25/04/2024

Αλλάζει το κόψιμο του βάρους στο UFC

Νέες αλλαγές στον τρόπο και τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούν να κόψουν βάρους οι μαχητές του UFC, αρχίζει να εφαρμόζει η διοργάνωση που θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του extreme weight cutting, το οποίο για κάποιους είναι το πιο επικίνδυνο στο άθλημα.


Από το UFC 200 και μετά  οι αθλητές θα μετριούνται σε βάρος, αρτηριακή πίεση, αφυδάτωση και μερικά ακόμη στοιχεία με το που φτάνουν στην πόλη που γίνεται το event μια βδομάδα πριν την μάχη (fight week). Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αθλητές θα έχουν μόνο ένα περιθώριο +8% στο βάρος που αγωνίζονται, μια βδομάδα πριν. Αν είναι πιο πολλά κιλά μπαίνουν άμεσα στο πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης με καθημερινές μετρήσεις και αν παρουσιάσουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα θα βγαίνουν άμεσα από την κάρτα. Ακόμη και αν δεν παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει πριν από την επόμενη μάχη τους να συμπληρώσουν κάποια σεμινάρια για το σωστό κόψιμο βάρους.

Δηλαδή κάποιος που αγωνίζεται στα 70 κιλά πρέπει να είναι το πολύ 75,6 κιλά μια βδομάδα πριν.

Από το 2017 όταν λειτουργήσουν τα νέα πολυτελή γραφεία του UFC, στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί και το κέντρο υγείας και απόδοσης των αθλητών, όπου θα υπάρχει ειδικός διατροφολόγος για να τους βοηθάει οποιαδήποτε στιγμή θέλουν.

Η αθλητική επιτροπή θα ντεμπουτάρει και αυτή το δικό της πρόγραμμα από το UFC 199, ξέχωρα από τα μέτρα του UFC. Οι ζυγίσεις θα ξεκινούν στις 10 το πρωί αντί τις 4 το απόγευμα ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο να ενυδατωθούν οι αθλητές. Οι γιατροί θα ελέγχουν περισσότερο την φυσική κατάσταση των αθλητών για ενδείξεις αφυδάτωσης, αλλά δεν αναμένεται να ακυρωθούν μάχες εκτός αν είναι ο μαχητής αφυδατωμένος την ίδια την μέρα του αγώνα. Η επιτροπή ακολούθησε το παράδειγμα του UFC στην απαγόρευση της χρήσης ορού αμέσως μετά τη ζύγιση.

Η έντονη αφυδάτωση έχει συνδεθεί με πολλά σοβαρά προβλήματα στους μαχητές, ακόμη και τον θάνατο.  Κάνει ζημιά στα εσωτερικά όργανα και κάνει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο σε διασείσεις, εγκεφαλικά τραύματα και νοκ άουτ και πολλοί φορείς προσπαθούν να ελέγξουν το πολύ μεγάλο κόψιμο βάρους.

«Οι πιο πολλοί μαχητές νομίζουν είναι άφθαρτοι. Αλλά αρχίζουν και ακούν όταν τους μιλάς για απόδοση. Τους λες ότι δεν είναι μόνο για την υγεία σου, αλλά αν παίζεις έτσι με τόσο extreme κόψιμο βάρους οι απόδοσή σου θα έχει πρόβλημα. Οι δηλώσεις που μου κάνουν μετά από τις αλλαγές είναι του στυλ: Είχες δίκιο, ένοιωθα τόσο καλύτερα, είχα πιο πολύ ενέργεια. Είναι θετικό να το ακούς αυτό.» λέει ο αντιπρόεδρος του UFC Jeff Nowitzki.