλήματα όπως ο στίβος και η ποδηλασία, υπάρχουν αναβολικά για κάθε είδους προβάδισμα. Κάποια βοηθούν στην αντοχή, κάποια στην ενδυνάμωση, κάποια στην πιο γρήγορη θεραπεία από τραυματισμού, στην πιο σκληρή και αποδοτική προπόνηση και ένα σωρό ακόμη χαρακτηριστικά που μια χαρά θα βοηθούσαν παίχτες του NBA.

Κάποια στιγμή ο θρυλικός προπονητής George Karl έγραψε στο βιβλίο του:

«Είναι φανερό ότι κάποιοι παίχτες μας ντοπάρονται. Πως γίνεται κάποιοι να μεγαλώνουν ηλικιακά και να είναι πιο αδύνατοι και πιο γυμνασμένοι, πως επανέρχονται από τους τραυματισμούς τόσο γρήγορα; Γιατί πάνε στην Γερμανία όταν δεν έχουμε σεζόν; Δεν νομίζω για το sauerkraut. Το πιο πιθανό είναι για το νεότερο και πιο δύσκολο να ελεγχθεί ντοπάρισμα. Δυστυχώς ο έλεγχος φαίνεται να είναι μερικά βήματα πίσω από τα αναβολικά.» 

Ακόμη και μετά την προσθήκη των – ξεπερασμένων- ελέγχων στο αίμα, ένας αθλητής του NBA ελέγχεται 6 φορές στη σεζόν και μόλις 2 φορές εκτός σεζόν και μόνο 3 από αυτές είναι στο αίμα. Αντίθετα ένας μαχητής του UFC μπορεί να εξεταστεί διπλάσιο αριθμό σε ένα έτος και όλες αναλυτικότατες εξετάσεις και τελείως ξαφνικές, χωρίς πολύ περιθώριο να «κλέψει».

Tα ντοπέ χρόνια του Baseball 

Το Baseball πέρασε μια παρόμοια ιστορία. Παρότι είχε και το ίδιο ένα ελλιπές πρωτόκολλο για τις απαγορευμένες ουσίες, πριν από 20 χρόνια περίπου το άθλημα δικαιολόγησε μια απίστευτη αύξηση στις επιδόσεις των παιχτών, στα…βάρη και τα συμπληρώματα διατροφής που έκαναν τους μοντέρνους αθλητές «καλύτερους«. Το ένα ρεκόρ έσπαγε μετά το άλλο και όλοι έβγαλαν πολλά λεφτά.

Λίγα χρόνια αργότερα το σκάνδαλο της Balco θα ξεσπάσει και το MLB θα δει τον μεγαλύτερο του σταρ, Barry Bonds στα πρωτοσέλιδα. Ένα σκάνδαλο που δεν ξεκίνησε επειδή ανιχνεύτηκαν οι απαγορευμένες ουσίες, αλλά από μια αρχική έρευνα για φοροδιαφυγή στην εταιρία!

Το 2013 ο νέος «Barry Bonds» Alex Rodriguez θα δει και αυτός το πρόσωπό του στα πρωτοσέλιδα μαζί με 13 παίχτες και θα αποβληθεί για 211 παιχνίδια!

Στο σημερινό baseball τα ρεκόρ του παρελθόντος είναι άπιαστα για τους σημερινούς αθλητές και το ίδιο το σπορ έχει πέσει σημαντικά σε δημοτικότητα και προβολή. Κάτι ανάλογο έγινε και με την ποδηλασία μετά τον Lance Armostrong και τα σπορ ακόμη παλεύουν να ανακάμψουν.

Αυτό πρέπει να το έχει στο μυαλό του το NBA που θεωρεί ότι τα αναβολικά δεν «παίζουν» μπάσκετ. Όπως είπε o υπεύθυνος της WADA David Howman, «Πιστεύω ότι πρέπει να ήμαστε προσεχτικοί όταν λέμε ότι το ντόπινγκ δεν βοηθάει κάποιο σπορ γιατί θα αποδειχθούμε λάθος. Και θα αποδειχθούμε λάθος όταν δεν το περιμένουμε»

Αλλά και το UFC δεν πρέπει να εφησυχασθεί επειδή έχει υψηλότερα στάνταρ από τους υπόλοιπους. Το ΜΜΑ ως άθλημα έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα, ο σκοπός είναι να χτυπήσεις τον αντίπαλο και ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται οι πρώτες κουβέντες για εγκληματικές ευθύνες προς του παραβάτες που αγωνίζονται ντοπέ αφού κάποιοι θεωρούν ότι τα χέρια τους είναι δολοφονικά όπλα εκείνη την στιγμή.

«Προσπαθείς να κάνεις ζημιά σε κάποιον οπότε αν κάνεις κάτι παράνομο, είναι σαν να οδηγάς πιωμένος ή να τραβάς την σκανδάλη σε κάποιο όπλο, νομίζω. Πιστεύω ότι αλλάζεις το όπλο και δεν χρησιμοποιείς του κανόνες. Αν κάποιος χάσει την ζωή του ή πάθει μεγαλη ζημιά πρέπει να το κοιτάξουμε»είπε ο πρώην πρωταθλητής του WEC Urijah Faber πρόσφατα.