18/04/2024

Ο Μπατζέλας ενάντια στον «νέο Fedor» στo GFC 04!!!

Διαβάζοντας την ανακοίνωση για το επερχόμενο GFC 04, ανάμεσα στα πολλά σπουδαία που αναφέρονται, ένα ιδιαίτερο κλικ μου έκανε το όνομα του αντιπάλου του Νέστορα Μπατζέλα , “Ion Cutelaba” και με λίγη έρευνα θυμήθηκα γιατί μου ήταν γνωστός.

Πριν από μερικούς μήνες, την γύρα των μεγάλων ΜΜΑ site, έκανε μία αναφορά σε έναν 18χρονο Μολδαβό που εντυπωσίαζε τόσο πολύ με τις μάχες του που τον ανέφεραν ως νέο «Fedor».

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Cutelaba και μπορεί κάθε χρόνο να ξεπηδάν αρκετοί νέοι «Fedor», όπως νέοι Μαραντόνα στο ποδόσφαιρο και νέοι Τζόρνταν στο μπάσκετ, αλλά ο νεαρός φαίνεται να αξίζει τον χαρακτηρισμό.

Με ρεκόρ 4-0 και νίκες απέναντι σε αντιπάλους με αρνητικό πρόσημο στα ρεκόρ τους, ίσως να μην φαίνεται τόσο μεγάλο ταλέντο αλλά στην πράξη είναι εντυπωσιάζει.

Μια ματιά στα βίντεο του και στα άρθρα που έχουν γραφτεί γι αυτόν είναι ενδεικτική.  

Στα 19 του σήμερα, είναι ήδη 1ος Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής στο Combat Sambo (σ.σ. όπως και ο “Last Emperor” και εθνικός πρωταθλητής στο Judo. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά επιθετικός και ανορθόδοξος στην όρθια μάχη με στυλ που θυμίζει την Ρώσικη σχολή (Fedor, Vovchachyn) με τα εκρηκτικά ανοιχτά χτυπήματα ενώ φαίνεται να βελτιώνει και την τεχνική του από μάχη στη μάχη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναγκάσει κόσμο να παραιτηθεί χωρίς καν να τους βρει καθαρά με τις γροθιές του.

Επίσης, είναι τρομερά επικίνδυνος και στο έδαφος πολύ δυνατό ground and pound, ενώ μοιάζει να έχει και τις υποταγές από την πλάτη του με χαρακτηριστική την νίκη του με… omoplata, μία από τις πιο σπάνιες στις ΜΜΑ υποταγές.

Ήδη χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της κατηγορίας τους στην Ευρώπη και είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος αντίπαλος του Νέστορα στις ΜΜΑ μέχρι σήμερα.

Cutelaba2
Όμως…

Και ο Νέστορας είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος του Ion μέχρι σήμερα…

Ο Έλληνας μαχητής έχει μερικά ξεκάθαρα πλεονεκτήματα σε αυτή τη μάχη. Καταρχήν είναι πολύ πιο έμπειρος. Μπορεί το ρεκόρ του στις ΜΜΑ να είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά τα χρόνια του πρωταθλητισμού στην πάλη και στο grappling μετράνε πολύ.

Επίσης, είναι μεγαλύτερος και πιο δυνατός  χωρίς να χάνει σε ταχύτητα και έκρηξη.

Αν και προπονείται συνολικά στις ΜΜΑ, η βάση του είναι η πάλη και εκεί λογικά θα έχει και το μεγάλο πλεονέκτημα τακτικά αφού δύσκολα κάποιος θα αμυνθεί των takedowns του. Ακόμη θυμάμαι το GFC 02 όπου το Slam του στον Russu ακούστηκε έξω από το γήπεδο.

Όπως και να έχει η συγκεκριμένη μάχη είναι μεγάλη ευκαιρία και για τον Νέστορα αφού μια μεγάλη νίκη εκεί είναι πολύ καλό παράσημο στο πέτο για την καριέρα του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΔΑΣ