18/04/2024

Γιάννης Παλαιολόγος: Στόχος μου σε κάθε αναμέτρηση είναι να κερδίζω

Για τον Γιάννη Παλαιολόγο οι συστάσεις περιττεύουν. Έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές ποιος είναι και τι αξίζει. Ολοκληρωμένος αθλητής, ταπεινός άνθρωπος, μα πάνω από όλα μαχητής.


Ο «Παλέ» διανύει μια από τις καλύτερες του περιόδους και δηλώνει πανέτοιμος για τη μάχη του την Κυριακή 29 Απριλίου στο The Battle 18. Εμείς κουβεντιάσαμε μαζί του και ανυπομονούμε να τον δούμε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλα, να παλεύει μέχρι τέλους…

Συνέντευξη στους Νικολέττα Γκαρέτσου και Δημοσθένη Καραμούζα.

Πώς ξεκίνησε η βόλτα σου στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων;

Λίγο πριν ξεκινήσω τη φοιτητική μου ζωή, εκεί γύρω στα 17 δοκίμασα ερασιτεχνικά να κάνω kick boxing. Έπαιξα κάποιους αγώνες. Είχα όμως πάντα στο μυαλό μου μια μέρα να παίξω έναν επαγγελματικό αγώνα mma. Αυτό ήθελα. Αυτό ήταν ο στόχος, το όνειρο μου.

Τι είδη πολεμικών τεχνών δοκίμασες μέχρι να αρχίσεις mma;

Kick Boxing, στο οποίο πιο μικρός έπαιξα και κάποιους ερασιτεχνικούς αγώνες και Muai Thai.

Η προηγούμενη ενασχόληση με ποια πολεμική τέχνη πιστεύεις ότι δίνει καλύτερο υπόβαθρο σε έναν αθλητή ΜΜΑ;

Η ενασχόληση με την πάλη και το ju-jitsu. Όχι ότι τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αλλά νομίζω ότι με αυτά τα δύο είδη είσαι πιο κοντά στο να πετύχεις στο κλουβί.

Ένας αθλητής ΜΜΑ προπονείται σε μία σχολή ή πηγαίνει αλλού για πυγμαχία, αλλού για ζίου ζίτσου, αλλού για τζούντο κ.τ.λ.;

Για να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόλησή του με το mma καλό θα είναι -και συνήθως αυτό συμβαίνει- να »κατέχει» κάποια άλλη πολεμική τέχνη προηγουμένως. Οπότε αν εξασκεί ήδη αυτή και εν συνεχεία αποφασίσει να ασχοληθεί με το mma τότε μιλάμε για κάποιον που θα πηγαίνει σε δύο σχολές μίνιμουμ, εκτός κι αν είναι τόσο τυχερός και βρει μία σχολή που κάνουν τα πάντα μέσα, κάτι που είναι δύσκολο στη χώρα μας.

Ποια η διαφορά στα μαχητικά αθλήματα στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα; Τόσο σε επίπεδο αλλά και στον τρόπο που τα αντιμετωπίζει ο κόσμος;

Στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική αλλά και την Ασία, υπάρχει μεγάλη τριβή του κόσμου με τα μαχητικά αθλήματα. Τα μαχητικά προβάλλονται πολύ στην τηλεόραση και γενικά διαφημίζονται. Με αποτέλεσμα ο κόσμος να γνωρίζει τα πάντα. Μαθαίνουν έτσι τους αθλητές και έρχονται πιο κοντά με τέτοιου είδους αθλήματα.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η επαρχία όσον αφορά το ΜΜΑ και τα μαχητικά γενικότερα;

Δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό αν το συγκρίνεις με κάποιες σχολές στην Αθήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στην Αθήνα τα στάνταρ είναι παντού υψηλά.

Battle 18. Είσαι παραμονή πριν από έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Τι πρόγραμμα έχεις τις μέρες πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι. Τι θυσίες χρειάζονται, και πως είναι η ψυχολογία σου όταν η μέρα του αγώνα πλησιάζει;

Όσον αφορά το προπονητικό κομμάτι, ένα 20 ήμερο πριν τον αγώνα είμαι σε πολύ έντονους ρυθμούς. Όσο πλησιάζω προς την τελευταία εβδομάδα χαλαρώνω σιγά σιγά ώστε να ξεκουραστώ. Η δυσκολία υπάρχει όταν πρέπει να χάσεις κάποια κιλά για τον αγώνα, οπότε κάνεις έντονη δίαιτα, και δεν είναι εύκολη η έντονη προπόνηση. Όσον αφορά την ψυχολογία, εξαρτάται πάντα από τον άνθρωπο. Προσωπικά νιώθω ενθουσιασμό, θέλω να φτάσει η νύχτα του αγώνα και να μπω στο κλουβί να το απολαύσω.

Την νύχτα πριν από τον αγώνα πως είσαι;

Εκεί αρχίζω και είμαι ανυπόμονος. Νομίζω το βράδυ πριν τον αγώνα πολλοί fighters δύσκολα κοιμούνται. Σκέφτεσαι τι κινήσεις θα κάνεις, πως θα πάρεις τη νική.
Περιέγραψε μας το πρόγραμμα μια τυπικής ημέρας σου.
Ξεκινάω τη μέρα μου με πρωινή προπόνηση. Μετά έχω μαθήματα, διότι διδάσκω παράλληλα. Τα μεσημέρια πάντα ξεκουράζομαι. Τα απογεύματα μου έχω πάντα την προπόνηση μου και μετά συνεχίζω πάλι με τα μαθήματα μου. Έτσι περνάει ένα τυπικό εικοσιτετράωρο μου.

Πώς διαχειρίζεται ένας αθλητής ψυχολογικά μια ήττα στο κλουβί;

Θα σου πω πως το διαχειρίζομαι εγώ. Όπως αντιμετωπίζω μια νίκη ή μια ήττα στην ίδια τη ζωή. Αν ένας αθλητής ξοδέψει παραπάνω χρόνο και ενέργεια για μια ήττα, για μια κακή στιγμή, είναι πολύ λάθος. Όσο χαρείς για μια νίκη τόσο να στεναχωρηθείς για μια ήττα. Να σκεφτείς τι έκανες λάθος, να προσπαθήσεις να το βελτιώσεις και να πας παρακάτω.

Μια μάχη μέσα στο κλουβί, είναι μια μικρογραφία της ζωής;

Είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι μικρογραφία της ζωής. Σίγουρα όμως είναι μια μικρογραφία κάποιων προσπαθειών που κάνουμε κατά καιρούς.

Πού νιώθεις πιο ασφαλής; Στο strike, στις ρίψεις, στη μάχη εδάφους;

Επειδή το άθλημά μας είναι πολύπλευρο, προπονούμαστε σε διαφορετικά είδη. Κάνουμε πυγμαχία, kick-boxing, ju-jitsu, judo. Ανάλογα λοιπόν με τον αντίπαλο που έχεις απέναντι σου θα δώσεις βάση σε κάποιο άλλο σημείο. Έτσι υπάρχουν διαστήματα που νιώθω ασφάλεια στο ένα κομμάτι, αλλά διαστήματα που νιώθω καλύτερα σε άλλο. Παρόλα αυτά πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι σε όλα τα κομμάτια.

Εσύ ποια θεωρείς ότι είναι τα δικά σου δυνατά σημεία;

Τόσο το strike όσο και το έδαφος. Έχω δώσει βάση και στα δυο. Στην αρχή της καριέρας μου έδωσα πολύ σημασία στο όρθιο κομμάτι ενώ τώρα τελευταία βελτιώνομαι συνεχώς στο έδαφος.

Πώς είναι όταν παίζεις έναν αγώνα. Τι γίνεται μέσα στο ρινγκ ή στο κλουβί; Τι βλέπεις, τι αισθάνεσαι και τι ακούς;

Η αλήθεια είναι ότι όταν η ένταση είναι μεγάλη δεν ακούς και πολλά, εκτός βέβαια από τη γωνία σου, που πρέπει να την ακούς πάντα! Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στο στόχο και σε όσα λένε οι προπονητές. Βέβαια αυτό θέλει εμπειρία για να γίνει με άνεση.

Όταν φτάσει η στιγμή που κατά τη διάρκεια ενός αγώνα εξαντληθούν οι σωματικές, ποια είναι τα ψυχικά εφόδια που κρατάνε έναν αθλητή όρθιο μέσα στο ρινγκ;

Ο μεγαλύτερος φόβος ενός αθλητή είναι να μην κουραστεί. Αν αυτό συμβεί τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα. Τότε μιλάει μόνο η ψυχή και πρέπει να την ακούσεις.

Συμμετέχεις διαρκώς σε τουρνουά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ju-jitsu. Το κάνεις για να εξασκείσαι για το ΜΜΑ ή σου αρέσει να δοκιμάζεσαι και σε άλλα αθλήματα;

Το κάνω και για τα δύο. Από τη μία μου αρέσει να δοκιμάζομαι. Από την άλλη παίζοντας αγώνες ju-jitsu βελτιώνομαι και στο mma. Όσο παίζει κανείς αγώνες τόσο περισσότερο προχωράει, αποκτάει εμπειρία και γίνεται καλύτερος. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις με καλύτερο τρόπο δύσκολες καταστάσεις. Καταστάσεις πίεσης. Έχω γίνει πολύ καλύτερος στο θέμα της υπομονής, έχω μάθει να μην βιάζομαι, να έχω στρατηγική. Οι αγώνες με έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ξέρω πλέον να ξεπερνάω δυσκολίες και να τα καταφέρνω. Έχω μάθει να είμαι ταπεινός.

Γιατί πολλοί Έλληνες γονείς φοβούνται να στείλουν το παιδί τους να ασχοληθεί με κάποιο μαχητικό σπορ;

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που πλέον τείνει να εξαλειφθεί. Όταν βλέπουν ανθρώπους που έχουν σπουδάσει, που έχουν γνώσεις, να ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες όχι για να χτυπηθούν, αλλά για να βελτιωθούν τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, τότε και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγο να μην ωθήσουν τα παιδιά τους προς τις πολεμικές τέχνες.

Πως είναι ο παλμός του κοινού στο εξωτερικό;

Δεν είναι καθόλου άσχημα! Ο κόσμος συμμετέχει σε αυτό που βλέπει και διαθέτει γνώση του τι παρακολουθεί. Όταν θα δει κάτι καλό στο ρινγκ ή στο κλουβί αυτομάτως θα »ανέβει». Αυτό αποτελεί κάτι που το επιζητούν οι αθλητές καθώς έτσι παίρνουν δύναμη. Από την άλλη και όταν αγωνίζομαι στην Ελλάδα νιώθω ξεχωριστά καθώς αισθάνομαι σιγουριά και παίρνω ενέργεια ήδη πριν μπω μέσα στο ρινγκ.

Περιέγραψέ μας τι αισθάνεσαι λίγα λεπτά πριν μπεις στο κλουβί.

Περίεργα θα έλεγα. Ανυπομονώ σίγουρα να παίξω και σκέφτομαι το τι θα κάνω. Είναι ιδιαίτερο συναίσθημα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον;

Μετά το »The Battle», στα τέλη του Μάη έχω να παίξω σε μια μεγάλη διοργάνωση ju-jitsu στο εξωτερικό. Έπειτα έχω κάποια πλάνα για mma fights πάλι στο εξωτερικό, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμα. Γενικά πρόκειται για μια χρονιά που θα είναι γεμάτη από αγώνες. Χωρίς να θέλω μάλιστα να περιαυτολογήσω, δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλος Έλληνας αυτή τη στιγμή που να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο τόσο σε ju-jitsu no-gi, όσο και σε MMA, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Όταν κάποια στιγμή αποσυρθείς από την ενεργώ δράση, θα αφιερωθείς στην προπονητική;

Ναι. Θα ήθελα να δώσω όσα περισσότερα εφόδια μπορώ στους μαθητές μου . Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους τις εμπειρίες μου από τους αγώνες, τα ταξίδια, τις προετοιμασίες και να τους βοηθήσω να γίνουν καλύτεροι.

Οι κόποι σου ανταμείβονται στη χώρα μας;

Σε ένα βαθμό ναι. Τόσο από τα event στα οποία έχω λάβει μέρος, όσο και από την προπονητική, στην οποία τώρα κάνω τα πρώτα βήματα και πάω καλά. Φυσικά υπάρχει και η αναγνώριση από τον κόσμο, όχι βέβαια στο βαθμό που υφίσταται στο εξωτερικό, καθώς εδώ υστερούμε σαφέστατα στο επίπεδο της τηλεοπτικής κάλυψης του σπορ.

Όταν κάποια στιγμή φτάσει η ώρα που θα περάσεις οριστικά πίσω από τη γωνία, τι είναι αυτό που θα λες στους αθλητές σου την στιγμή που θα πατούν στο ρινγκ;
Παρότι εκείνη η ώρα αργεί πολύ ακόμα, πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που θα τους λέω θα είναι να είναι ο εαυτός τους και να το διασκεδάζουν, διότι αυτό είναι που προσπαθώ κι εγώ να κάνω κάθε φορά.

Αν δεν είχες ασχοληθεί με το χώρο των μαχητικών αθλημάτων, τι άλλο θα έκανες στη ζωή σου;

Ακόμα και κατά τη διάρκεια των πρώτων μου επαγγελματικών αγώνων δούλευα παράλληλα σαν λογιστής! Είναι αυτό που έχω σπουδάσει, άρα μάλλον θα το »έριχνα» στα λογιστικά..

Ποιο είδος αντιπάλου θεωρείς ως δυσκολότερο; Τον καλό παλαιστή ή τον καλό striker;

Δύσκολος είναι αυτός που μπορεί να σου επιβάλει το δικό του παιχνίδι και δεν κουράζεται.

Όταν μπαίνεις στο κλουβί τον »μετράς» τον αντίπαλο; Καταλαβαίνεις αν φοβάται, ίσως μετά από κάποιο χτύπημα;

Σαφώς και το καταλαβαίνεις, τόσο »κατά τύχη», όσο και επιδιώκοντας το με κάποιο χτύπημα. Είναι κάτι που αποκτάται σταδιακά με την εμπειρία. Εγώ από τη μεριά μου πάντα αντικρίζω τον άλλο στα μάτια πριν από ένα αγώνα.

Πες μας δυο λόγια για την επερχόμενη αναμέτρησή σου στις 29 Απριλίου στο » The Battle».

Αντίπαλός μου θα είναι ο Ζόραν Ντοντ. Πρόκειται για ένα αρκετά έμπειρο αθλητή με σχεδόν 20 αγώνες στο ενεργητικό του, ο οποίος μάλιστα έχει αναδειχθεί στο παρελθόν πρωταθλητής sambo. Από την πλευρά μου όμως είμαι σε πολύ καλή φόρμα και θεωρώ ότι βρίσκομαι σε καλύτερο επίπεδο από εκείνον, οπότε πιστεύω ότι θα κερδίσω. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος μου σε κάθε αναμέτρηση.

Ο Γιάννης Παλαιολόγος ευχαρίστησε στο τέλος τους χορηγούς του Bad Boy Brands, Kατερίνα Μουστάκα, Cryosaouna Studio, Terranova, Health Nutrition, Game Over.