29/03/2024

Απάντηση Sonnen και Dana White για το ντοπάρισμα!

Μια «πολιτική» απάντηση έδωσε ο Chael Sonnen για τα θετικά αποτελέσματα σε ξαφνικό έλεγχο αντιντόπινγκ όπου ανιχνεύτηκαν 2 απαγορευμένες ουσίες, όχι αναβολικές αλλά παράνομες παρόλα αυτά.

Το ιδιαίτερο της υπόθεσης ήταν ότι οι δύο ουσίες δεν είναι η συνηθισμένη «ντόπα» των αθλητών αλλά λειτουργούν ως μπλοκ οιστρογόνων. Δηλαδή άντρες (στις γυναίκες έχουν άλλη λειτουργία) που για κάποιο λόγο δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη (είτε για παθολογικούς λόγους, είτε επειδή έκαναν χρήση εξωγενούς τεστοστερόνης – π.χ. αναβολικά ή TRT ) παίρνουν αυτές τις ουσίες ώστε να επαναφέρουν την λειτουργία του «συστήματος» τους.

Αυτή ήταν και η δικαιολόγηση του Chael Sonnen που τόνισε ότι ναι μεν οι αθλητικές επιτροπές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την ιατρική χορήγηση τεστοστερόνης σε αθλητές που την χρειάζονται (το λεγόμενο TRT) πριν από μερικούς μήνες αλλά δεν σχεδίασαν μια μεταβατική περίοδος για όλους αυτούς αφού δεν γίνεται να την κόψουν από την μία μέρα ως την άλλη, για λόγους υγείας.

«Αυτά είναι φάρμακα που πρέπει να πάρω σε αυτή τη μεταβατική περίοδο για να έχω μια υγιής ζωή και αν μου ζητάνε να διαλέξω ανάμεσα στην υγεία μου ή την δουλειά μου θα επιλέγω πάντα την πρώτη» είπε μεταξύ άλλων ο Sonnen που σύμφωνα με τον White ήθελε να ξεκινήσει οικογένεια με την νέα του γυναίκα και χρειαζόταν τα φάρμακα για να μπορέσουν να κάνουν ένα παιδί.

Αυτό που παραδέχτηκε όμως και ο Sonnen είναι ότι δεν ενημέρωσε τις αθλητικές επιτροπές ότι θα ακολουθούσε αγωγή με απαγορευμένες ουσίες με την δικαιολογία ότι δεν είχε κάνει ακόμη αίτηση για την άδειά του ώστε να παίξει στο UFC 175 τον Ιούλιο και δεν περίμενε να του γίνει έλεγχος «off season».

Το θέμα είναι όμως ότι οι off season έλεγχοι γίνονται εδώ και καιρό και είναι κάτι που το ζητάει ο κόσμος, γιατί αλλιώς ο μαχητής, ξέροντας πότε θα του γίνει ο έλεγχος, μπορεί να ρυθμίσει ότι ουσίες καταναλώνει και να αποφύγει την ανίχνευση. Ο ίδιος μάλιστα πετούσε μπηχτές για τον Wanderlei Silva όταν εκείνος απέφυγε ένα άλλο Off season τεστ. Εξάλλου είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό η συμμετοχή του στο συγκεκριμένο event.

Αν και δεν είμαστε γιατροί και περιμένουμε και την απολογία του στην αθλητική επιτροπή, η αλήθεια φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση, την οποία προσέγγισε και ο Dana White ρίχνοντας ευθύνες και στον Sonnen και στις αθλητικές επιτροπές.

Από τη μία πλευρά ο μεν πρώτος, αφού γνώριζε ότι οι ουσίες είναι απαγορευμένες, έπρεπε να επικοινωνήσει με τις αθλητικές επιτροπές και να συζητήσει μαζί τους αφού ήταν απαραίτητες για την υγεία του όπως λέει. Ειδικά όταν είναι η δεύτερη φορά που το κάνει αυτό, μετά το 2010 και την μάχη του με τον Anderson Silva όταν πάλι δεν ενημέρωσε την επιτροπή για την τεστοστερόνη που λάμβανε.

Από την άλλοι οι επιτροπές έπρεπε να είχαν μελετήσει ένα σχέδιο για όσους έπαιρναν ήδη νόμιμα TRT αφού σταματάει η παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό τους και για να την επαναφέρουν μετά πρέπει να κάνουν κάποια αγωγή. Χωρίς αυτό το σχέδιο και αδικούν όσους πραγματικά έχουν τέτοια προβλήματα και δημιουργούν παράθυρα σε όσους θέλουν να «ντοπαριστούν».

http://www.youtube.com/watch?v=G2ZrGMJXncM