19/03/2024

Διουρητικά, όχι στεροειδή η Cyborg

«Βροχή» πέφτουν οι ειδήσεις όσον αφορά το ζήτημα ντόπινγκ που προέκυψε με την USADA και την Justino η οποία σε έλεγχο εκτός αγωνιστικής περιόδου πιάστηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας.


Η top ΜΜΑ fighter του UFC με νέα της τοποθέτησή της στα social media αποκάλυψε πως η ουσία που βρήκε η USADA δεν ήταν κάποιο είδους στεροειδούς. Ήταν διουρητικό φάρμακο σύμφωνα με την Βραζιλιάνα, πράγμα που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της USADA.

Πρόκειται για την ουσία Σπειρονολακτόνη που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την προστασία της καρδιάς, του συκωτιού και το χαμηλό ποτάσιο.

Ό,τι και να προστατεύει η συγκεκριμένη ουσία, ο ποινικός κώδικας της USADA την απαγορεύει ρητά στους μαχητές που αγωνίζονται.

Βάσει του κανονισμού η Cyborg απειλείται μέχρι και με έναν χρόνο αποκλεισμό από τους αγώνες κι αυτό που την φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση είναι το γεγονός πως κατά το παρελθόν αρκετοί μαχητές έκαναν χρήση διουρητικών για να «καλύψουν» τη χρήση αναβολικών – στεροειδών που αυξάνουν τις αγωνιστικές επιδόσεις.