29/03/2024

Πως να διαλέξεις γάντια και εξοπλισμό για τις προπονήσεις σου!

Εχεις μπει στον μαχητικό οδηγό του fightsports.gr και έχεις βρει την σχολή που σου ταιριάζει ανάμεσα σε περισσότερες από 300 καταχωρημένες σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζεις να αγοράσεις τον πρώτο ή νέο εξοπλισμό σου.


H αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες σχολές παρέχουν κάποιο εξοπλισμό στους μαθητές, αλλά αργά η γρήγορα οι περισσότεροι αποφασίζουν να πάρουν όλο και περισσότερα αντικείμενα οι ίδιοι.

Τα πιο βασικά είναι: Γάντια, μπαντάζ, μασέλα και σπασουάρ.

.

Γάντια: Μην προτιμήσετε το πρώτο σας ζευγάρι να είναι ΜΜΑ (ακόμη και αν κάνετε ΜΜΑ) ή τα «ειδικευμένα» για το στόχο γάντια που είναι πιο πλατιά μπροστά. Επιλέξτε All around boxing gloves ή αλλιώς training boxing gloves, που προστατεύουν τα χέρια σας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις φάσεις της προπόνησης, είτε κάνετε ΜΜΑ, είτε Kick, είτε Box ή κάποιο άλλο μαχητικό άθλημα.

Πυγμαχικά Γάντια Οlympus Τraining από Τεχνητό Δέρμα  στο emuscle.gr

Εκτός από το είδος του γαντιού παίζει μεγάλο ρόλο και το μέγεθος και αυτό εξαρτάτε κυρίως από το βάρος του αθλητή. Για κάποιον που είναι μέχρι 75 κιλά περίπου, συνήθως κάνουν τα 12oz, μέχρι τα 90 περίπου τα 14oz, πιο πάνω τα 16oz και αν είναι κάποιον στην super heavyweight κατηγορία τότε ξεκινάει με τα 16ρια και ίσως αργότερα περάσει στα 18oz.

Αν κάνετε κάποια διαφορετική πολεμική τέχνη, όπως το Καράτε ή το Taekwondo υπάρχουν εξειδικευμένα γάντια

.

Μπαντάζ: Πολλοί τα αμελούν νομίζοντας ότι αρκεί το γάντι για την προστασία τους ειδικά αν κάνουν μόνο σάκο. Κακώς, τα μπαντάζ είναι απαραίτητα γιατί προστατεύουν και την γροθιά και τον καρπό και ίσως ακόμη περισσότερο στους αρχάριους που δεν ξέρουν πως να ρίξουν σωστά μια γροθιά.

.

Μασέλα: Αλλιώς γνωστό και ως Mouthguard πολλές φορές επίσης αμελείται και αυτό είναι μεγάλο λάθος, αν σκεφτείτε τι προστατεύει ακριβώς… Θέλει προσεχτική επιλογή αφού πρέπει να προστατεύει αλλά και ταυτόχρονα να μην ενοχλεί το στόμα και να μην εμποδίζει την αναπνοή. Μια μασέλα με σωστή εφαρμογή και καλή προστασία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Βρείτε μασέλες για όλες τις ηλικίες και τα μαχητικά σπορ στο emuscle.gr

Σπασουάρ: Αν σκεφτούμε ακριβώς τι προστατεύει το σπασουάρ θα περίμενε κανείς κανένας να μην τα αμελεί. Όμως δεν είναι έτσι. Και δεν είναι μόνο θέμα για να αποφύγεις τον πόνο ή την ζημιά, με ένα καλό σπασουάρ μπορεί να αποφύγεις να λήξει μια μάχη νωρίτερα μετά από κάποιο αντικανονικό χτύπημα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύπου σπασουάρ και τρόποι με τους οποίους σταθεροποιείται και ενώ μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι πιο απλό, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ψάξετε και κάτι πιο εξειδικευμένο.

Βρείτε σπασουάρ για διαφορετικά αθλήματα και άλλα προστατευτικά προπόνησης στο emuscle.gr

.

Αλλα πράγματα που μπορεί να χρειαστείτε:

Πυγμαχικά παπούτσια αν κάνετε μόνο πυγμαχία (στα άλλα μαχητικά δεν φοράνε παπούτσια) αν και για αρχή μπορείτε να κάνετε και με κανονικά παπούτσια, προτιμήστε ψηλά μποτάκια σφιχτά δεμένα.

Επιγονατίδες / Επιστραγαλίδες / Επιαγκωνίδες για προστασία και σε άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματος. Δείτε με προσοχή τις επιλογές σας καθώς ανάλογα το μαχητικό άθλημα θα χρειαστείτε και διαφορετικό εξοπλισμό.

Σε ρουχισμό, αν είστε αρχάριος μπορείτε να κάνετε και με απλά ρούχα γυμναστικής. Μια βερμούδα δηλαδή και ένα μπλουζάκι. Βέβαια κάθε μαχητικό στυλ έχει το δικό του ρουχισμό αλλά είναι κάτι που μπορεί να σας απασχολήσει αργότερα, δεν είναι άμεση ανάγκη για έναν που δεν είναι προχωρημένος.

Βέβαια κάποιες πολεμικές τέχνες όπως το Judo, το Karate και το TKD έχουν ρουχισμό που ουσιαστικά είναι εξοπλισμός και είναι απαραίτητος ακόμη και σε αρχαρίους.

Αφού συμβουλευτείτε τον προπονητή σας, βρείτε τον εξοπλισμό που χρειάζεστε στο emuscle.gr