23/04/2024

Coffeemania…μάθε πως και πόσο επηρεάζει την προπόνηση σου!!!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ. Έχει γίνει πρωινή και καθημερινή συνήθεια…αιχμαλωτίζει σειρά αρωμάτων, γεύσεων ανατολής, ξυπνά και τονώνει τον οργανισμό. Οι επιδράσεις όμως δεν διαρκούν για αρκετές ώρες, εν συνεχεία επέρχεται κόπωση. Οι γνώμες διίστανται, για το αν πρέπει να πίνουμε καφέ ή όχι. Από την άλλη μήπως φταίει η διαφήμιση ή ο ίδιος ο Έλλην που καταναλώνει σχεδόν 16 εκατομμύρια καφέδες την ημέρα. Πίνουν όλοι, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλους, ειδικά σε έναν αθλητή…ελάτε να δούμε πόσο επηρεάζει το σωματικό μεταβολισμό η κατανάλωση του πιο αγαπημένου, τουλάχιστον στη χώρα μας καφέ…

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλής μία ημερήσια δόση ενός ψυχοτροπικού στοιχείου, όπως η καφεΐνη. Πρόχειρα κι ανεπίσημα υπολογίστηκε γύρω στα 300mg. Σε ένα συμβατικό ποτήρι των 250ml, η ποσότητα καφεΐνης αλεσμένου καφέ είναι από 180 έως 250mg. Όμως η ποσότητα της καφεΐνης στο στιγμιαίο καφέ δεν μπορεί με ακρίβεια να υπολογιστεί ή να ελεγχθεί, είναι περίπου 90 έως 200mg (και περισσότερο), σε ένα συμβατικό ποτήρι 200ml. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές το γεγονός ότι με ένα κι μόλις ένα φλιτζάνι είσαι περίπου στο όριο…

Η θερμιδική αξία που προσδίδει ένα φλιτζάνι του καφέ 200ml είναι αμελητέα και πρακτικά μηδενική, 1-3 θερμίδες, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού. Ωστόσο, για παράδειγμα, το καπουτσίνο ή το latte, μπορεί να έχει μια θερμιδική αξία άνω των 50 θερμίδων, εξαιτίας της ζάχαρης ή/και του γάλακτος που περιέχει.

Δε είναι μόνο η καφεΐνη το μοναδικό συστατικό του καφέ, αλλά και μια σειρά από χημικές ενώσεις, όπως οξικό, κιτρικό, το καφεϊκό και το χλωρογενικό οξύ. Χάρη στο τελευταίο ο καφές αποκτά τη χαρακτηριστική του γεύση. Ακόμα περιέχει τανίνη, η οποία του προσδίδει την πικρία, ενώ τα έλαια χαρίζουν στο ρόφημα αρώματα, τα οποία ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του. Το κύριος συστατικό του καφέ είναι φυσικά η καφεΐνη. Είναι κι ο λόγος που ανησυχεί τους επιστήμονες, αλλά και τους απλούς ανθρώπους.

Το γεγονός ότι η καφεΐνη είναι ένα ναρκωτικό, τονωτικό και ψυχοτροπικό στοιχείο, εξηγεί την ισχυρή συνήθεια, θα λέγαμε εξάρτηση. Εάν αμφιβάλεις ότι είσαι εξαρτημένη/ος, κόψε για κάποιο χρονικό διάστημα τον καφέ ή άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Συμπτώματα εξάρτησης, όπως: κεφαλαλγία, κόπωση και συνεχόμενη υπνηλία, ευερεθιστότητα, επιδείνωση της διάθεσης, από ήπια κατάθλιψη στην κατάθλιψη, ναυτία, πόνος στους μυς, θα εμφανιστούν αρκετά γρήγορα…Όταν το τονωτικό αποτέλεσμα του καφέ μειώνεται σταδιακά, ενώ για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα απαιτείται αύξηση της δόσης…όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση, τόσο μεγαλύτερη η βλάβη που προκαλεί ο καφές στον οργανισμό και πιο δύσκολο είναι να διακοπεί η κατανάλωση…κατανοητό;

Το στομάχι δέχεται το πρώτο χτύπημα! Δεν είναι μόνο η περιεκτικότητα σε καφεΐνη που καθορίζει συγκεκριμένες βλάβες στο πεπτικό σύστημα κάθε αθλούμενου. Εάν λάβουμε σαν σύνολο σημαντικά πεπτικά όργανα – στομάχι, ήπαρ και πάγκρεας, η καφεΐνη είναι το πιο άκακο στοιχείο σε σχέση με το χλωρογενικό και τα άλλα οξέα που περιέχει ο καφές. Είναι άμεσα υπεύθυνα δια το αυξημένα όξινο περιβάλλον που δημιουργεί, αναπτύσσοντας καούρα στο στομάχι, ερεθισμό γαστρικού βλεννογόνου, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε υπερβολικό σχηματισμό φυσικού υδροχλωρικού οξέος και η απευθείας επίπτωση της όλης αυτής φάσης επί του γαστρικού. Η συνεχόμενη  και καθημερινή φλεγμονή – γαστρίτιδα που δημιουργείται δυσκολεύει την απορρόφηση διατροφικών στοιχείων, όπως πρωτεΐνης, φυτικών, vitΒ1, Β6 & B12 (λιγότερη B12 – λιγότερο σίδηρο Fe) και ούτε καθεξής, δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση, τα επακόλουθα είναι γνωστά.

Βασικός λόγος για τον οποίο είναι αρκετά επιβλαβής ο καφές, είναι η κατανάλωση με άδειο στομάχι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το στομάχι σταδιακά αδειάζει, έτοιμο να ξεκινήσει μια νέα «εργάσιμη» ημέρα. Ξαφνικά του διοχετεύουμε ένα είδος ερεθιστικού στοιχείου, το άδειο στομάχι απελευθερώνει αυτομάτως περισσότερο υδροχλωρικό οξύ. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση κι είναι γνωστό ότι οι συνήθειες του καφέ δεν αλλάζουν, παραμένοντας ίδιες για χρόνια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μία ελαφριά μορφή γαστρίτιδας, στη χειρότερη έλκος. Δυστυχώς το έλκος μπορεί να περάσει σε καρκίνο του στομάχου. Αποδεικνύεται περίτρανα πόσο πρακτικός εξακολουθεί να είναι ένας παλαιός κανόνας: Ο καφές σερβίρεται πάντα μετά το γεύμα…θα πρόσθετα, όχι ευθύς αμέσως, αλλά σε καμία ωρίτσα.

Υπάρχουν διάφορες έρευνες, ακόμα και επιστημονικές δημοσιεύσεις που αναφέρονται στον καφέ ως χρήσιμο αντιοξειδωτικό στοιχείο. Αντίθετα η σχολή του Χάρβαρντ, αρκετά αξιόπιστη με έγκυρους επιστήμονες, ισχυρίζεται άλλα. Αντιπαραθέτουν σοβαρά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η χρόνια κατανάλωση καφέ είναι σε θέση, μπορεί και προκαλεί ανάπτυξη καρκίνου όχι μόνο στο στομάχι, αλλά και το συκώτι, το πάγκρεας, την ουροδόχο κύστη. Το συκώτι είναι ένα γιγάντιο οργανικό φίλτρο, αντιλαμβάνεται οτιδήποτε καταναλώνουμε. Για παράδειγμα τον καφέ τον αντιλαμβάνεται ως τοξικό και δηλητηριώδες στοιχείο, ως εκ τούτου αγωνίζεται και καταβάλλει προσπάθειες για να το εξουδετερώσει. Κατόπιν μακροχρόνιου αγώνα υπερλειτουργίας, λόγω συχνής και καθημερινής κατανάλωσης καφέ, η βλάβη στο ήπαρ είναι αναπόφευκτη. Επέρχεται εξάντληση αποθεμάτων, με συνέπεια την ανάπτυξη μίας μεταβολικής νόσου του ήπατος, όπως η στεάτωση (λιπώδες ήπαρ).

Σε σχέση με το σπόρο του καφέ, το καθαυτό ρόφημα δεν περιέχει μέταλλα ή βιταμίνες, αντίθετα αποτρέπει την απορρόφηση ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο. Η καφεΐνη και το ασβέστιο σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα, το οποίο δεν απορροφάται. Έτσι τα συμπληρώματα ασβεστίου ή διατροφικά προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο (γάλα, τυρί, γιαούρτι, φυτικά, κρέας κ.ά.), είναι συνετό να καταναλώνονται μια ώρα πριν ή δύο ώρες μετά τη λήψη καφέ ή τσάι (περιέχει κι αυτό καφεΐνη). Εκτός του ασβεστίου, δεν απορροφάται καλά το μαγνήσιο, νάτριο, πολλές βιταμίνες και το κάλιο, γεγονός που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, πράγμα που οδηγεί σε δυστονία και εγκεφαλική υποξία…μας τρέλανες γιατρέ. Άκου κι άλλα…

Επίσης ο καφές λειτουργεί κι ως διουρητικό. Χρήση διουρητικών στοιχείων είναι ένα σοβαρό θέμα και δεν ενδείκνυται σε όλους. Ως εκ τούτου, όταν η κατανάλωση του καφέ είναι άφθονη, συχνή κι ανεξέλεγκτη σίγουρα οδηγεί σε σωματική αφυδάτωση. Δε φτάνει μόνο αυτό, αλλά ο καφές  μειώνει σε επίπεδο εγκεφάλου την αίσθηση του ανθρώπου γενικώς στη δίψα – απλώς δεν πίνουμε νερό, δεν το ζητάμε!!! Τα παραπάνω με σειρά τους επιδρούν με το χειρότερο τρόπο εις τη γενική λειτουργία των νεφρών, ως συνέπεια επηρεάζουν άμεσα και την καρδιακή πίεση.

Το παράδοξο είναι ότι πίνουμε καφέ για να τονωθούμε. Στην αρχή, όντως η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, αλλά εν συνεχεία, λόγω διουρητικής δράσης, πάλι μειώνεται. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα, δεν είναι ανεκτά για κάποιον που πάσχει από αγγειακή δυστονία…

Ο μύθος του ντεκαφεϊνέ.

Το κυρίως επιχείρημα των εταιρειών είναι ότι ο καφές κάνει κακό λόγω καφεΐνης, άρα ο  ντεκαφεϊνέ που δεν περιέχει καφεΐνη είναι καλύτερος. Το νόημα της όλης φάσης, βρίσκεται στο γεγονός, ότι από τη μία ο ντεκαφεϊνέ παρασκευάζεται με πολύ επιβλαβείς χημικές ουσίες, τις οποίες και καταναλώνουμε μαζί με το ρόφημα, από την άλλη ο καφές εξακολουθεί να περιέχει καφεΐνη, αλλά σε λιγότερα ποσοστά. Για παράδειγμα, 10 φλιτζάνια στιγμιαίου ντεκαφεϊνέ, περιέχουν καφεΐνη όσο 2 συνηθισμένα.

Η συστηματική κατανάλωση μεγάλων δόσεων καφεΐνης – 1000mg την ημέρα και περισσότερο, τονώνουν συνέχεια – εξαντλούν τα νευρικά αποθέματα σε ενέργεια. Η δόση γίνεται πλέον απαραίτητη, με την πάροδο του χρόνου, επέρχεται εξάρτηση.

Πολύ υψηλές δόσεις – περίπου 10gr/ ημέρα μπορούν να προκαλέσουν θάνατο.

Αρέσει δεν αρέσει αυτή είναι η αλήθεια… 

 

Με πολύ αγάπη στη σύζυγο και σε όσους

λατρεύουν το άρωμα και τη γεύση του καφέ…