25/04/2024

Οι ΜΜΑ μαχητές πρέπει να μάθουν και να τηρούν τους κανόνες

Έξι χρόνια τώρα που ασχολούμαι δημοσιογραφικά με το ελληνικό ΜΜΑ και τα μαχητικά αθλήματα γενικότερα, έχω προσθέσει μερικά πράγματα που είναι, αυτό που λέμε «σταθερές αξίες». 


Η πρώτη είναι ότι τα ΜΜΕ έχουν μια τάση να είναι υπέρ του δέοντος χαλαρά και «φιλικά» προς τους εγχώριου μαχητές, ειδικά όταν παίζουν με ξένους σε μια λογική σχεδόν οπαδικού τύπου. Αν και δεν είναι περίεργο να υπάρχει μια έγνοια για τον ντόπιο μαχητή, όταν αυτό παραγίνεται τότε ο πρώτος ο οποίος «χάνει» είναι ο ίδιος ο μαχητής που δεν έρχεται αντιμέτωπος με τα λάθη του. Έτσι όταν παίξει σε κάποια σοβαρή διοργάνωση έξω ή μέσα δεν βλέπει ότι χάνει δίκαια και γυρνάει πίσω ως μονίμως «αδικημένος» ή «αδικημένη» και αν τολμήσουμε να γράψουμε και τίποτα γινόμαστε ξαφνικά «κακοί» και «άσχετοι».

Η δεύτερη αξία είναι ότι η σοκαριστικά μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων του χώρου έχει σοβαρότατες ελλείψεις σε γνώσεις γύρω από κανονισμούς. Δεν μιλάω φυσικά για φρέσκες αλλαγές όπως αυτές στους unified rules σε κάποιες πολιτείες αλλά βασικά θέματα όπως αν κλοτσάμε ή ρίχνουμε γόνατο στο κεφάλι πεσμένου αντιπάλου. Υπάρχουν μαχητές/τριες που έχουν παίξει για ζώνες και διαμαρτύρονται γιατί δεν τους δόθηκε extra γύρος στον ΜΜΑ αγώνα τους, ή γιατί δόθηκε ισοπαλία.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα όπως μπορούμε μέσα από την δουλειά μας και να θίξουμε συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να έχουμε μαχητές που έχουν τα αθλητικά εφόδια και ταλέντα να πάνε μακριά και γι’ αυτό επισημαίνουμε σοβαρά θέματα ώστε να μην επαναληφθούν και να λαμβάνουν γνώση και όσοι είναι λιγότερο έμπειροι.

Το κάναμε στο τελευταίο FFC και σε διαφορετικές περιπτώσεις θα το κάνουμε και τώρα στον αγώνα του Φλοριάν Μάρκου στην Ελβετία χτες το βράδυ. 

Έτσι που εξελίχθηκε ο αγώνας πρέπει να πω ότι δεν έχω ξαναδεί τόσα μαζεμένα αντικανονικά χτυπήματα σε μια μάχη 1.5 γύρου και πρέπει να τονίσουμε ότι μεγάλη ευθύνη έχει και ο διαιτητής που έχασε την μπάλα.

Ο Φλοριάν δυστυχώς έκανε πάρα πολλά αντικανονικά χτυπήματα, κάποια ήταν ξεκάθαρα και κάποια ήταν πάνω στην δράση αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι έγιναν, και όταν αύριο μεθαύριο πάρει την ευκαιρία του σε μια μεγάλη διοργάνωση, εκεί δεν αστειεύονται, ούτε θα σκεφτούν «α είναι καθαρός παίχτης έτυχε», ούτε «α ήταν πάνω στην αδρεναλίνη και την ένταση». Εκεί θα πέσει τσεκούρι.

Σε αυτό το Ματς ο Φλοριαν έπρεπε να είχε δεχθεί ποινή από νωρίς και αν συνέχιζε έτσι να λήξει η μάχη με DQ. Μετράμε από τον πρώτο γύρο ένα γόνατο που βρήκε τον αντίπαλο ξεκάθαρα κατά λάθος όταν πήγε για το sprawl ο Φλοριαν σε προσπάθεια για Takedown, όμως ο διαιτητής έπρεπε να το διακόψει για να του δώσει χρόνο να επανέλθει γιατί ήταν γόνατο στο κεφάλι και αυτός ήταν στα γόνατα δηλαδή πεσμένος. Δεν το δίνει όμως και ο Φλοριάν κάνει το πρώτο του σερί με ground and pound και τελειώνει δυνατά ένα γύρο που ίσως και να έχανε λόγω των takedowns.

Στον 2ο γύρο όμως ξέφυγε η κατάσταση. Κάποια στιγμή ο αντίπαλος πάει να πάρει απόσταση και ο Φλοριαν τον πιάνει από το γάντι (απαγορεύεται) και τον τραβάει στο μέρος του και του περνάει τα πιο καθαρά χτυπήματα του αγώνα. Ο αντίπαλος διαμαρτύρεται στο διαιτητή, αυτός του φτιάχνει το γάντι αλλά δεν κάνει παρατήρηση.

Αμέσως μετά ο Φλοριάν τον χτυπάει με συνεχόμενο ground and pound στο πίσω μέρος του κεφαλιού (απαγορεύεται) και το επαναλαμβάνει ξανά μετά από λίγο. Μετά από λίγο και μετά από ένα αποτυχημένο takedown του αντιπάλου, ο Φλοριάν τον χτυπάει με το γόνατο στο κεφάλι ενώ είναι ο αντίπαλος στα γόνατα (αντικανονικό). Ο διαιτητής το σταματάει για πρώτη φορά και του δίνει μια παρατήρηση αναγνωρίζοντας ότι είναι αντικανονικό.

Λίγο αργότερα ο αντίπαλος πάει για takedown και ο Φλοριάν κάνει ένα λάκτισμα που τον βρίσκει στο πρόσωπο ακριβώς την ώρα που ακουμπάει το γόνατο στο ρινγκ (αντικανονικό) όμως ο διαιτητής δεν το σταματάει.

Εκεί ο Φλοριάν τον χτυπάει με αγκώνες κάθετους (12-6) ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ στην σπονδυλική στήλη (ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ) και στο πίσω μέρος του κεφαλιού (επικίνδυνο και αντικανονικό) και ο διαιτητής πάλι δεν λέει τίποτα αρχικά παρά μόνο όταν θα το επαναλάβει ο Φλοριάν για τρίτη φορά. Ο διαιτητής το σταματάει και του κάνει παρατήρηση αλλά δεν του αφαιρεί πόντο παρότι δεν ήταν η πρώτη φορά.

Μετά από αυτό το σημείο ο αντίπαλος δεν μπορεί να συνεχίσει και ο Φλοριάν παίρνει, την νίκη με ΤΚΟ. Δεν ξέρω αν ο διαιτητής θεωρεί ότι ο αντίπαλος μπορούσε να συνεχίσει και δεν το έκανε, αλλά με τόσα αντικανονικά χτυπήματα και μάλιστα σε τόσο επικίνδυνη περιοχή όπως ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη έπρεπε ίσως να διακόψει ο ίδιος την μάχη ή τουλάχιστον να φωνάξει τον γιατρό να επιβεβαιώσει αν μπορεί να συνεχίσει η όχι.

Θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί ο Φλοριάν είναι άπειρος στο ΜΜΑ και φαίνεται ότι δεν ξέρει τους κανόνες και από τις αντιδράσεις του και μπορεί να του κοστίσει σοβαρά αυτό στο μέλλον σε κάποια μάχη και ακόμη χειρότερα.