20/04/2024

Χρωματισμός δοντιών από φυσικά αίτια ή αθλητικό τραυματισμό.

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Η αλλαγή του χρώματος των δοντιών μπορεί να προέρχεται, τόσο από επιφανειακά, όσο και από εσωτερικά αίτια του ιδίου δοντιού.

Είναι γνωστό ότι η επιφάνεια του δοντιού δεν είναι εντελώς λεία, αλλά αποτελείται από εκατομμύρια μικροσκοπικούς κρατήρες που με τον καιρό κατακρατούν χρωστικές ουσίες από καφέ, νικοτίνη, τσάι, χυμούς, σοκολάτα, κρασί κι ότι τέλος πάντως δεν είναι λευκό. Εύκολα αντιμετωπίζεται με καθημερινή καλή στοματική φροντίδα και σωστό, τακτικό καθαρισμό δοντιών μία (1) φορά το χρόνο από οδοντίατρο.

Από την άλλη η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως κατά την ηλικία ανάπτυξης δοντιών, όπως το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη είναι σε θέση να χρωματίσουν εσωτερικά το δόντι σε σκούρο γκρι ή καφέ χρώμα. Σε περιπτώσεις χρήσης ακριλικών εμφρακτικών υλικών (σφραγίσματα), αμαλγάματος (μαύρο σφράγισμα), ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης), το δόντι δύναται να αλλάξει χρώμα, κίτρινο, γκρι, μέχρι και καφέ χρώμα. Μία απλή αλλαγή του υλικού σφραγίσματος ή μία μέθοδος σύγχρονης λεύκανσης είναι σε θέση να δώσουν καλά αποτελέσματα.

Ο τραυματισμός δοντιού, αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται σε αθλητές κυρίως μαχητικών αγωνισμάτων, όπως πυγμαχία, kick boxing και mma, δημιουργεί εσωτερικό χρωματισμό δοντιών με κυρίως αίτιο τους επανειλημμένους τραυματισμούς. Ένα γόνατο, αγκώνας, κούτελο, κακή μασέλα, άτεχνο ή αντιθέτως τεχνικότατο  χτύπημα, κάποια στιγμή συσσωρεύονται…το δόντι σκουραίνει.

Τα αίτια είναι πολλαπλά κι οι αλλαγές διάφορες:

  • μπορεί να ενασβεστιωθεί, δηλαδή να συσσωρευτούν τόσα πολλά άλατα που χρωματίζουν το δόντι σε κίτρινο χρώμα.
  • η διαδοχική και συνεχόμενη διάσειση που δέχεται το δόντι κατά τη διάρκεια προπόνησης ή αγώνων είναι σε θέση να σπάσουν τους εσωτερικούς ιστούς, τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία. Η αλλαγή του χρώματος οφείλεται συγκεκριμένα στο σίδηρο της αιμοσφαιρίνης που περιέχουν τα αγγεία, με το δόντι να χρωματίζει σε σκούρο καφέ ή γκρι χρώμα.
  • το δόντι δύναται μέχρι και να νεκρώσει παίρνοντας μπλε, καφέ ή γκρίζα χροιά.

Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και συγκεκριμένα σύμφωνα με την ακριβή διάγνωση της κατάστασης.

 

«Η πρόληψη δεν είναι μόνο η καλύτερη,

αλλά κι η φθηνότερη θεραπεία»

Η Παναγία να Σας έχει πάντα καλά.

Καλή Χρονιά με Υγεία!!!