23/04/2024

ΜΜΑ μαχητές «αφορίζουν» το sparring υπερ της ασφάλειας τους

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την νέα νοοτροπία στις ΜΜΑ προπονήσεις που θέλει τους μαχητές να κάνουν πολύ λίγα δυνατά σπάρινγκ, ως και 1 την βδομάδα ακόμη και μέσα σε προετοιμασία για αγώνα. Ταυτόχρονα αποφεύγουν να χτυπηθούν με συναθλητές πολυ πιο βαριούς από τους ίδιους και γενικά προτιμάνε να προπονούνται σε επαναλήψεις τεχνικών και ικανοτήτων (drills).

Ακόμη φυσικά δεν έχει βρεθεί μια κοινή συνταγή για το πόσο λίγο σπάρινγκ πρέπει να κάνεις στο 100%, πόσο στο χαλαρό και προστατευτικά αλλά η προπόνηση γίνεται πιο έξυπνη και όταν υπάρχει κάποιο δυνατό χτύπημα στο κεφάλι, ακόμη και αν είναι στο grappling και όχι στην όρθια μάχη, ο αποδέκτης παίρνει μετά τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει, έστω και αν χρειαστεί να κάτσει εκτός προπονήσεων για κάποιο διάστημα.

Και αυτή είναι η έξυπνη στρατηγική γιατί τα κακά συμπτώματα της μη προσοχής μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση ακόμη και μια δεκαετία μετά την λήξη της καριέρας…και δεν αστειεύονται.

Ο νέος αθλητής του UFC που μίλησε για το θέμα είναι ο Chris Holdsworth. Ο νικητής της 18ης σεζόν του TUF μπηκε στις δυο τελευταίες μάχες του στο κλουβί κουβαλώνταςαπό  μια διάσειση αρκετές μέρες νωρίτερα. Έχει να αγωνιστεί από τότε, 1.5 χρόνο εκτός όχι μόνο των αγώνων αλλά και των προπονήσεων. Η τελευταία μάχη του άφησε δώρο ένα μετατραυματικό σύνδρομο που περιελάμβανε, κουρασμένα μάτια, ευαισθησία στο φως και των θόρυβο, πονοκεφάλους, αδυναμία σωστής διατροφής αλλα και κατάθλιψη. Αν και έχει βελτιωθεί συμαντικά η κατάστασή του, είναι τόσο προσεχτικός πια που θα μείνει έξω και όλο το 2015.

Λιγότερο σπάρινγκ τόνισε ότι κάνει πια και ο Hector Lombard:

«Τώρα το ζητούμενο είναι να χτυπήσεις χωρίς να χτυπηθείς.4,5 χρόνια πριν ήμουν πολύ χαζός. Πήγαινα κόντρα με heavyweights στο sparring, ακόμη και πρωταθλητές του Κ-1 και πάντα πηγαίναμε 100%, να πάρει ο ένας το κεφάλι του άλλου. Τώρα προσπαθώ να εφαρμόσω περισσότερο και το grappling μου.»