29/03/2024

Η διαφορά ανάμεσα στα λακτίσματα για φουλ δύναμη και σε αυτά για φουλ ευστοχία

Ο εξαιρετικός Jack Slack επανήλθε με μια ακόμη φοβερή ανάλυση στο fightland.com όπου χρησιμοποιεί τον Lightweight πρωταθλητή του UFC και ίσως καλύτερο kicker σε όλη την διοργάνωση, Anthony «Showtime» Pettis ως παράδειγμα για την σύγκριση δύο τεχνικών ή μάλλον τακτικών στα λακτίσματα που έχουν στόχο την φουλ δύναμη ή την φουλ ευστοχία.

Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι για να έχει ένα χτύπημα (με όποιο άκρο και να έρχεται) την περισσότερη δυνατή δύναμη θα πρέπει να διαπερνάει τον στόχο και όχι να τελειώνει η κίνηση πάνω σε αυτόν. Να χτυπάς δηλαδή τον αντίπαλο στο 70-80% της απόστασης και όχι στο 100%.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον πιο συνηθισμένο τρόπο για λακτίσματα στο ΜΜΑ που προέρχεται από το Muay thai και ξεκινάει πρώτα με ένα βήμα προς τα εμπρός με το πόδι βάση (το οποίο βρίσκεται και έξω αριστερά από τον αντίπαλο) και αμέσως μετά έρχεται με το άλλο πόδι το λάκτισμα για να βρει τον αντίπαλο με φουλ δύναμη περίπου στις 01.30 η ώρα (αν σκεφτείτε τους δείχτες του ρολογιού δηλαδή το πόδι διαγώνια μπροστά και δεξιά). Αν και αυτά είναι σίγουρα τα πιο δυνατά λακτίσματα, ταυτόχρονα έχουν πιο ξεκάθαρο build up με το βήμα μπρος και πολλές φορές είναι εύκολο να τα δει ο αντίπαλος ειδικά αν «ρίχνονται» μεμονωμένα και όχι στο πλαίσιο ενός καλού συνδυασμού.

Ένα πράγμα που κάνει όμως ο Pettis διαφορετικό από την πλειοψηφία των ΜΜΑ μαχητών είναι ότι πολλές φορές επιλέγει να κλωτσήσει με στόχο την καλύτερη ευστοχία και όχιτην φουλ δύναμη.
Αυτό το πετυχαίνει κυρίως μέσω της μεγάλης εμπειρίας του στο Tae Kwon Do. Οι κλωτσιές του Pettis έρχονται από μεγαλύτερη απόσταση από αυτές του Muay Thai και δεν έχουν αυτό το πρώτο βήμα με το πόδι βάση και έτσι ο αντίπαλος πιάνεται πιο εύκολα «στον ύπνο» αφού βλέπει το χτύπημα αργά για να αντιδράσει. Και μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό όσο ο παραπάνω τρόπος αλλά δεν είναι και αδύναμο και ειδικά αν βρεις καθαρά σε επώδυνο σημείο (συκώτι, κεφάλι κοκ) τότε σβήνουν τα φώτα.

.

Δείτε στο Gif για παράδειγμα τον αγώνα με τον τότε πρωταθλητή Ben Henderson ο οποίος γνωρίζοντας καλά ότι το παιχνίδι του Pettis βασίζεται στα λακτίσματα είναι έτοιμος με το αριστερό του χέρι να μπλοκάρει. Παρόλα αυτά η αντίδρασή του όταν έρχεται το λάκτισμα είναι αργή και αυτό γιατί ο Pettis δεν του δίνει κανένα λόγο να το μυριστεί από νωρίς. Ενώ βρίσκεται αρκετά μακριά ο Pettis δεν κάνει το βήμα εμπρός αλλά απλά στρίβει το μπροστινό του πόδι με εξαιρετική ταχύτητα (θυμηθείτε το Giff είναι σε Slow motion) και το φέρνει στην ευθεία με τον Henderson και από πίσω έρχεται το άλλο πόδι για να βρει τον αντίπαλο του όχι στις 01.30 η ώρα αλλά στις 12 ακριβώς, δηλαδή στο τέλος της κίνησης και με την άκρη του ποδιού, σχεδόν το κου-ντε-πιέ και όχι το καλάμι, ενώ ταυτόχρονα στρίβει το μπροστινό πόδι και τη μέση του σχεδόν τέρμα αριστερά. Αυτή την τεχνική την χρησιμοποίησε με επιτυχία και με τον Cerrone αλλά και τον Joe Lauzon.

Βέβαια όντως ο σπουδαίος kicker που είναι, ο Pettis αναμιγνύει αυτή την τεχνική με την πιο κλασσική κλωτσιά που είπαμε παραπάνω μπερδεύοντας έτσι τον Benson που δεν ξέρει τι να περιμένει. Αμέσως μετά το λάκτισμα του giff πάνω ο Pettis αυτή τη φορά κάνει το βήμα μπρος με το πόδι βάση, πατώντας μάλιστα έξω αριστερά από το πόδι βάση του Henderson (ότι πρέπει όταν ο αντίπαλος σου έχει αντίθετη guard από εσένα) και μετά κλωτσάει πολύ δυνατά με το άλλο πόδι στο 70% της διαδρομής και όχι στο 100% όπως πριν. Βοήθησε βέβαια και το εξαιρετικό timing του αφού είδε τον Benson να πάει για κάποια γροθιά και τον πέτυχε στην κόντρα απροετοίμαστο.

Άρα, όταν ο αντίπαλος του ήταν στην άμυνα και προσεχτικός χρησιμοποίησε μια λιγότερη συμβατική τεχνική ώστε να μην του δώσει την ευκαιρία να την δεί. Όταν μετά ο αντίπαλος του άφησε την άμυνα και προσπάθησε να επιτεθεί (η τον ανάγκασε ο Pettis να επιτεθεί με την κίνησή του) προτίμησε μια πιο άμεση τεχνική.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Jack Slack που είναι και πιο αναλυτικό και έχει και μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή για τον Manny Pacquiao.