29/03/2024

ΈΡΕΥΝΑ: «Πιο επικίνδυνη για τον εγκέφαλο η πυγμαχία από το ΜΜΑ»

Τα μαχητικά αθλήματα πλήρης επαφής όπως το ΜΜΑ, το BOX  και το KICKBOXING είναι αδιαμφισβήτητα επικίνδυνα για την υγεία των αθλητών τους, δεν χρειάζεται κάποια μελέτη γι’ αυτό, Όμως όλο και περισσότερο εμφανίζονται έρευνες που ξεχωρίζουν την επικινδυνότητα μεταξύ των μαχητικών σπορ αλλά και σε σχέση με άλλα αθλήματα, που μπορεί να μην μοιάζουν τόσο επικίνδυνα αλλά έχουν πιο πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς (πρώτο σε πολλές λίστες είναι το Cheerleading!).

Μια από αυτές τις έρευνες έγινε τα τελευταία 4 χρόνια από τον νευρολόγο Charles Bernick που βρήκε και αυτή ότι τα επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι συνδέονται με μικρότερη λειτουργία του εγκεφάλου και πιο αργή επεξεργαστική ισχύ. Η ομάδα του κατέληξε στην δημιουργία ενός δείκτη «Fight Exposure Score (FES)» που δείχνει την πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων προβλημάτων με βάση την αθλητική δραστηριότητα κάπου αθλητή.  Παρότι μια τέτοια έρευνα θέλει πολλά χρόνια πριν καταλήξει σε τελικά αποτελέσματα, ο νευρολόγος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι αθλητές της πυγμαχίας δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα από αυτούς του ΜΜΑ.

» Οι πυγμάχοι έχουν πιο πολλά περιστατικά» είπε. «Βλέπουμε περισσότερη μείωση στους πυγμάχους σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου στις μαγνητικές εξετάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι πυγμάχοι δέχονται πιο πολύ ζημιά στην καριέρα τους; Ή οι πυγμάχοι είναι απλά έτσι διαφορετικοί. Πολλοί από τους ΜΜΑ μαχητές είναι σπουδαγμένοι σε πανεπιστήμια, ‘προέρχονται από διαφορετικά οικονομικο-κοινωνικά Background από ότι οι πυγμάχοι». 

«Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια την αιτία για αυτό αλλά απλά σκεπτόμενοι θα λέγαμε ότι ναι, είναι επειδή οι πυγμάχοι δέχονται περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι. Αν δείτε τα στατιστικά τους, είναι εμφανές αυτό. Οπότε η απάντηση είναι απλά. «Τρώνε πιο πολλά χτυπήματα». Είναι αυτή η μόνη αιτία όμως; Δεν ξέρω, αλλά ναι οι πυγμάχοι βγαίνουν χειρότερα από ότι οι ΜΜΑ μαχητές». 

Πηγή