26/04/2024

Αξίζει η Ronda Rousey να μπει στο τοπ 10 pound for pound των ανδρών;

Αυτή είναι μια ερώτηση που όλο και περισσότερο προκύπτει τον τελευταίο καιρό αφού η Ronda Rousey κατάφερε όχι μόνο να στέκεται επάξια δίπλα στους αντίστοιχους άνδρες πρωταθλητές του UFC αλλά σε ορισμένα θέματα να τους ξεπεράσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Dana White, που δήλωνε πέρυσι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε τις γυναίκες στο UFC, φέτος πετούσε από τη χαρά του βλέποντας μεγάλα MEDIA να καλύπτουν για πρώτη φορά τη διοργάνωση λόγω της Rousey και της Carmouche.

Όλα αυτά δεν τα κατάφερε  ούτε η όμορφη Gina Carano, ούτε η «Killer» Cyborg Santos αλλά σχεδόν αποκλειστικά, η Rousey. Με μόλις μία εμφάνιση μέσα στο UFC έχει ήδη καταφέρει να αλλάξει την ιστορία του και να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα. Σε λίγα χρόνια οι νέες γυναίκες μαχήτριες θα  μιλάνε για αυτή όπως μιλάνε σήμερα οι άντρες για τον Royce Gracie, τον Couture κοκ.

Από μόνο του αυτό είναι τεράστιο. Φτάνει όμως για να βρεί μία θέση σήμερα η Ronda στους κορυφαίους μαχητές του κόσμου pound for pound. Όχι. Ευτυχώς όμως για την πρώτη πρωταθλήτρια του UFC, εκτός από χάρισμα έχει και τρομερές ικανότητες. Είναι με διαφορά η κορυφαία γυναίκα στον κόσμο ενώ η διαφορά με τις υπόλοιπες είναι σήμερα τόσο μεγάλη που θεωρώ ότι αρκεί για να της εξασφαλίσει μία θέση στην P4P λίστα.

Πολλοί θα πούνε ότι δεν γίνεται να μπει μια γυναίκα όσο καλή και να είναι αφού δεν θα μπορούσε να νικήσει κανέναν από τους άντρες της λίστας. Ήταν όμως αυτό προϋπόθεση ποτέ για την είσοδο; Όχι. Αν ρίξουμε μία ματιά στην παρούσα λίστα P4P, o Jose Aldo, ο πρωταθλητής της featherweight κατηγορίας, βρίσκεται ψηλότερα από τον Cain Velasquez, τον πρωταθλητή της Heavyweight κατηγορίας. Υπάρχει περίπτωση να τον νικήσει ποτέ; Όχι και δεν είναι ο μόνος.

Η συγκεκριμένη λίστα ήταν πάντα ανεξάρτητη τέτοιων παραγόντων και το ίδιο πρέπει να ισχύει και για την Ronda Rousey. Εξάλλου  νομίζω ότι αξίζει περισσότερη τη θέση αυτή από τον νούμερο 10 της επίσημης λίστας του UFC, Frankie Edgar που έχει σήμερα 3 σερί ήττες, έστω και απέναντι σε πρωταθλητές.

Σίγουρα οι γυναικείες ΜΜΑ αλλά και η κατηγορία των 145 pounds του UFC συνολικά δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο των αντίστοιχων ανδρικών αλλά, η Ronda έχει σίγουρα ξεφύγει από τις υπόλοιπες σήμερα και τις αξίζει να βρεθεί εκεί. Έστω και στην τελευταία (10η)  θέση.