24/04/2024

Σκληρή καταγγελία της Shooto Hellas προς ΜΜΑ διαιτητές και κριτές

Μια πολύ σκληρή ανακοίνωση/καταγγελία έβγαλαν οι εκπρόσωποι του Shooto MMA, Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος και Παναγιώτης Τσελέντης κατα του υπέυθυνου διαιτησίας και των κριτών του GFC 6 και του Cage Survivor 3 για τα αποτελέσματα στις μάχες Κατσαρός – Βαλαγιάννης και Κατσαρός – Δημαράς, που το πρώτο έληξε με νίκη του Κατσαρού στο GFC 6, το δεύτερο με ισοπαλία στο Cage Survivor 3. Επίσης, αποσύρουν τον Δημαρά από την διεκδίκηση της ζώνης σε μια ρεβάνς με τον Κατσαρό, λέγοντας πως «του χαρίζουν την ζώνη». Διαβάστε όλη την ανακοίνωση: 

«ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ / ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ SHOOTO HELLAS ΓΙΑ ΤΟ M.M.A. ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΩΝ

Μετά και από τα «ευτράπελα» που σημειώθηκαν στο Cage Survivor 3, και τον τελικό για την ζώνη στην κατηγορία των -77 kg, μεταξύ των αθλητών Αλέξανδρου Δημαρά και Γιάννη Κατσαρού, νοιώθουμε την ανάγκη σαν Shooto Hellas, σαν φορέας που προωθεί το ΜΜΑ στην Ελλάδα, να προβούμε σε μερικές καυστικές κριτικές ειδικού και γενικού περιεχομένου.

Όπως είναι λογικό, όταν μια χώρα επέρχεται σε κρίση, η κρίση αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική, όπως προσπαθούν βιαίως να μας πείσουν οι πολιτικοί μας.

Η κρίση αυτή είναι πάνω απ όλα κρίση αξιών! Και με βάση αυτό, η κρίση δεν θα μπορούσε να λείπει και από τον χώρο των μαχητικών αθλημάτων και ειδικά από το ΜΜΑ. Όταν ξεκινήσαμε σαν Shooto να κάνουμε τους ερασιτεχνικούς αγώνες, σκοπός μας ήταν, όπως γράφουμε και στην αρχική μας διακήρυξη, η αξιοκρατική διαδικασία ανάδειξης αθλητών ΜΜΑ, οι ίσες ευκαιρίες για όλους σε ένα αγωνιστικό περιβάλλον με κανονισμούς ασφαλείς για τους αρχάριους, ώστε να μπορούν να αγωνιστούν όλοι, αποκτώντας εμπειρίες και να προχωρούν σε ανώτερα επίπεδα και σε επαγγελματικούς αγώνες. Όλα αυτά χωρίς την γραφειοκρατία που συνοδεύει μια ομοσπονδία και χωρίς τις οικονομικές απαιτήσεις που αναγκάζει τους συλλόγους και τους αθλητές να συμβιβάζονται για να συμμετέχουν.Και μετά από 4 χρόνια πραγματικά το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό, αναδεικνύοντας αθλητές που με εμπειρία μόνο μέσα από ερασιτεχνικά SHOOTO, είναι σε θέση να κοντράρουν στα ίσα και να κερδίζουν άλλους πολυδιαφημισμένους αθλητές ΜΜΑ. Πάντα βγαίνοντας ασφαλής και υγιείς μέσα από το κλουβί ή το ρίνγκ. Ο ισχυρότερος κανονισμός στο Shooto, είναι το «ευ αγωνίζεσθαι» και η ευγενής άμιλλα! Πιστεύω πως αυτό είναι και το ζητούμενο από όλους όσους ασχολούνται σοβαρά με τα μαχητικά αθλήματα, κυρίως από τους προπονητές και κατ επέκταση κι απ τους αθλητές, αλλά και από το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται για να πραγματοποιηθούν αγώνες (διοργανωτές, διαιτητές, κριτές γραμματεία, γιατρός κτλ)

Ο πρόλογος ήταν απαραίτητος, διότι όπως βιαίως προσπαθούν να μας πείσουν οι πολιτικοί και οι διάφοροι πολιτικοί αναλυτές του κώλου, ότι η κρίση είναι μόνο οικονομική, έτσι προσπαθούν και κάποιοι οι οποίοι ασχολούνται εντελώς τυχαία, επειδή έτσι τους έκατσε, και επειδή βρήκαν χώρο να φτιάξουν ένα μαγαζάκι , στον χώρο του ΜΜΑ, να μας πείσουν ότι το ΜΜΑ έχει άλλους κανονισμούς απ ότι έχει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο! Επειδή όμως σαν SHOOTO έχουμε σκοπό να το αλλάξουμε αυτό, θέλουμε να τονίσουμε μερικά σημεία, όχι όλα γιατί πρέπει να γράψουμε βιβλίο, τα οποία έχουνε πέσει στην αντίληψη μας τα τελευταία 4 χρόνια και πρέπει κάποιος να τα πει δημόσια.

Και ενώ όλοι οι προπονητές, αθλητές και κοινό συμφωνούν σε συζητήσεις που γίνονται πίσω απ τα παρασκήνια κάθε φορά με αυτά που βλέπουν τα μάτια μας, κανείς δεν έχει το θάρρος της γνώμης του να βγει και να τα πει παραέξω και να εκφραστεί δημόσια.

Έτσι λοιπόν, ΔΕΝ θα μιλήσουμε για την λεζάντα που πουλάνε διάφοροι «προπονητές», διοργανωτές, δημιουργώντας ωραία προφίλ αθλητών που ακόμα κι αν χάνουνε προσπαθούν πεισματικά να μας πείσουν ότι είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα, δίνοντας τους «επαγγελματικές Ζώνες» της πλάκας, κι όσοι έκαναν το λάθος να βγουν έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας και μάλιστα όχι μακριά, ούτε σε καμιά χώρα που φημίζεται για το επίπεδο του ΜΜΑ της (βλέπε Βουλγαρία) έφαγαν ξύλο που κανείς δεν θέλει να το θυμάται.

ΔΕΝ θα πούμε για το παραμύθι που πουλάνε κάποιοι ότι αν κερδίσουν στiς εγχώριες «επαγγελματικές» διοργανώσεις, που όλες ανεξαιρέτως γίνονται για καθαρά τοπική κατανάλωση, θα πάνε να παίξουν μετά στο UFC!

ΔΕΝ θα πούμε για τα διάφορα μαγαζάκια που στήνουν με όμορφα site, διαφημίζοντας το ΜΜΑ, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν ούτε μια ώρα προπόνησης σε αυτό.

Θα μιλήσουμε όμως για το γεγονός ότι μέσα από αυτές τις διοργανώσεις έχουν βρει χώρο να διεισδύσουν διάφορα άτομα τα οποία είδαν ότι μπορούν να προωθήσουν τον εαυτό τους σαν «ειδικό» και προσπαθούν να καπελώνουν το κομμάτι της διαιτησίας, σύμφωνα με τα γούστα τους, τις γνωριμίες τους και το ποιόν αθλητή, σχολή ή οτιδήποτε άλλο, θέλουν να προωθήσουν.

Σαν Shooto και σαν προπονητές δεν μας αρέσει να κάνουμε κριτική και δεν ανακατευόμαστε με την «πολιτική», στον χώρο του ΜΜΑ, όμως έχουμε αηδιάσει πλέον, με τις τελευταίες 2 διοργανώσεις που κατά τα άλλα ήταν και πάρα πολύ καλές. Ο λόγος για το GFC 6 & Cage Survivor 3 και με αφορμή τον ίδιο αθλητή και τον ίδιο επικεφαλή διαιτησίας και τους κριτές.

2 αθλητές, που έπαιξαν με τον Γιάννη Κατσαρό, αδικήθηκαν και ενώ έπρεπε να έχουν πάρει την νίκη και οι δύο, με βάση τους κανονισμούς UFC, όπως ήταν οι διοργανώσεις, ο ένας έχασε κι άλλος έληξε ισοπαλία, μαγειρεύοντας το αποτέλεσμα 5 ολόκληρα λεπτά προτού ανακοινωθεί. Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά και δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ανάλυση του αγώνα, άλλωστε τα βιντεάκια, ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα ανεβούνε στο you tube, κι ο κόσμος θα δει τι ακριβώς συνέβη.

Θα επισημάνουμε όμως τα εξής:

Για το παιχνίδι του Βαλλαγιάννη, δεν είναι δυνατόν να βγαίνει νικητής κάποιος ο οποίος ήταν ξεκάθαρα πολύ πιο πίσω στο striking, αν όχι και στους 3 γύρους, τουλάχιστον στους 2, ενώ στο παλαιστικό, δεν έκανε απολύτως τίποτα ώστε να κερδίσει έστω κι ένα σημείο (ρίψη, μάχη στο έδαφος, θέση ισχύος κτλ).

Το μόνο που έκανε ήταν σπρώξιμο στο πλέγμα και κράτημα. Καταστροφικό παιχνίδι, χωρίς να επιδιώκει τίποτα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παθητικό παιχνίδι από κάποιον και τελικά να δίνουν την νίκη σε αυτόν.

Στον τελικό με τον Δημαρά, πράγματι έκανε 2 ρίψεις, στον 2ο γύρο, από τις οποίες το μόνο που κέρδισε μετά στην μάχη εδάφους που ακολούθησε ήταν περίπου 15 αγκωνιές στο κεφάλι. Στην όρθια μάχη πάλι σπρώξιμο στο κλουβί, κόλλημα στο πλέγμα, παίζοντας Σούμο και όχι ΜΜΑ, και σε κάθε ευκαιρία ή άνοιγμα που κατάφερνε ο Δημαράς, οι αγκωνιές, τα γόνατα έπεφταν βροχή. Λυπούμαστε πάρα πολύ που αναγκαζόμαστε να εκφραστούμε κατ αυτόν τον τρόπο, αλλά είμαστε βέβαιοι πως η ευγένεια δεν περισσεύει ούτε από το προπονητικό team, του συγκεκριμένου αθλητή, οι οποίοι πέρα από τις κουβέντες που έλεγαν μετά προσπαθώντας να μας εκνευρίσουν ακόμα πιο πολύ, στο τέλος του αγώνα, όπως και με τον Βαλαγιάννη στο GFC, σαν χειροκροτητές, μόνο χορό δεν έστησαν, προσπαθούσαν με χειρονομίες και επιβραβεύσεις φωνάζοντας δυνατά να κάνουν τι;; να επηρεάσουν τους κριτές;; το αποτέλεσμα;; όπως και να έχει, μάλλον σαν κλόουν φαινόντουσαν μέσα στο κλουβί με αυτά παρά σαν προπονητές, σε έναν αγώνα που το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρα υπέρ του αντιπάλου. Φτάνουμε στο σημείο, να μιλάμε για «παράγκα» στο ΜΜΑ, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο και σε άλλα λαϊκά και διχαστικά για τους Έλληνες σπορ. Όμως αν δε μπουν τώρα κάποια πράγματα στη θέση τους δεν θα μπουν ποτέ και η κατάσταση αυτή θα διαιωνίζεται…

Ο Κατσαρός σαφώς είναι ένας πολύ δυνατός αθλητής, ταλαντούχος που όμως στα 2 τελευταία παιχνίδια στην επαναφορά του, έχασε από τους αντιπάλους του και δόθηκαν από τους φίλους του, Διαιτητή, κριτές, τα παιχνίδια σε αυτόν. Και όποιος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις δε θα διαφωνήσει καθόλου με τον όρο «φίλοι» , κολλητοί» και «συνάδερφοι», που χρησιμοποιούμε γιατί έτσι είναι! Και οι λόγοι που έχασε είναι οι εξής:

1. δεν έκανε τίποτα για να κερδίσει τον αγώνα, αλλά μόνο τις εντυπώσεις, πανηγυρίζοντας χωρίς λόγο στο τέλος του κάθε αγώνα. Τα σημεία τα έπαιρναν άλλοι.

2. Έκανε καταστροφικό παιχνίδι, το οποίο όμως του το επιβράβευσαν στην γραμματεία.

Είναι ολοφάνερο πως πάει να στηθεί ένα προφίλ συγκεκριμένου τύπου, για τον Γιάννη Κατσαρό, για να πλαισιώσει την «ελίτ» αθλητών ΜΜΑ που έχουν διαμορφώσει κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το άθλημα, στην Ελλάδα.

Δυστυχώς βρέθηκε ένας Βαλαγιάννης του Λυκιαρδόπουλου, που ο καταραμένος τόλμησε να κάνει και ένσταση και για να τον τιμωρήσουν που τόλμησε να αμφισβητήσει το SUPER Διαιτητικό team, τον τιμώρησαν και από πλειοψηφική την απόφαση την μετέτρεψαν σε ΟΜΟΦΩΝΗ! Και φυσικά πανηγυρίζει το fan club!

Και βρέθηκε και ένας Δημαράς του Τσελέντη, που νόμιζαν ότι τυχαία κέρδισε στο GFC, έναν πραγματικά αξιόλογο αθλητή, και τους χαλάσαν την πετυχημένη σε άλλες περιπτώσεις, συνταγή!

Ο κόσμος κύριοι διοργανωτές εάν θέλετε να συνεχίσει να έρχεται στις διοργανώσεις σας, που ήδη έχει αρχίσει και βαριέται να βλέπει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια και θα έχετε πρόβλημα με τα επόμενα ΜΜΑ, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι δυσαρεστείται με αυτά που βλέπει. Αυτά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλους!

Οι καλύτεροι αγώνες με πραγματικά αθλητές ΜΜΑ, γίνονται τελικά από αυτούς που δεν περιμένουν κάποιοι…

το μαγαζάκι σιγά σιγά αρχίζει να χαλάει από μόνο του…

Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτή η κλωτσιά που δίνουμε εμείς με αυτή την επιστολή για να πάρει την κατρακύλα…

Οι προπονητές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα απολύτως, μήπως δεν καλούν τους αθλητές τους στις διοργανώσεις, μήπως δεν φανούν και άλλα φαιδρά που τους έχουν κάνει να πιστεύουν κάποιοι…

Για να μην ξανακουστούν γιουχαίσματα όπως γίνανε πρόσφατα σε διοργανώσεις ΜΜΑ, οι διοργανωτές θα πρέπει να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να τα εντοπίζουν και να τα διορθώνουν, χωρίς να φοβούνται ότι εάν δεν προωθηθούν συγκεκριμένοι αθλητές ή συγκεκριμένες σχολές, δεν θα έρθει κόσμος στις διοργανώσεις και θα μπούνε μέσα. Ναι, το ζητούμενο είναι να μην μπούνε φυσικά μέσα, καθώς είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά να είναι σίγουροι ότι υπάρχει πολύ καλό υλικό στον τόπο μας, κι ο κόσμος έχει βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και την λεζάντα και θέλει να δει ποιότητα!

Οι διάφορες ιστοσελίδες θα πρέπει να σταματήσουν να φέρονται σαν «πόρνες» που όποιος τις πληρώσει και βάλει διαφήμιση, θα γράφουν γι αυτόν μόνο καλά λόγια σα να είναι ο Master of the Universe. Υπάρχουν τρόποι για να βγάλουν τα χρήματα τους και μάλιστα πολύ περισσότερα και πιο έντιμα, μέσα από ρεαλιστικά και αληθινά ρεπορτάζ, προσεγγίζοντας όλους!

Κλείνοντας να πούμε ότι σαν SHOOTO, αποφασίζουμε να χαρίσουμε την ζώνη στον Γιάννη Κατσαρό. Εμείς δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να δεχτούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια αδικία που έγινε. Κρατάμε την αξιοπρέπεια μας και φυσικά είμαστε νικητές και στο παιχνίδι με τον Δημαρά για την Ζώνη, αλλά και στο παιχνίδι με τον Βαλαγιάννη στο GFC, αγνοώντας την απόφαση των δήθεν διαιτητών – κριτών που έλαβαν μέρος σε αυτό το φιάσκο!

Όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε αγώνες Shooto, είτε σαν αθλητές, προπονητές είτε σαν θεατές, το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς δε θα βρεθεί να πει ότι ο Τσελέντης κι ο Λυκιαρδόπουλος αδικούν τους αθλητές των άλλων, ίσα ίσα το αντίθετο έχει γίνει και μάλιστα και σε επαγγελματικούς αγώνες. Αυτό δεν θα αλλάξει, γιατί θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια ξεκάθαρα όλους, χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι από ντροπή.

Αυτό, ακόμα και οι «εχθροί», μας το αναγνωρίζουν..

SHOOTO PROFESIONAL GREECE / SHOOTO HELLAS

Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος – Παναγιώτης Τσελέντης»