19/04/2024

Μαχητής με σύνδρομο Tourette κερδίζει στο ONE FC!

O 19χρονος Amir Khan (σ.σ. καμία σχέση με τον γνωστό πυγμάχο) πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ,  μια κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ, αλλά αυτό δεν τον έχει σταματήσει από το να αγωνίζεται στα 14 του σε διεθνείς αγώνες Muay Thai, να κατεβαίνει σε πρωταθλήματα Πάλης και να κερδίζει το ντεμπούτο του στην κορυφαία ΜΜΑ διοργάνωση ONE FC με εντυπωσιακό τρόπο.

«Μπορεί και να βοηθάει (σ.σ. το σύνδρομο) αφού θα αποπροσανατολίζει τον αντίπαλο μου και δεν θα μπορεί να με διαβάσει από τα μάτια μου» λέει ο ίδιος αστειευόμενος στον Justin Ong του Yahoo Sports Singapore.

«Δεν με πειράζει που πρέπει να ζω με αυτό, δεν με επιρρεάζει αλήθεια. Αλλά προσπαθώ να το έχω υπό έλεγχο κάθε μέρα, σιγά σιγά και όσο μεγαλώνω ελπίζω να ελλατωθεί».

O Khan φυσικά δεν είναι ο μόνος αθλητής που πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ένας ακόμη πολύ γνωστός είναι ο διεθνής με τις ΗΠΑ τερματοφύλακας Tim Howard αλλά και ο παίκτης του Baseball Jim Eisenreich, o οποίος μάλιστα «τρέχει» και ένα ανάλογο ίδρυμα και παιδιά που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Εκτός του αθλητικού κόσμου, πάσχοντες είναι και οι: Dan Aykroyd (ηθοποιός), Marc Summers (παρουσιαστής), Michael Wolff (Jazz μουσικός) ενώ υπάρχουν ιστορικοί που πιστεύουν ότι πάσχων ήταν και ο Μότσαρτ!