28/03/2024

Πως θα επιλέξεις τα κατάλληλα γάντια για τις προπονήσεις σου

Δυστυχώς το καλοκαίρι τελειώνει σε λίγες μέρες αλλά με το φθινόπωρο ανοίγουν πάλι οι σχολές πολεμικών τεχνών και παλιοί και νέοι ξεκινάνε πάλι προπονήσεις.

Αφού λοιπόν έχεις μπει στον μαχητικό οδηγό του fightsports.gr και έχεις βρει την σχολή που σου ταιριάζει ανάμεσα σε περισσότερες από 300 καταχωρημένες σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζεις να αγοράσεις τον πρώτο ή νέο εξοπλισμό σου και ένα απαραίτητο κομμάτι σχεδόν σε κάθε είδος μαχητικών προπονήσεων είναι το πυγμαχικό γάντι. Από αυτό ξεκινάμε:

Καταρχάς, αν είσαι έμπειρος ήδη έχεις εξοπλισμό ή την γνώση για να αγοράσεις καινούρια γάντια, παρόλα αυτά κάτι μπορεί να μάθεις από το άρθρο ή να συμπληρώσεις με την εμπειρία σου στα σχόλια κάτω από αυτό.

Επίσης, να πούμε ότι ακόμη και να έχεις σκοπό να προπονηθείς στο ΜΜΑ, τα πρώτα σου γάντια πρέπει να είναι πυγμαχικά. Τα ΜΜΑ γάντια είναι πολύ λεπτά και δεν θεωρούνται κατάλληλα για προπόνηση, σάκο, στόχους και σπάρινγκ στο όρθιο, κάνουν ζημιά στα χέρια αλλά και στον αντίπαλο. Χρησιμοποιούνται σε  μετεγενέστερη φάση, ότι κάνεις τεχνικό σπάρινγκ συνδυασμό έδαφος και χτυπήματα για να μπορείς να παλέψεις καλύτερα. Γενικά, θα σου πει ο προπονητής σου πότε θα τα χρειαστείς και ίσως να έχει και η σχολή να χρησιμοποιήσεις κάποια.

mma gloves
mma gloves

Ακόμη λιγότερο χρήσιμα είναι τα εξειδικευμένα γάντια για τον σάκο (bag gloves), ειδικά τα πιο φτηνά. Είναι λεπτά και έχουν πεπλατυσμένη γροθιά αλλά θεωρούνται μια ξεπερασμένα και μη αποδοτικά. Επίσης, δεν κάνουν για άλλη χρήση οπότε δεν κάνουν και για πρώτα γάντια.

bag gloves

Αυτά που θα πρέπει να επιλέξετε είναι All around boxing gloves, που προστατεύουν τα χέρια σας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις φάσεις της προπόνησης, είτε κάνετε ΜΜΑ, είτε Kick, είτε Box ή κάποιο άλλο μαχητικό άθλημα.

Τα γάντια της Torque και της Bad Boy που έχει το fightersdome.gr είναι εξαιρετικά είτε είστε αρχάριοι είτε προχωρημένοι και καλύπτουν ένα εύρος τιμών. 

Εκτός από το σάιτ μπορείτε να πάτε και στο κατάστημα στην Γλυφάδα, Αγγ. Μεταξά 15 & Δούσμανη 13 να τα δοκιμάσετε από κοντά, με τα μπαντάζ και φυσικά να σας λύσουν όλες τις απορίες σας  οι ιδιοκτήτες Βασίλης και Αλέξης Νικολακόπουλος που είναι και οι ίδιοι προπονητές και αθλητές.

Τώρα εκτός από το είδος του γαντιού παίζει μεγάλο ρόλο και το μέγεθος και αυτό εξαρτάτε κυρίως από το βάρος του αθλητή.

dome2Για κάποιον που είναι μέχρι 75 κιλά περίπου, συνήθως κάνουν τα 12oz, μέχρι τα 90 περίπου τα 14oz, πιο πάνω τα 16oz και αν είναι κάποιον στην super heavyweight κατηγορία τότε ξεκινάει με τα 16ρια και ίσως αργότερα περάσει στα 18oz.

Γενικά μην αγοράσετε ότι βρείτε μπροστά σας ή απλά ότι σας φαίνεται πιο «cool», «ομορφο» κοκ γιατί τα γάντια είναι εξοπλισμός και ο λάθος εξοπλισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ρωτήστε τους προπονητές σας πρώτα από όλα ή ανθρώπους που είναι πιο έμπειροι και ξέρουν και έχετε στο νου σας τις απλές συμβουλές μας!

Καλές προπονήσεις!

katsinopoulos-768x230