23/04/2024

«Μια μέρα, κάποιος θα πεθάνει από το Weight Cutting»

Ιδιαίτερα επικριτικός προς το extreme weight cutting που συμβαίνει κατά κόρον στο ΜΜΑ, είναι ο πρώην Welterweight πρωταθλητής του UFC Georges St Pierre.


Με επιρροή κυρίως από το άθλημα της πάλης στις ΗΠΑ, οι μαχητές του ΜΜΑ επιδίδονται σε πολύ σκληρό «κόψιμο» βάρους αφυδατώνοντας υπερβολικά τον εαυτό τους ακόμη και μόλις 24 ώρες πριν τον αγώνα.

Αυτό έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα, για την σωματική υγεία του μαχητή ακόμη και τις άμυνες του εγκεφάλου στα χτυπήματα αφού αυτό το όργανο ενυδατώνεται πιο δύσκολα και πολλές φορές δεν έχει την κατάλληλη προστασία στον αγώνα.  Μάλιστα εδώ και λίγο καιρό το UFC και οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν ρίξει μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι, παίρνοντας διάφορα μέτρα ένα από τα οποία είναι να μεταφέρουν την ζύγιση των αθλητών από το μεσημέρι – απόγευμα, στο πρωί της ίδιας ημέρας ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο να ενυδατωθούν πάλι. Αυτό, σύμφωνα με τον GSP θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ότι οι νέα ζύγιση το πρωί είναι κάτι κακό. Γιατί τώρα, κάποιοι το βλέπουν ως ευκαιρία να κόψουν περισσότερο βάρος. Οπότε νομίζω είναι κάτι κακό. Το είπα και στον Dana White. Πρέπει να το αλλάξουν γιατί κάποια μέρα κάποιος θα πεθάνει και θα μας επηρεάσει όλους. Είναι πολύ κακό για την υγεία σου. Ένα ποσοστό ενυδάτωσης στο σώμα σου είναι κρίσιμο και μπορεί να πεθάνεις αν το ξεπεράσεις. Είναι πολύ επικίνδυνο» είπε ο Καναδός.

Oι αθλητικές επιτροπές φαίνεται ότι συμφωνούν και ετοιμάζουν νέες πολιτικές για να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα το πρόβλημα.

Η βασική σκέψη είναι να αγωνίζεται ο κάθε μαχητής στην κατηγορία που είναι υγιής. Σκέφτονται μάλιστα να θεσπίσουν την αδειοδότηση από ειδικό γιατρό σε κάθε μαχητή για την κατηγορία που θα μπορεί να αγωνίζεται. Δηλαδή θα συλλέγει ο γιατρός στοιχεία για το ποια κατηγορία μπορεί να αγωνιστεί και θα δίνει βεβαίωση για εκεί, απαγορεύοντας τις χαμηλότερες.

Τα στοιχεία θα συλλέγονται με διάφορους τρόπους, από τις αθλητικές επιτροπές την εβδομάδα πριν την μάχη (fight week), ίσως από τους ξαφνικούς ελέγχους που κάνουν για αντιντόπινγκ off season όπου είναι το λεγόμενο «Walk around weight» ή το βάρος που έχουν εκτός προπονήσεων και αυστηρότερες χρηματικές ποινές για όσους χάνουν το βάρος τους.