26/04/2024

Οι ΜΜΑ νούμερο ένα άθλημα για παιδιά στις ΗΠΑ!

Σε μία κοινωνία που ακόμη δεν έχει δεχθεί τις ΜΜΑ ως σοβαρό άθλημα, οι βάσεις του «πιο ραγδαία αναπτυσσόμενου αθλήματος στον κόσμο» φαίνεται να μπαίνουν σε στιβαρά θεμέλια.

Σύμφωνα με μία έρευνα του ESPN, στα περίπου 30.000 ΜΜΑ γυμναστήρια σε όλες τις ΗΠΑ, σήμερα εξασκούν το άθλημα γύρω στα 3.2 εκατομμύρια παιδιά! Ο ίδιος περίπου αριθμός δηλαδή, με τα παιδιά που υπολογίζεται ότι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο (σ.σ. το soccer), το νούμερο ένα παιδικό σπορ στις ΗΠΑ!

Το οποίο σημαίνει ότι, δυνητικά, οι ΜΜΑ είναι το νούμερο ένα άθλημα για παιδιά στην Αμερική!

Μία βόλτα στο Youtube αρκεί για να δει κάποιος χιλιάδες βίντεο με μικρά παιδιά σε προπονήσεις, σε τουρνουά grappling και ΜΜΑ και τo ακόμη καλύτερο της υπόθεσης είναι η αντιμετώπιση που έχουν αυτά τα παιδιά από γονείς και «ειδικούς».

Αν και υπάρχου, όπως είναι αναμενόμενο, οι κριτικές φωνές που προειδοποιούν ότι αυτά τα παιδιά θα καταλήξουν να γίνουν «νταήδες» (aka Bullies) ή ακόμη και εγκληματίες… η πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι αν διδαχθούν το άθλημα σωστά όχι μόνο δεν θα «χαλάσουν» αλλά θα αποκτήσουν και σωστή παιδεία.

«Αν υπάρχουν κανόνες παρόμοιοι με το καράτε και το BJJ τότε νομίζω ότι οι ΜΜΑ θα αποθαρρύνουν τα παιδιά από το νταηλίκι. Εξάλλου, ακόμη και η πυγμαχία, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και κανόνες δεν είναι πιο επικίνδυνη από το stickball (σ.σ. κάτι σαν baseball)» δήλωσε στο ESPN ο αθλητικός ψυχολόγος Dr. Jay P. Granat που ειδικεύεται σε νέους αθλητές και είναι ο ειδικός συνεργάτης σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας.

«Αν μη τι άλλο» προσθέτει ο Granat, «τα παιδιά που προπονούνται στις ΜΜΑ καταλήγουν να είναι πιο ισορροπημένα άτομα με αυτοπεποίθηση άρα λιγότερο πιθανά να επαναλάβουν τεχνικές στις παιδικές χαρές για να νοιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Είναι ατομικό σπορ, είσαι στο ρίνγκ μόνος σου. Πρέπει να μάθεις να συγκρατείς τον εαυτό σου και να χρησιμοποιείς το απαραίτητο επίπεδο επιθετικότητας και όχι περισσότερο» 

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο λένε ότι κάνουν και οι σχολές παραδοσιακών πολεμικών τεχνών και όσον αφορά την πειθαρχία  και την εκγύμναση ισχύει σίγουρα, αλλά στις ΜΜΑ βρίσκουν σήμερα όλοι αυτοί οι νέοι μαχητές και τον καλύτερο τρόπο να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Βέβαια όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να προσεχθούν και έχουν να κάνουν, κυρίως, με την εμπλοκή των ίδιων των γονέων στην μαχητική διαπαιδαγώγηση των τέκνων τους.

Όπως λέει και ο Granat, οι πιο πολλοί γονείς βλέπουν συνήθως ΜΜΑ events με τα παιδιά τους και μέσα στη πώρωση της στιγμής μπορεί να περάσουν τελείως διαφορετικά μηνύματα σε αυτά από ότι ένας ήρεμος και έμπειρος στο θέμα δάσκαλος.

Σε ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να έχουν άμεσα λόγο και στο πως κάνει το μάθημά του , νομίζοντας ότι ξέρουν περισσότερα από αυτών. Εκτός ειδικών περιπτώσεων με κακούς δασκάλους (σ.σ. υπάρχουν και τέτοιοι) , αυτό δεν ισχύει και το μόνο που κάνει είναι να μπερδεύει το παιδί.

Όπως και να έχει όμως, οι ΜΜΑ δεν είναι το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο μόνο στα λόγια πια… σιγά σιγά βάζουν και τις βάσεις και αν μας κάνει εντύπωση το επίπεδο ενός Jon Jones σήμερα, φανταστείτε πως θα είναι σε λίγα χρόνια όταν οι μαχητές θα έχουν εμπειρία δεκαετιών πριν ακόμη μπουν στο UFC (ή σε κάτι αντίστοιχο).  \

Ως κερασάκι στο γλυκό… δείτε τον 2χρονο γιο του Tarec Saffiedine του UFC να ακολουθεί στα χνάρια του πατέρα του στα λακτίσματα:

http://www.youtube.com/watch?v=6vS7IeyWgFg