28/03/2024

Ανδρέας Κρανιωτάκης: «Ένα από τα όνειρά μου μία μάχη στην Ελλάδα»

Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους Heavyweights στις ΜΜΑ, ο «Κρητικός» Ανδρέας Κρανιωτάκης  είναι κάτι παραπάνω από ένας ακόμη αθλητής όπως φαίνεται και από την παρακάτω συνέντευξη του στο fightsports.gr, ίσως την καλύτερη συνέντευξη που έχω πάρει προσωπικά ποτέ.

Διαβάστε για την θέληση του να εντάξει τις ΜΜΑ στην κοινωνία μέσω της ενασχόλησης του με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και την εξαιρετική ανάλυση του στην χρησιμότητα του αθλήματος ως «δοχείο» της επιθετικότητας που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

Επίσης, αναφέρεται στις σχέσεις του με την Ελλάδα αλλά και την πρόθεσή του να αγωνιστεί κάποτε εδώ.

1)Andreas καλωσόρισες στο fightsports.gr είμαστε χαρούμενοι να σε φιλοξενούμε σήμερα. Πρώτα από όλα ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Κρίνοντας από το όνομά σου φαίνεται να έχεις ελληνικές ρίζες. Πες μας την ιστορία!

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Έχω όντως ελληνικές ρίζες. Ο πατέρας μου ήταν περήφανος Κρητικός δυστυχώς όμως τον έχασα όταν ήμουν μικρός, οπότε και μετακόμισα πίσω στη Γερμανία με την μητέρα μου. Αυτή είναι η σύντομη έκδοση μας μεγαλύτερης ιστορίας.

 

2) Έχεις επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα; Είτε για διακοπές ήταν για να προπονηθείς/αγωνιστείς ίσως όταν ήσουν πιο νέος;

 

Περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορώ με την υπόλοιπη οικογένειά μου στην Κρήτη. Δεν μπορώ να πηγαίνω όσο θα ήθελα αφού ταξιδεύοντας για προπονήσεις και αγώνες ξοδεύω την πλειοψηφία του χρόνου και των χρημάτων μου. Αλλά έχω αρκετή οικογένεια εκεί και είμαι αρκετά κοντά τους. Σε όλα μου τα signature μπλουζάκια έχω ένα μικρό χαιρετισμό για το χωριό του παππού μου, τις Ποταμιές. Οπότε αν πεις ότι είμαι μισός Έλληνας, αυτό το μισό είναι πολύ σημαντικό για εμένα.

 

3) Γνωρίζεις κάποιους Έλληνες μαχητές

 

Ξέρω τον Μιχάλη Ζαμπίδη! Είναι ένας σπουδαίος μαχητής και τον θαυμάζω πολύ. Είναι και σπουδαίο πρότυπο. Αλλά εκτός από αυτόν δεν γνωρίζω πολλά για την Ελληνική μαχητική σκηνή για να είμαι ειλικρινής.

 

4) Έχεις μια αρκετά μεγάλη καριέρα, παλεύοντας σε όλο τον κόσμο. Ποιο είναι το κίνητρο; Τι σε κάνει να συνεχίζεις μέχρι σήμερα;

 

Το κίνητρο μου είναι να φτιάξω το όνομα μου και ακόμη πιο σημαντικό να βοηθήσω στην ανάπτυξη των ΜΜΑ. Πάντα έλεγα ότι, θα θεωρώ την καριέρα μου ως θετική όταν μετά την απόσυρσή μου θα μπορώ να πω ότι βοήθησα να γινει το άθλημα μεγαλύτερο και πιο διαδεδομένο. Δεν πιστεύω ότι δέχεται τον σεβασμό που του αξίζει και δεν θεωρείται ένα σπορ που απαιτεί πολλές ικανότητες παντού.

 

5) Έχεις παλέψει με πρώην πρωταθλητές του UFC, όπως ο Tim Sylvia και ο Ricco Rodriguez, ήταν αυτές οι δύο οι πιο δύσκολες μάχες σου;  Πως είναι να μάχεσαι σε μεγάλες διοργανώσεις όπως η PROELITE;

 

Ήταν σίγουρα τεράστια εμπειρία. Δέχτηκα και τις δύο μάχες με λιγότερο από 3 βδομάδες προετοιμασία και δεν ήμουν στην καλύτερη κατάσταση μου. Όταν έπαιξα με τον Ricco είχα παντρευτεί μόλις 3 βδομάδες πριν και έχασα με απόφαση πλειοψηφίας. Ελπίζω η επόμενη ευκαιρία μου να παλέψω με έναν από τους μεγάλους να έρθει με αρκετό χρόνο προετοιμασίας. Παρόλα αυτά πήρα ότι καλύτερο μπορούσα από την εμπειρία  και προσπάθησα όσο καλύτερα μπορούσα να έχω μία εντυπωσιακή μάχη. Αλλά για να είμαι ειλικρινής αυτές δεν ήταν οι πιο δύσκολες μάχες μου. Έχω 25 μάχες στο ρεκόρ μου σήμερα. Θέλω να παίξω με τους καλύτερους του κόσμου και να δείξω ότι είμαι ένας από αυτούς.

 

6) Έχω διαβάσει ότι δουλεύεις με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπως και στο θέμα των πολεμικών τεχνών και της επιρροής τους στην κοινωνία. Είναι οι πολεμικές τέχνες ένα εργαλείο να βοηθήσουμε ανθρώπους με προβλήματα; Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις με πάσχοντες από αγχωτικές διαταραχές αλλά και παθολογικά προβλήματα που βρήκαν λύση στις ΜΜΑ. Μπορούν να γίνουν ένα μέρος της κοινωνίας παραπάνω από ότι ένα απλό σπορ; 

 

Το πιστεύω πραγματικά. Πιστεύω ότι δεν έχουμε αρκετό χώρο μέσα μας για την επιθετικότητα που κουβαλάμε όλοι. Εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως κάτι καλύτερο από ένα ακόμη θηλαστικό. Αλλά στο τέλος της ημέρας η επιθετικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και πρέπει πάντα να την ελευθερώνουμε κάπου. Οι ΜΜΑ είναι το τέλειο μέρος να την διοχετεύουμε. Επίσης, βοηθάει να θυμάσαι ότι υπάρχει πάντα ένας καλύτερος από εσένα. Καταλήγοντας, πιστεύω ότι σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.   .

 

 7) Ποια είναι τα επόμενα βήματα σου μετά την τελευταία μάχη σου τον Ιούνη; Καμία μεγάλη μάχη; Θα ερχόσουν να αγωνιστείς στην Ελλάδα αν σου γινόταν πρόταση; 

Έχω τρεις μάχες ακόμη, κανονισμένες για αυτό το έτος. Προτιμώ να κρατώ τον εαυτό μου απασχολημένο και να παίρνω όσο περισσότερη εμπειρία μπορώ. Το να παίξω στην Ελλάδα είναι σίγουρα ένα από τα όνειρά μου. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία σίγουρα.