26/04/2024

Άρχισαν να μπαίνουν περιορισμοί στο κόψιμο βάρους των μαχητών!

Το θέμα του Weight Cutting και των πιθανών αρνητικών συνεπειών του στους ΜΜΑ μαχητές που το.. παρακάνουν στο κόψιμο, άρχισαν να ελέγχουν οι αθλητικές ομοσπονδίες στις ΗΠΑ.

Μάλιστα ο υπεύθυνος της αντίστοιχης επιτροπής της Καλιφόρνια, μια από τις πιο «δυνατές» στις ΗΠΑ, έχει χαρακτηρίσει το exteme weight cutting  ως  «το μεγαλύτερο κίνδυνο του αθλήματος» αφού εκτός των πιο γνωστών  κινδύνων με τα νεφρά, την καρδιά κοκ, το extreme weight cutting μπορεί να προκαλεί και εγκεφαλικές κακώσεις αφού το σώμα μπορεί μεν να ενυδατώνεται πάλι στη μια μέρα ανάμεσα στη ζύγιση και τον αγώνα αλλά τα εγκεφαλικά υγρά που προστατεύουν τον εγκέφαλο όχι.

Έτσι, στην Καλιφόρνια αλλά και στην πολιτεία του Arkansas, στα ερασιτεχνικά events μόνο για την ώρα, το βάρος που θα μπορεί ο μαχητής να ανακτήσει σε αυτή τη μια μέρα από την ζύγιση μέχρι τον αγώνα να μην ξεπερνάει το 7.5% του βάρους του ή να έχει ανέβει το πολύ μια κατηγορία πάνω. Άρα οι αθλητές θα ζυγίζονται και 2η φορά πριν τον αγώνα τους.

Στην πράξη, αν ένας αθλητής ζυγιστεί, την Παρασκευή για παράδειγμα, 70 κιλά ώστε να παίξει στην Lightweight κατηγορία, θα πρέπει την επόμενη μέρα, το Σάββατο να μην ξεπερνάει τα 75,25 κιλά συνολικά, 5 κιλά διαφοράς δηλαδή!

Αν σας φαίνεται ήδη μεγάλη διαφορά σκεφτείτε ότι η Ronda κόβει γύρω στα 8 κιλά σε ακόμη μικρότερο σωματικό βάρος (άρα μεγαλύτερο το ποσοστό κοψίματος) ενώ αθλητές όπως ο Anthony Johnson που σήμερα κόβει λίγα κιλά για να παίξει στα 93, πριν μερικά χρόνια έπαιζε στα 77!

Η κίνηση έγινε εσπευσμένα γιατί σε ένα event στο Arkansas 4 μαχητές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο  την ίδια μέρα για προβλήματα με το κόψιμο βάρους! Σε μια έρευνα που έκανα εντόπισαν ότι το 45% των μαχητών έπαιρναν πίσω το 15% του βάρους τους στη μια μέρα μετά την ζύγιση ενώ η ένωση των ιατρών των μαχητικών ιατρών προτείνει 5%, χαμηλότερο και από το 7.5 % που σκέφτονται οι επιτροπές.