29/03/2024

Μελέτη δείχνει μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία σε μαχητές με 5+ χρόνια καριέρας

Ο όγκος σημαντικών τμημάτων του εγκεφάλου και οι λειτουργίες που απορρέουν από αυτά, ήταν σημαντικά μειωμένα σε έμπειρους μαχητές, σύμφωνα με μία μακροχρόνια μελέτη που «τρέχει» εδώ και χρόνια στο Las Vegas από μία κλινική ειδική σε «εγκεφαλικά» θέματα.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ακόμη ανεπίσημα αφού η έρευνα έχει μέλλον, παρόλα αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Η μελέτη έγινε ανάμεσα σε 104 πυγμάχους και 135 mmaers και έδειξε άμεση σχέση στο μέγεθος του εγκεφάλου και τα χρόνια της καριέρας τους.

Παρότι τα στοιχεία ήταν από απλές μαγνητικές εξετάσεις σε μαχητές χωρίς διαχωρισμό ηλικίας και εμπειρίας, οι ιατροί τόνισαν ότι είναι εμφανής η σχέση των χτυπημάτων στο κεφάλι με αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα προβλήματα αντίληψης και λειτουργίας του εγκεφάλου σε επαγγελματίες μαχητές έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια, με την έννοια του «punch drunk» (μτφ. σαν μεθυσμένος από τις μπουνιές) να είναι διαδεδομένη. Εξάλλου, πολύ συχνή σε βετεράνους μαχητές είναι και η ασθένεια της χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας που δημιουργείται από τα συνεχόμενα χτυπήματα στο κεφάλι.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη έρευνα, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 28 έτη, με ίση κατανομή ανάλογα με την φυλή. Ο μέσος όρος των ετών εκπαίδευσης είναι τα 13 χρόνια, με τοςυ MMAers να έχουν 1 παραπάνω από τους πυγμάχους.

Η μέση διάρκεια καριέρας ήταν τα 4 έτη και 11 επαγγελματικές μάχες.

Σύμφωνα με τα πρωταρχικά αποτελέσματα, μέχρι τα 5 χρόνια καριέρας δεν υπήρχαν σημαντικές αυξομειώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Από εκεί και πάνω όμως τα χαρακτηριστικά του άρχισαν να εμφανίζουν μείωση.

Αυτή ήταν ακόμη πιο εμφανής σε μαχητές που δήλωσαν ότι ξεκίνησαν την καριέρα τους στα 15 έτη ή και πιο νωρίς. Λίγο μικρότερη ήταν η μείωση των στοιχείων σε αυτούς που ξεκίνησαν αργότερα.

Δείτε τα πιο αναλυτικά στοιχεία εδώ, γιατί λίγο χάνετε το θέμα στη μετάφραση εξειδικευμένων όρων. 

Το θέμα είναι ότι το ζήτημα της βλάβης που μπορεί να συσσωρεύει ένας μαχητής, ιδιαίτερα στις ΜΜΑ, είναι ακόμη σχετικά άγνωστο. Σίγουρα έχει συζητηθεί πολλές φορές ότι σαν άθλημα είναι πιο ασφαλές από το Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο για π.χ. όπου οι ρυθμοί και οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι συνεχείς, αλλά πάντα μιλάμε για μαχητικά σπορ πλήρης επαφής και όχι για πινγκ πόνγκ. Γι’ αυτό τέτοιες μελέτες που θα κρατήσουν χρόνια, όταν και αυτή η πρώτη γενιά μαχητών που είναι επαγγελματίες 100% φτάσει στην απόσυρση και σε προχωρημένη ηλικία. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε με πιο σωστά στοιχεία.