03/05/2024

Ο καρατέκα που έκανε τον ταύρο να κλαίει!

Μια από τις πιο γνωστές, παραδοσιακές ιστορίες του Καράτε έχει να κάνει με τον Matsumura, σωματοφύλακα του Βασιλιά της Οκινάουα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς της Οκινάουα είχε την απορία αν μπορεί ένας πολεμιστής να τα βάλει με έναν άγριο ταύρο. Συνήθως είχαν μάχες ταύρο με ταύρο και ποτέ κανείς δεν είχε δοκιμάσει να τα βάλει με ένα από τα ζώα στα ίσα.

Ο βασιλιάς διέταξε τον Matsumura να το πράξει αυτός και εκείνος δέχτηκε με μόνη προϋπόθεση να του δώσουν 3 βδομάδες περιθώριο να προετοιμαστεί κάτι που ο βασιλιάς το δέχτηκε αφού όλοι του οι σύμβουλοι του λέγαν ότι όχι μόνο δεν θα τα καταφέρει ο σωματοφύλακας του να κερδίσει αλλά θα πεθάνει κι όλας.

Την πρώτη μέρα προετοιμασίας ο Matsumura πήγε στους στάβλους και ζήτησε από τον φύλακα να τον αφήσει μόνο του με τον ταύρο αφού ήθελε να διαλογιστεί μαζί του για να μην του κρατήσει κακία όταν τον σκοτώσει και ο φύλακας δέχθηκε. Τότε ο πολεμιστής έβγαλε ένα μυτερό μπαμπού από την στολή του και άρχισε να χτυπάει τον ταύρο στα γεννητικά όργανα! Ο ταύρος εξοργίστηκε αλλά επειδή ήταν ασφαλισμένος μέσα στον στάβλο δεν μπορούσε να χτυπήσει τον Matsumura.

Youtube sub

Αυτό επαναλήφθηκε κάθε μέρα με τον Ιάπωνα να φορά ακριβώς τα ίδια ρούχα κάθε φορά χωρίς να τα πλένει ενδιάμεσα. ΄/Όταν ήρθε η ώρα το τοπικό στάδιο είχε κατακλυστεί με κόσμο και με το άφησαν τον ταύρο να μπει στην αρένα αυτός αφήνιασε.

Όταν συνειδητοποίησε όμως ότι δεν ήταν μόνος γύρισε και κοίταξε τον Matsumura ο οποίος φορούσε ακριβώς τα ίδια ρούχα και κρατούσε το ίδιο μπαμπού. Αφού τον αναγνώρισε οπτικά και τον μύρισε ο ταύρος άρχισε να κλαίει γοερά και έπεσε στο πάτωμα μην μπορώντας να κουνηθεί από τον φόβο. Επί τρεις βδομάδες ο Matsumura τον χτυπούσε στα γεννητικά όργανα και έγινε ο εφιάλτης του!

Ο κόσμος που δεν ήξερε την ιστορία έπαθε σοκ που ο Καρατέκα χωρίς πανοπλία και χωρίς καν να χρησιμοποιήσει το μπαμπού λύγισε τον δυνατό ταύρο και ο βασιλιάς τον αναφώνησε ως το πιο δυνατό πολεμιστή τους.

Ο Matsumura δεν ηττήθηκε ποτέ σε μονομαχία παρότι είχε πολλές. Οι κόποι του στις πολεμικές τέχνες ήταν πρόγονοι για πολλά μοντέρνα στυλ του Καράτε όπως το Shorin Ruy, Shotokan και Shito – Ryu για παράδειγμα. Ουσιαστικά, όλα τα στυλ του καράτε που προέκυψαν από τις διδαχές του Shuri -te , έχουν ως παρελθόν τις διδαχές του Matsumura. Ο εγγονός του Tsuyoshi Chitose βοήθησε στον Gichin Funakoshi στην πρώτη διάδοση του Καράτε στην Ιαπωνία και ίδρυσε το Chito Ryu.