26/04/2024

Και τώρα… το superfight που όλοι περιμένουμε!

Μέχρι το χθεσινοβραδινό UFC 154 και την επιβλητική νίκη του Καναδού πρωταθλητή της welterweight κατηγορίας Georges St Pierre επί του Carlos Condit, η πιθανότητα ενός Superfight μεταξύ του πρώτου και του έτερου κορυφαίου μαχητή, Anderson Silva, εξαρτιόταν πάντα από πολλές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο του UFC, Dana White, οι προϋποθέσεις εκπληρώθηκαν και παρά την αποφυγή κάποιας άμεσης δέσμευσης του Καναδού, στην συνέντευξη μετά τον αγώνα του, το superfight αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2013.

«Είναι ο νούμερο 1 μαχητής στον κόσμο ενάντια στον νούμερο 2 μαχητή στον κόσμο» είπε ο White στο FOX sports, « είναι τεράστιος αγώνας, ξέρουμε ότι ο κόσμος θέλει να τον δει, πιστεύουμε ότι οι μαχητές θέλουν να γίνει και θα τον κάνουμε πραγματικότητα. Θα παλέψουν και μάλλον θα είναι τον Μάιο ή κάπου εκεί» πρόσθεσε.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η παρουσία του middleweight πρωταθλητή του UFC, Anderson Silva, στον χτεσινοβραδινό αγώνα και παρότι δεν ανέβηκε στο κλουβί μετά την λήξη του, για να προκαλέσει σε μάχη των GSP, οι δηλώσεις του στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες δείχνουν την σιγουριά του και την θέληση να γίνει ο αγώνας.

O Βραζιλιάνος, με την «διαδικαστική» νίκη του επί του Stephan Bonnar στις 13 Οκτωβρίου στην πατρίδα του, έκλεισε 6,5 χρόνια αήττητος σε όλες τις διοργανώσεις με 17 σερί νίκες από τις οποίες οι 16 είναι στο UFC! Ο μόνος ΜΜΑ μαχητής που είχε καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος ήταν ο θρύλος Fedor Emelianenko.

Από την άλλη ο Καναδός έχει 5,5 χρόνια αήττητος, έχει μόλις 1 ήττα στους τελευταίους 16 αγώνες του και με την τελευταία του νίκη επί του Condit απέδειξε ότι το τραυματισμένο του γόνατο έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Με δεδομένο ότι ο μεν Silva βαδίζει αισίως στα 38 και ο GSP στα 32, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναμετρηθούν μεταξύ τους.

Ο Dana White υπολογίζει να γίνει η μάχη κάπου στον Μάιο και έκανε λόγο μάλιστα, για τρία πιθανά μεγάλα στάδια, ένα ποδοσφαιρικό στην Βραζιλία, ένα του χόκεϊ στον Καναδά και το γήπεδο των Dallas Cowboys στο Texas, όπου είναι και το πιο πιθανό ως μέση λύση. Το ότι ο White είναι τόσο συγκεκριμένος στις ανακοινώσεις του δείχνει πολλά. Το αγωνιστικό κομμάτι και νέα εκτίμηση στο πρόσωπο του GSP

Πέρα όμως από το οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα του Superfight μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η σύγκριση των μαχητικών ικανοτήτων τους.

Βλέποντας ζωντανά στο sport24.gr τα ξημερώματα της Κυριακής τον αγώνα του GSP με τον Condit συνειδητοποίησα ότι ο δεύτερος μοιάζει σαν μαχητής με τον Silva περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρώην αντίπαλο του Καναδού, οπότε και αποτελούσε ένα πρώτης τάξης τεστ.

Πριν με πετροβολήσει κανείς για ασέβεια και βλασφημία, να ξεκαθαρίσω ότι δεν συγκρίνω τον πολύ καλό Condit με τον γίγαντα Silva στην.. ποιότητα τους, αλλά στο στυλ όπου και μοιάζουν αρκετά.

Έχουν και οι δύο πολύ καλό όρθιο παιχνίδι με τεχνική και έκρηξη. Ο μεν Condit χρησιμοποιεί περισσότερο τα πόδια του, ο δε Silva περισσότερο τα χέρια και τα γόνατα στο tai clinch. Επίσης, είναι εμφανής η διάθεση και των δύο για φαντεζί κινήσεις σαν τα flying knees (με ένα τέτοιο έβγαλε ο Condit νοκ άουτ τον Dong Huyn Kim) και spinning back fists ή elbows.

Ακόμη και αν ο Silva έχει εμφανές πλεονέκτημα στο ύψος, το αντίστοιχο πλεονέκτημα στο άνοιγμα των άκρων του, που είναι και το σημαντικό, είναι ελάχιστο. Ο βραζιλιάνος έχει άνοιγμα 197 εκατοστά και ο GSP με τον Condit έχουν 193 εκατοστά. Για να συνειδητοποιήσετε την αναλογία, ο lightheavyweight πρωταθλητής Jon Jones έχει άνοιγμα 215 εκατοστά…

Τέλος και οι δύο τους έχουν μεν αδυναμία στην πάλη, αλλά πολύ επιθετική guard όταν βρίσκονται με την πλάτη τους στο έδαφος. Ο Silva το έχει δείξει πολλές φορές ενώ και ο Condit χτες πάλευε για την υποταγή και στους 5 γύρους.

Aυτή λοιπόν, η επιβλητική νίκη του GSP ενάντια σε έναν τόσο όμοιο με τον Silva μαχητή και με δεδομένη την μακρόχρονη απουσία του, απέδειξε ότι ο Καναδός θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για τον Anderson Silva και να γιατί:

Παρά την γενική αντίληψη ότι είναι καλός κυρίως στην πάλη, ο GSP έχει ένα εξαιρετικά υποτιμημένο όρθιο παιχνίδι το οποίο επειδή το συνδυάζει με το εξαιρετικό του timing στα takedowns δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον αντίπαλο, που δεν μπορεί να ανοιχτεί και να δοκιμάσει συνδυασμούς αφού με την παραμικρή ευκαιρία ο GSP θα τον πάει κάτω.

Αν ο Anderson Silva επιτρέψει στον GSP να τον πηγαίνει κάτω όσο εύκολα όσο ο Chael Sonnen τότε θα έχει πρόβλημα, αφού ο Καναδός είναι πιο αθλητικός και κυρίως έχει πολύ καλή άμυνα στις υποταγές. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει μόλις μία ήττα με υποταγή.

Βέβαια, φαβορί παραμένει ο Βραζιλιάνος, παρά την αναβαθμισμένη εκτίμηση πολλών στο πρόσωπο του Georges St Pierre. Η ικανότητά του στο όρθιο παιχνίδι είναι εξωπραγματική και του είναι τόσο εύκολο να «περνάει» απίστευτα χτυπήματα εκεί που δεν το περιμένει ο αντίπαλος και όπως είδαμε χτες στο λάκτισμα του Condit, που παραλίγο να τον βγάλει νοκ άουτ, ο GSP έχει τέτοια κενά. Μπορεί η άμυνά του να είναι αρκετή απέναντι σε άλλους, αλλά απέναντι στον Anderson Silva θα πρέπει να είναι 110% πιο προσεχτικός.

Όπως και να έχει, έχουμε ακόμη μήνες μπροστά μας στην καλύτερη περίπτωση για να συζητούμε αυτή τη μάχη. Για την ώρα, περιμένουμε ακόμη την επίσημη ανακοίνωση για να αρχίσουμε τις αναλύσεις με την άνεση μας!

Χρήστος Μπάρδας