23/04/2024

Νέα ΜΜΑ λίγκα από τις στάχτες του WSOF

Το WSOF θεωρήθηκε τα τελευταία χρόνια 5 χρόνια που λειτουργεί ως η τρίτη τη τάξει ΜΜΑ διοργάνωση στις ΗΠΑ και κάποιες φορές στον κόσμο όμως μέσα στο 2017 θα μεταλλαχθεί σε μια νέα επαγγελματική ΜΜΑ λίγκα που έχει πολύ ενδιαφέρον σε πρώτη ανάγνωση.


Σύμφωνα με την Washington Post, μια ομάδα από επενδυτές και «τιτάνες» των σπορ που έχουν ως βάση την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αγόρασαν νωρίτερα στο έτος το WSOF και θα το μετατρέψουν στην Professional Fighters League με σκοπό να παίξουν στα ίσα με το UFC και το Bellator  .

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εμπλεκόμενοι είναι, ο επενδυτικός τραπεζίτης και πρώην υπεύθυνος της καμπάνιας της  Washington να πάρει τους Ολυμπιακούς του 2024, Russ Ramsey, οι επενδυτές Donn Davis και Mark Leschly, ο Ted Leonsis, ιδιοκτήτης των ομάδων Washington Capitals (Χόκει), Mystics (baseball) και Wizards (NBA) όπως και τους Washington Nationals (baseball), o  Brandon Beck ιδρυτής της Riot Gamesx που έχει βγάλει το Brandon Beckκ.α.

Μιλάμε για ένα group που έχει επιτυχημένο ιστορικό επένδυσης σε ακριβές αθλητικές περιουσίες, που γνωρίζει καλά την λειτουργία των σπορ και έχει πρόσβαση σε πολλά λεφτά και τεχνογνωσία. Βέβαια το πόσο βαθιά θα «χωθούν» και θα επενδύσουν στο άθλημα δεν το ξέρουμε ακόμη.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η νέα αυτή διοργάνωση δεν θα έχει την μορφή που ξέρουμε από διοργανώσεις όπως το UFC ή το σημερινό Bellator αλλά θα στηθεί σαν αθλητική λίγκα.

Τι σημαίνει αυτό;

Θα έχει 7 διαφορετικές κατηγορίες βάρους όπου οι μαχητές θα συμμετέχουν κάθε χρονιά σε νέα σεζόν όπως στα ομαδικά αθλήματα, παίζοντας ο καθένας περίπου 3 μάχες με τους υπόλοιπους και οι πρώτοι στην κατάταξη θα περνάνε στα Play off όπου με μορφή αγώνων νοκ άουτ (ο νικητής συνεχίζει, ο χαμένος αποκλείεται) θα βγαίνει ο πρωταθλητής ο οποίος θα παίρνει 1.000.000 δολάρια.

Επίσης, όλοι οι μαχητές που θα συμμετάσχουν στην σεζόν είτε περάσουν στα Play off είτε όχι θα παίρνουν κανονικό μηνιαίο μισθό μοιραζόμενοι συνολικά 3 εκατ. δολάρια.

“H Professional Fighters League φέρνει ένα επιτυχημένο αθλητικό φορμάτ, αγαπημένο από τους οπαδούς και τους αθλητές, στο ΜΜΑ για πρώτη φορά. Θα έχει μια κανονική σεζόν, μια μετά σεζόν (play off) και τους αγώνες για το πρωτάθλημα. Η PFL συνεχίζει την εξέλιξη του ΜΜΑ σε ένα επαγγελματικό, μαζικό και πρώτης ζώνης σπορ για το παγκόσμιο κοινό»  έγραψε ο εκτελεστικός διευθυντής Russ Ramsey.

Τέλος, σε μια  άλλη ανακοίνωση, η λίγκα τόνισε ότι όλοι οι αθλητές θα έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για να πάρουν την ζώνη:

«Όχι πολιτικές, όχι παιχνίδια. Οι ικανότητες σας, οι νίκες και οι ήττες στο οκτάγωνο, είναι που θα καθορίζουν τον πρωταθλητή»

.

Ακόμη δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την δομή της λίγκας, το πόσοι αθλητές θα ξεκινάνε ανά κατηγορία σε κάθε σεζόν κοκ αλλά το πρώτο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018. Μέχρι τότε το WSOF αναμένεται να κάνει άλλα 2-3 events ίσως για να εξαντλήσει το τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχει με το NBC Sports.

Επίσης δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τους πρωταθλητές του WSOF, αν θα προχωρήσουν στην λίγκα ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Προσωπικά με εξιτάρει λίγο η συμμετοχή του ιδρυτή της RIOT που μέσα στο 2015 είχε 1,6 ΔΙΣ δολάρια σε έσοδα… To League of Legends είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ esport παγκοσμίως και δεν ξέρω πως μπορεί να υπάρχει συνέργεια ανάμεσα στα δύο αθλήματα τα οποία πρέπει να έχουν και παρόμοιο κοινό, τουλάχιστον ηλικιακά και σε φύλλο.  Αν βγάλουν πρωταθλητή με βάση το ΜΜΑ το ξανααρχίζω πάντως!

Όσον αφορά την ίδια την PFL, είναι προφανές ότι πάνε να διαφοροποιηθούν από το UFC, το οποία ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί λιγότερο αντικειμενικά και αξιοκρατικά στην προώθηση των μαχητών ακολουθώντας ένα μοντέλο πιο κοντά στο show παρά στο άθλημα (χωρίς να σημαίνει ότι είναι και WWE…) .

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείτε μια ΜΜΑ διοργάνωση με μορφή λίγκας.

International Fight League ξεκίνησε πίσω στο 2006 και είχε την μορφή πρωταθλήματος όμως οι αθλητές, σε αντίθεση με την PFL ήταν χωρισμένοι σε ομάδες που παίζαν μεταξύ τους. Σε κάθε event είχαμε μια μάχη ανάμεσα σε 2 ομάδες, η κάθε μια με 3 μαχητές το λιγότερο, όπου έπαιζαν ο ένας απέναντι στον άλλο και στο τέλος μια ομάδα κέρδισε.

Επίσης η IFL έδινε κανονικό μισθό στους μαχητές και προνόμια ασφάλειας υγείας.

Τελικά άντεξε μόλις 2 χρόνια και λύγισε υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που είχε αλλά και της απειρίας που είχαν οι ιθύνοντες γύρω από το πως να προμοτάρουν το σπορ. Στο τέλος πωλήθηκε στο UFC. Παρόλα αυτά βγήκαν ή πέρασαν από τις τάξεις της γνωστοί μαχητές, όπως ο Roy Nelson, o Tim Kennedy, o Jay Hieron, o Vladimir Matyushenko κ.α

Το (παλιό) Bellator είναι η δεύτερη περίπτωση.  Η σημερινή νούμερο 2 διοργάνωση στον κόσμο ιδρύθηκε to 2008 από τον  Bjorn Rebney και λειτουργούσε με ετήσια τουρνουά σε κάθε κατηγορία μέσω των οποίων και μόνο, μπορούσε κάποιος να πάρει την ζώνη.

Σε αντίθεση με την IFL το Bellator πέτυχε σε μεγάλο βαθμό με το δικό του φορμάτ φτάνοντας να πουληθεί το 2013 στον γίγαντα των Media, Viacom. Την επόμενη χρονιά η Viacom αντικατέστησε τον Rebney με τον πρώην πρόεδρο του Strikeforce , Scott Coker και άλλαξε το φορμάτ σε αυτό που ξέρουμε σήμερα, δηλαδή παρόμοιο με του UFC.