19/04/2024

Αλλάζουν οι κατηγορίες βάρους του ΜΜΑ για την ασφάλεια των αθλητών;

Μια ιστορική σύνοδο για το άθλημα του ΜΜΑ, πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι αθλητικές επιτροπές των ΗΠΑ με κύριο στόχο την καταπολέμηση του υπερβολικού κοψίματος κιλών από τους μαχητές, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ακόμη και τον θάνατο, όπως είδαμε πριν λίγες μέρες στην περίπτωση του νεαρού μαχητή από την Κίνα.

Ένα από τα βασικά μέτρα που ήδη έχουν ψηφίσει στην σύνοδο είναι η αλλαγή των κατηγορίων σε πιο μικρά διαστήματα και πιο πολλές κατηγορίες ώστε οι αθλητές να έχουν πιο πολλές επιλογές και να μην χρειαστεί να κόβουν πολλά κιλά.

Έτσι η πρόταση είναι από τις σημερινές κατηγορίες των:

125, 135,145,155,170,185,205, 265 pounds να φτάσουμε στις :
125, 135, 145, 155, 165,175, 185, 195, 205, 225 και 265 Pounds

Αυτό ψηφίστηκε από την επιτροπή και τώρα πρέπει να ψηφιστεί απο τις υπόλοιπες, από τις ιατρικές επιτροπές και να ακολουθήσει μια σειρά γραφειοκρατίας που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο σε μια μεγάλη συνέλευση.

Όμως και τότε, διοργανώσεις όπως το UFC Και το Bellator δεν μπορούν να εξαναγκασθούν να τις υιοθετήσουν. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι του UFC είπαν πως δεν είναι αρνητικοί αρκεί να γίνουν οι αλλαγές σταδιακά και όχι απότομα.

Επόμενο μέτρο που αναμένεται να ψηφιστεί είναι η απαγόρευση της χρήσης ορών για ενυδάτωση μετά την ζύγιση. Η χρήση του ορού θεωρείται πολύ επικίνδυνη αφού συνήθως παρέχετε σε άρρωστους ανθρώπους και ένας άρρωστος άνθρωπος δεν μπορεί να παίζει την επόμενη μέρα αγώνες. Υπάρχουν πολλά στοιχεία πως με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι των αθλητών μπαίνει στο κλουβί αφυσατωμένος και σε αυτή την κατάσταση υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ακόμη και από τα χτυπήματα στο κεφάλι αφού ο εγκέφαλος χωρίς όλα τα απαραίτητα υγρά είναι πολύ ευαίσθητος.

Η USADA που ελέγχει το doping του UFC έχει ήδη απαγορεύσει τους ορούς και σύμφωνα με τον υπέυθυνο οι αθλητές δείχνου να έρχονται στους αγώνες σε καλύτερη κατάσταση αφού κόβουν λιγότερο βάρος και είναι πιο φρέσκιοι. Συν ότι οι οροί μπορούν να κρύψουν απαγορευμένες ουσίες.

ΆΛλες ιδέες που ακούγονται, είναι η διπλή ζύγιση των αθλητών, μία φορά νωρίς πριν τον αγώνα και μια ακριβώς πριν τον αγώνα ώστε να μην μπορούν οι αθλητές να «φουσκώσουν» σε μια μέρα περισσότερο από ένα λογικό όριο. Αυτό είναι ακόμη προς συζήτηση αλλά από ότι φαίνεται θα γίνουν πολλά πράγματα από εδώ και μπρος στο θέμα του κοψίματων των κιλών στα μαχητικά.