26/04/2024

Η Ronda θα παλέψει και θα νικήσει τους δαίμονες της…

Πόσο σημαντικό είναι το ψυχολογικό κομμάτι για έναν μαχητή; Η δύναμη του σώματος πολλές φορές αν δεν συνοδεύεται με την δύναμη της ψυχής είναι… κούφια. Η Ronda Rousey  «έσπασε» μετά την αλησμόνητη ήττα από την Holly Holm, όχι επειδή έχασε, αλλά επειδή κρίθηκε.


ekptosi
Είχε συνηθίσει στην αποθέωση και τα μεγάλα λόγια που την είχαν κάνει να ζει σε μια απάτη δημοσιότητας, που είναι πάντα πρόσκαιρη. Η δημοσιότητα όπως σε ανεβάζει έτσι σε κατεβάζει, με την πρώτη αποτυχία. Αυτό ήταν που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί η πρώην πρωταθλήτρια και σήμερα καλείται όχι απλά να κερδίσει την σκληροτράχηλη Amanda Nunez, αλλά να παλέψει με τους δαίμονες, που την κυριεύουν.

Η ήττα λογικά θα σημάνει και το κύκνειο άσμα αυτής της μεγάλης αθλήτριας, διότι δεν θα υπάρχει κάποιος λόγος, κατρακυλώντας στα rankings και ενώ έχει υπάρξει πολλάκις πρωταθλήτρια, να συνεχίζει να παλεύει. Υπάρχουν παίκτριες στην κατηγορία που μπορεί να μην πουλάνε όσο εκείνη, αλλά δείχνουν πιο φιλόδοξες και ορεξάτες.

Αυτό είναι άλλο ένα επιπλέον άγχος που πρέπει να διαχειριστεί η Ronda, κι αν σε αυτό το κείμενο όλα συνηγορούν εναντίον της, υπάρχει μία αντικειμενική αλήθεια που έχει να κάνει με την ποιότητα και το DNA αυτής της αθλήτριας.

Σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού της είναι πολύ καλύτερη από τις υπόλοιπες αθλήτριες. Όταν θα παλέψει θα βρει τρόπο να φέρει από κάτω την Nunes. Όταν βρεθεί από κάτω, θα βρει τον τρόπο να υπερισχύσει. Τα μακριά άκρα της Holm μπορούμε να πούμε πως σε γενικές γραμμές πως τα έχει και η Nunes αλλά τα skills της Holly, τα λακτίσματα και η καλή πυγμαχική αντίληψη που διαθέτει δεν έχουν καμία σχέση με τις ικανότητες της Βραζιλιάνας που υπολείπεται.

Η Rousey δεν έχει κανένα σούπερ striking, όμως στα προτερήματα της όρθιας μάχη είναι και η επιθετικότητα και κανείς δεν μπορεί να πει πως η Ronda έκανε ποτέ της πίσω, ακόμα κι αν η Holm για παράδειγμα την «χειρούργησε». Πάει μόνο μπροστά, της λείπουν κάποια πυγμαχικά χαρακτηριστικά όπως η άμυνα, και οι συνδυασμοί στην επίθεση, αλλά είναι δυνατό κορμί, με καλή βάση, και καίρια χτυπήματα.

Σαφώς μπορώ να βρω και πολλά προτερήματα της Nunes αντίστοιχα, αλλά επειδή μου αρέσει να πηγαίνω κόντρα στο κύμα και επειδή σεβάστηκα την Rousey όχι γι’αυτό που πουλάει αλλά για τις νίκες που έκανε μέσα σε λίγα δεύτερα απέναντι σε κορυφαίες αθλήτριες όπως η Cat Zingano, θεωρώ πως και κοντά να πάει το παιχνίδι, αυτό που πρεσβεύει γενικότερα η συγκεκριμένη μαχήτρια, ταιριάζει γάντι στα σχέδια του UFC και θα υπάρξει μία χείρα βοηθείας αν χρειαστεί.

Κακά τα ψέματα αν βγεις μία βόλτα στα στενά του Σάο Πάολο στην Βραζιλία, θα βρεις… 100 Amanda Nunes αλλά καμία σαν την Rousey και την προσωπικότητα της.

Υποσημείωση: Θεωρώ την Rousey φαβορί, όμως αυτό μπορεί να είναι και το πιο δύσκολο παιχνίδι της καριέρας της. Επειδή όμως στο UFC μπορεί να χάσει οποιοσδήποτε και δεν έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τις… νίκες, η ήττα δεν θα μου αλλάξει γνώμη για την αξία της συγκεκριμένη αθλήτριας.