19/04/2024

Πως το ONE FC αντιμετώπισε το κακό Weight Cutting

Την ώρα που το UFC «δουλευει» συνεχώς νέες ιδέες για το πως να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που φέρνει το extreme weight cutting των αθλητών, το ONE FC έχει κάνει μερικά πολύ σημαντικά βήματα.


Μετά τον θάνατο του Κινέζου μαχητή Yang Jian Bing το 2015 η Ασιατική διοργάνωση πήρε άμεσα μέτρα που ουσιαστικά κατάργησαν το extreme weight cutting.

Λίγες ώρες πριν το σημερινό ONE FC: Dynasty of heroes ο υπέυθυνος της διοργάνωσης Rich Franklin περιγράφη την τακτική τους:

Καταρχάς οι μαχητές απαγορεύεται να είναι αφυδατωμένοι και ελέγχονται πολλές φορές στην fight week, δηλαδή την τελευταία βδομάδα πριν την μάχη. Ο έλεγχος γίνεται με ένα ειδικό τεστ στα ούρα που δείχνει πόσο αφυδατωμένος ή όχι είναι ο μαχητής και πρέπει ο καθένας τους είναι πάντα αρκετά ενυδατωμένος.

Επίσης, για να αποφευχθεί η μεγάλη διαφορά βάρους, απαγορεύεται ένας μαχητής να ζυγίσει πιο πολύ από το 105% του άλλου. Αυτό σε περίπτωση που κάποιος έρθει βαρυτετος στην κατηγορία ή αν κάποιος πολύ ελαφρύς πάει να αγωνιστεί σε μεγαλύτερη κατηγορία. Για να μην βρεθεί δηλαδή με πολύ μεγάλο mismatch κιλών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι μαχητές του ONE FC να ζυγίζονται αλλά ναμην κόβουν…