29/03/2024

Γιατί ο Fedor Emelianenko είναι ο σπουδαιότερος ΜΜΑ μαχητής όλων των εποχών

Ο Fedor Emelianenko επιστρέφει στο άθλημα αυτό το Σάββατο, για να αντιμετωπίσει τον Matt Mitrione στο Bellator. 


H MMA διοργάνωση έβγαλε ένα πετυχημένο πρόμο για το «Δοξασμένο Πουλόβερ της απόλυτης νίκης   και αξίζει να το δείτε.

Σε ένα άλλο βίντεο, βλέπουμε τον Fedor παρασκηνιακά, να υπογράφει το συμβόλαιο του με το Bellator και τον Georges St Pierre που βρίσκεται εκεί, να γονατίζει μπροστά στον Ρώσο, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του Fedor. 

Ναι μεν ο Καναδός είναι πάντα ευγενικός και δείχνει σεβασμό σε όλους αλλά δεν νομίζω να το έκανε αυτό για κανένας άλλον. Με αυτή την αφορμή θέλω να εξηγήσω γιατί θεωρώ ότι ο Fedor είναι ο σπουδαιότερος ΜΜΑ μαχητής όλων των εποχών.

 

Καταρχάς, να κάνω έναν διαχωρισμό.

Θεωρώ ότι η έννοια «Ο Καλύτερος» είναι διαφορετική από το «Ο Σπουδαιότερος» .

Το «Καλύτερος» χρησιμοποιείται σε σύγκριση στις ικανότητες και μόνο στο παρόν. Ο καλύτερος είναι αυτός που μπορεί να κερδίσει όλους τους άλλους, σήμερα.

Το «Σπουδαιότερος» είναι μια σύγκριση στις επιτυχίες και την αγωνιστική κληρονομιά και καλύπτει όλη την ιστορία του αθλήματος.

Είναι δύο διαφορετικές έννοιες, γιατί σε ένα τόσο νέο σπορ όσο το ΜΜΑ, κάθε γενιά είναι αναμενόμενο να έχει καλύτερες ικανότητες από την προηγούμενη αφού η βελτίωση είναι μαζική. Οπότε η σύγκριση ανάμεσα σε δύο γενιές στις ικανότητες τους είναι άδικη.

Αντίθετα, οι επιτυχίες και η κληρονομιά είναι κάτι συγκρίσιμο.

 

Για παράδειγμα, θα έλεγα ότι ο Daniel Cormier είναι καλύτερος μαχητής από ότι ήταν ο Chuck Liddell. Όμως ο Liddell ήταν σπουδαιότερος πρωταθλητής, τουλάχιστον για όσα έχει κάνει ο DC μέχρι τώρα.

Επίσης, ο Stipe Miocic είναι καλύτερος από τον Nogueira αλλά ο βραζιλιάνος ήταν σπουδαιότερος. Και πάλι για όσα έχει κάνει ο Miocic μέχρι τώρα.

Άρα, δεν λέω ότι ο Fedor ήταν ο καλύτερος μαχητής στην ιστορία του ΜΜΑ, αλλά ο σπουδαιότερος.

.

Κάθε σπουδαίος μαχητής έχει το ταβάνι του, το οποίο είναι όταν κατακτά τον καλύτερο τίτλο στον κόσμο. Ο τίτλος του Bellator δεν είναι το υψηλότερο ταβάνι, του UFC είναι.

 

Οπότε όταν κάποιος κατακτά τον τίτλο και στη συνέχεια τον υπερασπίζεται, βρίσκεται στο ταβάνι του αθλήματος. Επειδή η υπεράσπιση του τίτλου είναι πιο δύσκολη από την κατάκτηση του, όσο περισσότερο καιρό κάνει σερί υπερασπίσεων τόσο πιο σπουδαίος.

Κάποιοι θα πούνε ότι ο Fedor δεν έπαιξε στο UFC άρα δεν έπαιξε στο ταβάνι του αθλήματος. Όμως εκείνη την εποχή το PRIDE είχε την καλύτερη heavyweight κατηγορία ενώ μέσα στο σερί του κέρδισε και 2 πρωταθλητές του UFC τον Tim Silva και τον Andre Arlovski.

Όταν έπαιξε με τον Fedor o Silvia ήταν #5 στον κόσμο και ο Arlovski #2. 

Η παραμονή του  Fedor στην κορυφή ήταν 8 χρόνια και 22 αγώνες.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε όλους τους τοπ διεκδικητές αλλά είχε και μερικές μάχες με κατώτερου επιπέδου αντιπάλους αλλά, υπογραμμίζω, αντιμετώπισε όλους τους τοπ διεκδικητές. 

Του Anderson Silva η παραμονή ήταν 7 χρόνια και 16 αγώνες. Και αυτός είχε αθλητές που δεν έκαναν για title shot, όπως ο Lutter, o Cote, o Irvin κ.α.

Να τονίσω εδώ ότι ακόμη και αν υπήρχε ανταγωνισμός κατώτερου επιπέδου, όσο περισσότερο παίζεις τόσο ρισκάρεις να πέσεις θύμα σε κάποια έκπληξη. Πχ. Ο GSP με τον Matt Sera.

Μια και μιλάμε για τον GSP, ο Καναδός ήταν στον κορυφή 6 χρόνια και 12 μάχες. Μπορεί κάποιος να προσθέσει κάνα χρόνο και 2 μάχες πριν τον Sera αλλά πάλι δεν αγγίζει τον Fedor.

O Jon Jones τα πήγαινε πολύ καλά και ήταν πολύ κοντά να σπάσει κάθε ρεκόρ αλλά τελικά έκανε σαμποτάζ στον εαυτό του. Θα έχει όμως την ευκαιρία να επιστρέψει.

 

Φυσικά μπορείς κάποιος να προσθοαφαιρεί πόντους για διάφορα άλλα στοιχεία. Πχ ο Fedor ήταν μικρόσωμος για heavyweight κατηγορία και κέρδισε δυνατούς μαχητές μέσα στο παιχνίδι τους αλλά έπαιζε και  Freak Fights. Ο Jon Jones έπαιζε πάντα με τους καλύτερους αλλά οι τρεις πρώτοι μαχητές (Rashad, Machida και Rua) ήταν middleweights ουσιαστικά. O Silva ανέβηκε κατηγορία 3 φορές με επιτυχία αλλά πιάστηκε ντοπε, ο GSP έφυγε στην κορυφή αλλά έχασε από τον Sera και δεν τελείωνε τις μάχες κ.α.

Δεν νομίζω ότι κάτι από αυτά κάνει την διαφορά. Μόνο η διάρκεια της παραμονής στην κορυφή είναι ξεκάθαρος συντελεστής. Εκεί ο Fedor είναι το #1.

Βέβαια γενικά «σπουδαίοι» υπάρχουν και άλλοι και θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας αλλά και τον τρόπο σκέψης! Αφήστε στα σχόλια κάτω από το άρθρο την άποψη σας!