26/04/2024

Μπαίνει το UFC στη Νέα Υόρκη;

Για όσους παρακολουθούν προσεχτικά τις εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΑ ξέρουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικάνικες διοργανώσεις, είναι η απαγόρευση του αθλήματος στην Νέα Υόρκη.

Μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, με πολλούς ντόπιους πρωταθλητές (Weidman και Jon Jones) που εδώ και αρκετά χρόνια μπλοκάρεται λόγω πολιτικών παιχνιδιών και σκοπιμοτήτων. Κάθε χρόνο γίνεται η πρόταση για νομιμοποίηση του αθλήματος, κάθε χρόνο περνάει τα πρώτα στάδια «αέρα» και θάβεται στο τελικό στάδιο, λόγω συμφερόντων των σωματείων που έχουν κόντρα με τους ιδιοκτήτες του UFC (σ.σ. για τα καζίνο τους).

Το Νοέμβριο του 2011, το UFC επέλεξε τον δρόμο της αγωγής επί της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατηγορώντας τον νόμο ως ασαφή και αντισυνταγματικό. Από τότε μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη αγωγή έχει αναβληθεί ξανά και ξανά, μέχρι πριν λίγες μέρες ότι η δικαστής που την είχε αναλάβει αποφάσισε να δώσει ένα τέρμα, θέτοντας μια αυστηρή καταληκτική ημερομηνία για την εκδίκασή της. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία μέχρι τέλος Ιουλίου να καταθέσουν ότι στοιχεία έχουν για να μπορέσει η δικαστής να λάβει απόφαση.

Αυτό ευνοεί σε μια πρώτη ματιά το UFC το οποίο έχει ξοδέψει εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια στην δημιουργία ενός ισχυρού φακέλου ενώ αντίθετα η πολιτεία επέλεγε απλά να θάψει το θέμα, βάζοντας το τελευταίο για ψήφιση ώστε να μην προλαβαίνει ποτέ την περίοδο που θα μπορούσε να «περάσει».

Άρα, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν σε αρχική φάση.

Πρώτα φυσικά, να απορρίψει την αγωγή το δικαστήριο και να  UFC να κάνει έφεση ή να επιστρέψει  εκεί που ήταν πάντα, ηττημένο.

Δεύτερο, να συμφωνήσει με το UFC και να του ανοίξει το δρόμο.

Αν συμβεί το δεύτερο, πάλι δύο πράγματα μπορούν να συμβούν.

1. Η πολιτεία σπεύδει να περάσει εκτάκτως το νόμο ώστε να μπορεί και να φορολογήσει αυτά τα event που θα αρχίσουν να γίνονται εκεί. Αυτό ανοίγει την πόρτα στο UFC αλλά και στις άλλες ΜΜΑ διοργανώσεις άμεσα. Που σημαίνει ότι το UFC  με το πιο αυστηρό και γεμάτο πρόγραμμα λογικά δεν θα προλάβει να είναι η πρώτη ΜΜΑ διοργάνωση στην Ν.Υ.

Το καλό όμως της υπόθεσης είναι ότι αυτό θα αλλάξει και τις καταστάσεις στις ερασιτεχνικές ΜΜΑ της Νέας Υόρκης που σήμερα επιτρέπονται αλλά δεν ελέγχονται και έτσι υπάρχουν φαινόμενα άρρωστων μαχητών που αγωνίζονται κανονικά.

2. Το δικαστήριο επιτρέπει στο UFC να κάνει events στην Νέα Υόρκη με την στήριξη μιας άλλης επιτροπής όπως του Λάς Βέγκας ή του New Jersey, όπως κάνει δηλαδή στα events του στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, η πολιτεία της Νέας Υόρκης χάνει λεφτά και αργά η γρήγορα και οι άλλες διοργανώσεις ΜΜΑ θα εκμεταλλευτούν την ίδια απόφαση για να μπουν.

Συνεπώς, δεν θα είναι καθόλου περίεργο η πολιτεία να αναγκαστεί σε συμβιβασμό πριν βγει η τελική απόφαση και να δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου ένα UFC στην Νέα Υόρκη.