20/04/2024

Πριν από 25 χρόνια αποφάσισαν να αναδείξουν τον κορυφαίο μαχητή και γεννήθηκε το UFC

Πριν από 25 χρόνια ένας άνθρωπος αναρωτήθηκε ποιος είναι άραγε ο απόλυτος μαχητής σε τούτο τον πλανήτη;


Ο Art Dave ήταν ο εμπνευστής του σημερινού UFC μια και το 1993 έπεισε οκτώ κορυφαίους fighters να αναμετρηθούν μέσα στο οκτάγωνο. Έτσι ξεκινάει η ιστορία του πρώτου UFC…

O Dave ήταν ένας πωλητής αυτοκινήτων που είχε το όραμα να αναδείξει τον κορυφαίο μαχητή του πλανήτη. Φυσικά για να γίνει αυτό χρειαζόταν κίνητρο…Το βρήκε με τα 100.000 δολάρια που προσέφερε.

Ο νικητής τα έπαιρνε όλα και ο ονειροπόλος Dave ξεκίνησε να σχεδιάζει το απόλυτο τουρνουά, εμπνευσμένος από το video game του Mortal Combat αλλά και την αρχαία Ελληνική πολεμική τέχνη του Παγκρατίου.

Ο πρώτος που πήρε μέρος σε εκείνη την τρέλα ήταν ο Rorion Gracie που λίγα χρόνια πριν είχε προπονήσει τον Mel Gibson για την ταινία «Φονικό όπλο». Η ιδέα τους ήταν να βάλουν στο τουρνουά μαχητές από διαφορετικά στυλ, savate, kickboxing, taekwondo, shootfighting, boxing, sumo, American Kenpo και Jiu Jitsu.

Η ιδέα του οκτάγωνου κλουβιού ήρθε από τον Conan τον Βάρβαρο στην ταινία του Arnold Schwarzenegger. Οι κανόνες ήταν απλοί…Δεν υπήρχαν κανόνες.

Επιτρέπονταν όλα εκτός από δαγκώματα και χτυπήματα στα μάτια. Ένας από τους μαχητές που έλαβε μέρος ήταν ο θρυλικός Σούμο Tuli που είχε εκδιωχθεί από τα τα ιαπωνικά τουρνουά επειδή είχε επιτεθεί σε δημοσιογράφο.

Ο προημιτελικός του με τον Gerard Gordeau έληξε σύντομα αφού δέχτηκε μία κλωτσιά, του έφυγαν τρία δόντια, ενώ ο νικητής έφυγε με σπασμένο χέρι. Ο αγώνας κράτησε 26 δεύτερα και άρχισαν να ζώνουν τα φίδια τους διοργανωτές, πως το τουρνουά μπορεί να είναι σύντομο.

Το επόμενο ματς όμως του εκρηκτικού kickboxer Kevin Rosier και του Zane Frazier κράτησε πολύ περισσότερο. Είχε τρελό ξύλο μέχρι που η γυναίκα του Frazier πέταξε λευκή πετσέτα στο κλουβί!

Ο ηττημένος ήταν σωματοφύλακας του Stevie Wonder και παρά λίγο να πεθάνει μετά τον αγώνα γιατί είχε άσθμα! Παραπάνω σας αναφέραμε για την ανάμιξη του Rorion Gracie που τελικά «έχωσε» τον αδερφό του Royce να παίξει στο τουρνουά και να αποδείξει πόσο αποτελεσματικό είναι το Brazilian Jiu Jitsu.

Tα κατάφερε περίφημα κόντρα στον πυγμάχο Art Jimmerson και πέρασε στα ημιτελικά. Ο άλλος αγώνας ήταν μεταξύ του Captain America Ken Shamrock και του Ταεκβοντίστα Patrick Smith. Ο Shamrock αναδείχτηκε νικητής με heel hook.

Έχασε όμως στα ημιτελικά από τον Gracie. Ο τελικός έγινε μεταξύ Gracie και Gordeau που ήταν τραυματίας από το πρώτο ματς. Το παιχνίδι έληξε σύντομα με τον Gracie να είναι ο μεγάλος νικητής του τουρνουά.

Στο τέλος η οικογένεια Gracie ένιωθε δικαιωμένη γι’αυτό που πρέσβευε, το Brazilian Jiu Jitsu και το UFC ξεκινούσε μία τεράστια πορεία προς την κορυφή.