25/04/2024

ΣΕΞΙ φωτογραφίες από αθλήτριες του BJJ προκαλούν αντιδράσεις

Η ρώσική ομάδα BJJ Strela Team κυκλοφόρησε για άλλη μια χρονιά το ημερολόγιο της με τις γυναίκες της ομάδας να ποζάρουν σε ψιλοσέξι, μοντελίστικες πόζες, με έμφαση δηλαδή στην εμφάνιση και όχι στο άθλημα.


Αυτό έχει προκαλέσει αρκετές αποδοκιμασίες από άλλες γυναίκες που θεωρούν ότι η έμφαση στην εμφάνιση υποτιμάει το άθλημα που στην πραγματικότητα είναι πιο σκληρό και απαιτητικό και πως υποτιμάει επίσης τον ρόλο τον γυναικών στο άθλημα αφού τραβάει μεν την προσοχή αλλά, κατα την γνώμη πολλών, δεν φέρνει και τον ανάλογο σεβασμό.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πέρυσι στο ημερολόγιο του 2016.

H βραζιλιάνα αθλήτρια του BJJ Shanti Abelha εξέφρασε και αυτή την αγανάκτησή της για αυτό τον τρόπο προβολής του αθλήματος με ένα ποστ της στο facebook που λέει:

«Αυτό δεν είναι σέξι. Δεν πρέπει να είναι σέξι. Υπάρχει μια πρόσφατη εισροή από κοπέλες που κάνουνν BJJ που ποζάρουν με σέξι τρόπο και ημίγυμνες σε διάφορα βίντεο και φωτογραφίες στο facebook και το Instagram, κάποιες την ώρα της «προπόνησης». Αυτή είμαι εγώ στην τελευταία προπόνηση της εβδομάδας πριν το Πανευρωπαϊκό. Είμαι συγκεντρωμένη, κουρασμένη και απλά κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Δεν είναι σέξι. Ξέρεις τι θα είναι σέξι; Εγώ στην κορυφή του βάθρου σε 2 βδομάδες!»

This is not SEXY.
It’s not supposed to be.

There’s been a recent influx of BJJ girls posing sexy and half naked in…

Δημοσιεύτηκε από Shanti Abelha στις Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

.
Πριν από λίγα χρόνια ο BJJ φωτογράφος William Burkhardt του BJJPIX είχε κυκλοφορήσει δύο φωτογραφίσεις με αθλήτριες του grappling σε όμορφες και σέξι πόζες και είχε προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι προκλητικές αλλά καλλιτεχνικές, που δείχνουν την την ομορφιά της γυναίκας. Δεν είναι κάτι φτηνό δηλαδή.

Ένας άλλος αντίλογος λέει ότι το ίδιο γίνεται και από τους άντρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ημερολόγια των πυροσβεστών που πάντα είναι σέξι και προκλητικά και πάντα επιλέγονται οι νέοι, γυμνασμένοι πυροσβέστες και όχι οι παλιότεροι και λιγότερο..εμφανίσιμοι.

Παρόλα αυτά, προσθέτουν, δεν μειώνει κανείς το έργο και την δουλειά των πυροσβεστών ακόμη και αν υπάρχει το στερεότυπο ότι όλοι τους είναι «φέτες».

Θέση υπέρ των  φωτογραφιών πήραν και αρκετές γυναίκες που είπαν ότι σαν άθλημα, η προβολή ενός γυμνασμένου και υγιούς-όμορφου σώματος δεν είναι κάτι κακό, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει το Body Issue του ESPN και ότι στην τελική μια γυναίκα πρέπει να είναι ελεύθερη να εκφράσει την σεξουαλικότητα της όπως θέλει και να μην δέχεται επιθέσεις, ούτε από άνδρες, ούτε από γυναίκες.
.

Μια από τις πιο σοβαρές αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί για αυτού του είδους την προβολή με βάση την σεξουαλικότητα είναι ότι δημιουργεί μια λάθος εικόνα για το άθλημα και ότι στο τέλος,  όσες αθλήτριες δεν έχουν αυτό το Image θα έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες, όχι μόνο για προβολή αλλά και αγωνιστικά/επαγγελματικά, παρότι μπορεί σαν αθλήτριες να είναι καλύτερες από κάποιες άλλες.

Δημιουργεί δηλαδή άλλο μια διάκριση και μεροληψία εις βάρος των γυναικών που δεν ταιριάζουν σε αυτό το στυλ.

Και δεν έχουν άδικο. Ακόμη και εκτός BJJ, στο ΜΜΑ ας πούμε είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μας μπορεί να σκεφτεί περιπτώσεις μαχητριών που έχουν την εμφάνιση και την σέξι εικόνα που μπορεί να έχουν πάρει περισσότερες ευκαιρίες από άλλες μαχήτριες. Περισσότερες ευκαιρίες και με σπόνσορες αλλά και αγωνιστικά αφού μπορεί να τους επιτραπεί να κάνουν πιο πολλές ήττες πριν κοπούν.

Επίσης αθλήτριες που γενικά προβάλουν την εμφάνιση τους, ξαφνικά βλέπουν φωτογραφίες τους σε λιγότερο… κολακευτικές στιγμές της ζωής τους να κυκλοφορούν και να δέχονται ένα σωρό υποτιμητικά σχόλια γιατί μπορεί να ζυγίζουν λίγα κιλά παραπάνω ή δεν είναι βαμμένες/φτιαγμένες όπως στις φωτογραφίσεις κοκ. Κλασσικό παράδειγμα η Ronda τον τελευταίο καιρό.

Και αυτό δεν μένει μόνο στα σπορ αλλά ισχύει και σε χώρους όπου η καλή εμφάνιση δεν παίζει κάποιο ρόλο και στην απόδοση (στα σπορ ένα γυμνασμένο σώμα έχει εκτός από ομορφιά και μεγάλη χρησιμότητα προφανώς).

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell, οι γυναίκες «τιμωρούνται» επαγγελματικά για την απώλεια μιας καλής εμφάνισης αρκετά περισσότερο από τους άντρες. Στην έρευνα, οι γυναίκες που πήραν 20 κιλά περίπου είδαν τους μισθούς τους να πέφτουν 9%!

Μια άλλη έρευνα από την American Society of Plastic Surgeons έδειξε ότι 73% των γυναικών παραδέχτηκε ότι η καλή εμφάνιση τους έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να πάρουν μια δουλειά, ή να πάρουν μια προαγωγή ή να κλείσουν περισσότερους πελάτες.

.
Προσωπικά, αν και προφανώς εκτιμώ τις.. όμορφες και σέξι φωτογραφίες από αθλήτριες (και όχι μόνο…) δεν έχω σκεφτεί ποτέ υποτιμητικά κάποια από αυτές σαν άνθρωπο ή σαν αθλήτρια. Όπως δεν έχω υποτιμήσει γυναίκες που γούσταραν τον GSP για την εμφάνιση του για παράδειγμα.

Από την άλλη μεριά οι διακρίσεις είναι ένα φαινόμενο που είμαι σίγουρος ότι το έχουμε ζήσει όλοι μας, είτε αφορά την εμφάνιση, είτε την καταγωγή , είτε την φυλή είτε κάτι άλλο. Και μπορεί τα πράγματα να είναι καλύτερα από ότι ήταν πριν λίγα χρόνια αλλά προβλήματα υπάρχουν πολλά.

Καταλαβαίνω μια γυναίκα που παλεύει καθημερινά να διακριθεί και βλέπει ότι μια πιο «ομορφούλα» τις παίρνει τις ευκαιρίες αλλά δεν ξέρω πόσο ισχύει αυτό. Πχ πολλοί λένε ότι η Paige Van Zant πήρε την συμφωνία με την Reebok λόγω εμφάνισης αφού αγωνιστικά δεν τα πάει και τόσο καλά…αλλά αν δεν την έπαιρνε αυτή..θα την έπαιρνε κάποια άλλη ή απλά δεν θα έπαιρνε κανείς τίποτα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι την στέρησε από κάποια άλλη. Από την άλλη βέβαια ίσως αθλήτριες που έχουν το ρεκόρ δεν μπορούν να βρουν θέσει στο UFC (για παράδειγμα) επειδή το UFC κρατάει μια χειρότερη αλλά πιο δημοφιλή αθλήτρια.

Δεν είναι εύκολο θέμα καθώς υπόθεση με υπόθεση μπορεί να διαφέρει…