02/05/2024

Είναι «βρώμικος» μαχητής ο Jon Jones;

Ο Jon «Bones» Jones είναι ένας ενδιαφέρον μαχητής. Είναι ίσως ο πιο ταλαντούχος αυτή τη στιγμή στο ρόστερ του UFC με σερί εξαιρετικών νικών και παρόλα αυτά ο κόσμος απλά «δεν τον πάει». Ένας από τους λόγους είναι ότι έχει δημιουργήσει σε πολλούς μια εικόνα ενός σχετικά «βρώμικου» μαχητή με συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιεί, οι οποίες θεωρούνται από μαχητές και φιλάθλους «αντιαθλητικές» .

Μία από αυτές τις τεχνικές είναι το Push kick στο γόνατο του αντιπάλου, αλλιώς γνωστό ως Oblique kick ή Chasse. Ένα χαμηλό λάκτισμα που σημαδεύει την επιγονατίδα την ώρα που ο αντίπαλος πατάει το συγκεκριμένο πόδι και έχει όλο το βάρος του εκεί. Μια εξαιρετικά αποδοτική τεχνική που είναι αποδοτική ακριβώς γιατί είναι πολύ επικίνδυνη για τον αντίπαλο αφού είναι ικανή να προκαλέσει τόσο σοβαρή ζημιά που να του κόψει την μαχητική καριέρα. 

 

Μια τεχνική που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες αρκετές φορές, ιδιαίτερα πιο νωρίς στην καριέρα του Jones. Όμως η πιο «προκλητική»
τεχνική του. Αυτό που ξεσηκώνει συνήθως  τον κόσμο είναι η χρήση του προεκτεταμένου χεριού του με ανοιχτά τα δάχτυλα ακριβώς στο πρόσωπο και τα μάτια του αντιπάλου. ΜΙα τεχνική που τον βοηθάει να διατηρεί την απόσταση που τόσο τον βολεύει και να κόβει την φόρα τον αντιπάλων του που προσπαθούν να «μπουν μέσα» στην άμυνα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα eyepokes μόνο σπάνια δεν είναι στους αγώνες του και ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο που ο ίδιος ο Dana White δήλωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα αφού μόνο στην τελευταία μάχη του με τον Texeira είχε 2 eyepokes ενώ λίγοι διαιτητές του κάνουν παρατήρηση.

Κανείς δεν αμφισβητεί το ταλέντο του Jones αλλά οι χρήση τέτοιων τεχνικών έχει ξεσηκώσει αρκετούς μαχητές (τελευταίος ήταν ο Jose Aldo).

Πως το βλέπετε; Έχουν δίκιο;