28/03/2024

Αντιδράσεις για το Καρδαμίτσης – Σπανιάς στο No Limits!

Μετά το αποτέλεσμα της ΜΜΑ μαχητών των Καρδαμίτση και Σπανιά στο No Limits 22 που βρήκε νικητή τον 2ο υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις και από τον κόσμο που βρέθηκε στο στάδιο αλλά και από την διοργανώτρια και τον προπονητή του πρώτου την επόμενη μέρα μέσα Facebook.

 

Γ. Κατσινόπουλος (ΜΜΑgym): «Λανθασμένη η απόφαση των κριτών»

 

«Ακομα ενα αγωνιστικο Σαββατοκύριακο εφτασε στο τελος του..μετα το εποικοδομητικο σεμιναριο του Ιgor Gracie που ελαβε μερος στις εγκαταστασεις του MMAGYM ηρθε να προστεθει και ο αγωνας του Στελιου Καρδαμιτση στο NO LIMITS οπου σαν εκπροσωπος του ΜΜΑGYM πρεπει να παρω θεση γιατι πολλα εχουν ειπωθει..μετα απο αναλυση του αγωνα πρεπει να αναφερθω στην λανθασμενη αποφαση των κριτων χωρις να μειωνω την αξια του Βαγγελη και βεβαια του κυριου Δημητριου..δεν ειναι στο προφιλ της ομαδας μου να αναφερεται σε αποτελεσματα αγωνων αλλα πρεπει επιτελους οι κριτες που βαθμολογουν εναν αγωνα να γνωριζουν ακριβως την διαφορα βαθμολογιας μεταξυ των μαχητικων αθληματων..σε ολο αυτο ομως που προαναφερω πρεπει να σημειωθει πως δεν φερνει καμια ευθυνη η διοργανωτρια αρχη και συγκεκριμενα τη κυρια Γεωργια Μπιτακου η οποια για αλλη μια φορα εδωσε τον καλυτερο της εαυτο σεβωμενη παντα αθλητες,προπονητες και το κοινο της..οποιαδηποτε αναφορα στο προσωπο της νομιζω πως ειναι λανθασμενη και πως εχει αποδειξει πολλα χρονια τωρα πως δρα αμεροληπτα σε οτι αφορα αποτελεσματα αγωνων…σε οτι εχει να κανει με την εμφανιση του Στελιου μας ασχετα το αποτελεσμα παντα,πιστευα και συνεχιζω να πιστευω πως η ηττα σε εναν αγωνα,η μετρια εμφανιση ενος αθλητη και ειδικοτερα και η μη τηρηση της αγωνιστικης φιλοσοφιας μιας σχολης μεσα στον αγωνα ειναι απολυτη ευθυνη του προπονητη παρολο που η απουσια ενος αθλητη για μεγαλο χρονικο διαστημα παιζει πολυ μεγαλο ρολο..θελω να ευχαριστησω ολη την ομαδα μου και ειδικοτερα τον Βαγγελη Γεωργιλα που στηριζει τον Στελιο μηνες τωρα εμπιστευωμενος και εμενα προπονητικα και βεβαια το υπεροχο κοινο του Στελιου που μας ακολουθει παντου…»

 

Γ. Μπιτάκου: Εαν «εκλάπη» νίκη… θα δοθεί πίσω! Θα μετρηθούν ξανά τα σημεία!

 

«Oπως φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη δική μου προσφώνηση του αποτελέσματος στον αγώνα του Καρδαμίτση με το Σπανιά, δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα που έδωσαν οι σεβαστοί κατά τα άλλα και εμπειρότατοι κριτές ήταν ΣΩΣΤΟ. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ούτε εγώ που ζητάω πάντα αμεροληψία και δικαιοσύνη, ως διοργανώτρια, την απόφαση των κριτών. Οι κύριοι Στέλιος Θεοωδωρίδης, Νίκος Δροσόπουλος, Άρης Πάνου και Θοδωρής Θεοδωρακάκος είναι γνωστοί, σεβαστοί και έμπειροι διαιτητές και κριτές με πολλά χρόνια αγώνων στις πλάτες τους. Βέβαια είναι και άνθρωποι και τα λάθη είναι ανθρώπινα. Σέβομαι απόλυτα την προσωπικότητά τους και όσα πρεσβεύουν και είναι τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί τους. Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη η επαγγελματική λήψη και θα προσκληθεί ο σεβαστός δάσκαλος Δημήτρης Δημητρίου – προπονητής Βαγγέλη Σπανιά και ο Γιώργος Κατσινόπουλος – προπονητής Καρδαμίτση στο mma όπως και οι δύο αθλητές παρουσία του κυρίου Δροσόπουλου, να δούμε το βίντεο και να μετρηθούν ξανά τα σημεία.

Ως διοργανώτρια θέλω πάντα δίκαιο και καθαρό αποτέλεσμα και οι ενστάσεις σε αυτό το παιχνίδι είναι πολλές. Η ρεβάνς χρειάζεται γιατί ήταν πολύ κοντινό το παιχνίδι αλλά και ο αγώνας που έγινε πρέπει να ξαναμετρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση για μένα ήταν το πιο συναρπαστικό παιχνίδι της οχταετίας του No Limits, ήταν η πρώτη φορά που ξέχασα τις ευθύνες της διοργάνωσης και παρασύρθηκα. Είχα μπροστά μου δύο μαχητές που έβγαλαν την ψυχή τους και την πρόσφεραν στο υπέροχο κοινό που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα και μάχονταν με απόλυτο σεβασμό ο ένας για τον άλλον ως αληθινοί άνδρες που αναγνωρίζουν ο ένας τη γενναιότητα και παλικαριά του άλλου. Τέτοια μάχη δεν νομίζω ότι θα ξαναζήσουμε εύκολα!!!!!!!!!!!!Τιμή μεγάλη για τη διοργάνωση να έχει αθλητές που ξέρουν τι σημαίνει ήθος, σεβασμός, αξιοπρέπεια, υπέρβαση ορίων. Παράδειγμα προς μίμηση Καρδαμίτσης και Σπανιάς. Σύντομα το αποτέλεσμα της μέτρησης λοιπόν από το επίσημο βίντεο…εαν όντως »εκλάπη» νίκη…..θα δοθεί πίσω»!

 

Το πρόβλημα

 

Στο UFC σχεδόν σε κάθε event έχουν σοβαρά παράπονα από διαίτητές και κριτές ενώ, από την αρχή της ιστορίας της διοργάνωσης μέχρι και σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης είναι οι κριτές και τα αποτελέσματά τους. Όταν άνθρωποι που θεωρούνται αρκετά  εξειδικευμένοι να σφυρίξουν ένα UFC κάνουν τόσο συχνά λάθη πως να μην κάνουν οι εγχώριοι διαιτητές και κριτές και ειδικά αυτοί που σφυρίζουν (καλώς ή κακώς) κατ’ εξαίρεση τις ΜΜΑ σε kick ή boxing διοργανώσεις.

Αυτό βέβαια δεν το λέω για να «βγάλω λάδι» τους τους κριτές, τους διαιτητές και τις ίδιες τις διοργανώσεις οι οποίες οφείλουν από την στιγμή που μπαίνουν στην διαδικασία να κρίνουν ή να βάλουν στην κάρτα τους έναν ΜΜΑ αγώνα  να εγγυηθούν και ένα όσο το δυνατόν δίκαιο αποτέλεσμα. Το αντίθετο, το ότι έχουνμόνο έναν ή δύο αγώνες ΜΜΑ σε όλο το πρόγραμμα δεν δικαιολογεί την χρήση «ξένων» στο άθλημα διαιτητών όσο σοβαροί και να είναι στη δουλειά τους για πρώτο κι κύριο λόγο τον σεβασμό στην κοπό των αθλητών.

Όπως είπα στην αρχή και οι ΜΜΑ διαιτητές/κριτές θα κάνουν λάθη όμως όταν κρίνουν ή διαιτητέυουν αγώνες άνθρωποι που δεν ξέρουν το άθλημα είναι σαν να προκαλλείς την τύχη σου. Οι λεπτομέρειες μίας ΜΜΑ μάχης, οι ιδιαίτερη κανόνες και ο τρόπος βαθμολόγισης (π.χ. δεν υπάρχουν πόντοι να μετρηθούν) διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό με την αντίστοιχη διαδικασία σε άλλα. έστω και συγγενικά, μαχητικά αθλήματα.

Ο αγώνας του Στέλιου του Καρδαμίτση με τον Βαγγέλη Σπανιά στο No Limits που ήταν και η αιτία των παραπάνω αντιδράσεων φυσικά δεν έιναι ο μοναδικός που έχουν γίνει τέτοια λάθη, ούτε το No Limits η μόνη διοργάνωση και τιμάει την κ. Μπιτάκου που από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το λάθος αποτέλεσμα.

Απλά γίνεται η αφορμή να σχολιάσουμε ένα φαινόμενο που πρέπει κάποια στιγμή νε εκλείψει.  Όσον αφορά τον ίδιο τον αγώνα που αν εξαιρέσουμε την ψηχή των δύο μαχητών δεν διεκδικούσε και δάφνες ποιότητας, προσωπική άποψη είναι ότι ο Στέλιος ο Καρδαμίτσης κέρδισε καθαρά.

Χρήστος Μπάρδας