19/04/2024

Χρήσιμες συμβουλές σε έκτακτα περιστατικά!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Μην περιμένεις να τραυματιστείς, προστάτεψε το χαμόγελό σου έγκαιρα, χωρίς να είναι απόλυτα υποχρεωτικό από τους κανόνες της αθλητικής Ομοσπονδίας στην οποία ανήκει το αγαπημένο σου αγώνισμα.

Πολύτιμες οδηγίες.

ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΔΟΝΤΙ: Το σπασμένο κομμάτι δοντιού φυλάσσεται κάτω από τη γλώσσα, σε γάλα, σε υγρό βαμβάκι ή καλύτερα σε ειδικό υγρό συντήρησης ιστών, ενώ ο αθλητής αφού λάβει παυσίπονο, ακολουθεί παραπομπή του στον οδοντίατρο. Το κομμάτι είναι δυνατόν να συγκολληθεί με σύγχρονα μέσα αποκαταστάσεων,  πολύ γερά και πάνω απ’ όλα αισθητικά όμορφα σε σχέση με μία απλή αποκατάσταση με σφράγισμα. Ο αθλητής και η προπονητική ομάδα πρέπει να γνωρίζει, ότι ο κομμάτι δοντιού δεν πρέπει να χαθεί, ενώ πρέπει να μεταφερθεί  άμεσα στον Οδοντίατρό μετά τον τραυματισμό.

ΜΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΔΟΝΤΙΟΥ: Ατομική προσπάθεια επαναφοράς του δοντιού ή καλύτερα άμεση παραπομπή στον οδοντίατρο.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΔΟΝΤΙΟΥ: Κάποτε το πέταγαν στα σκουπίδια, σήμερα η οδοντιατρική έχει άλλη άποψη, ναι το δόντι μπορεί κάλλιστα να σωθεί. Οι στατιστικές έρευνες τονίζουν ότι η επιτυχία της αποκατάστασης φτάνει στο 90%, εφόσον πραγματοποιηθούν ενέργειες μέσα στα πρώτα 30 κατόπιν τραυματισμού, με το ποσοστό να πέφτει στο 20% αν δοθεί βοήθεια στις επόμενες ώρες. Σε περίπτωση απόπτωσης:

Α. Το δόντι τοποθετείται αμέσως σε ειδικό υγρό διατήρησης ιστών, χωρίς να τριφτεί, να σκουπιστεί ή ξεπλυθεί με άλλα υγρά για λόγους καθαριότητας και μόλυνσης. Δεν ενδείκνυται η συντήρηση του δοντιού σε άλλα υγρά τύπου σάλιο, γάλα, νερό, φυσικό ορό, διότι το δόντι δεν συντηρείται σωστά, όπως στην περίπτωση ενός κομματιού του δοντιού.

Άμεση παραπομπή σε εξειδικευμένο οδοντίατρο.

Β. Εφόσον δεν υπάρχει στο φαρμακείο παρόμοιο διάλυμα, το δόντι καθαρίζεται με απλό φυσιολογικό ορό και τοποθετείται στη θέση του από τον προπονητή ή τον ίδιο τον αθλητή, χωρίς να τριφτεί, να σκουπιστεί ή ξεπλυθεί με άλλα υγρά για λόγους μόλυνσης. Μεταξύ των δοντιών τοποθετείται μία διπλωμένη χαρτοπετσέτα ή κομμάτι υφάσματος, ώστε το δόντι να παραμείνει ακίνητο στη θέση του.

Παραπομπή σε εξειδικευμένο οδοντίατρο.

SOS Σε περίπτωση απώλειας αισθήσεων ή αδυναμίας εκτέλεσης των παραπάνω ενεργειών, διατήρηση του δοντιού σε ειδικό υγρό συντήρησης ιστών. Το υγρό διατηρεί το δόντι για τουλάχιστον 24 ώρες μέχρι να παραπεμφθεί ο αθλητής σε ειδικό οδοντίατρο. Σε αντίθετη περίπτωση το δόντι αποξεραίνεται, μολύνεται και πεθαίνει, εκμηδενίζοντας απολύτως τις προσπάθειες επανατοποθέτησής του. Η τοποθέτηση του δοντιού κάτω από τη γλώσσα, σε νερό, γάλα ή φυσιολογικό ορό δεν είναι αποτελούν σωστές συνθήκες συντήρησης και εκμηδενίζουν δραματικά τα ποσοστά της θεραπείας.

ΚΑΤΑΓΜΑ ΓΝΑΘΟΥ ΑΝΩ Ή ΚΑΤΩ: Αποτελεί σοβαρή επιπλοκή και χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Τα συμπτώματα είναι αιμορραγία, υπερκινητικότητα σπασμένων τεμαχίων, ασταθές, άβολο κι επίπονο κλείσιμο στόματος.

Άμεση παραπομπή σε νοσοκομείο.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ: Αρκετά συχνό φαινόμενο στους αθλητικούς χώρους, με τον αθλητή να αδυνατεί στο κλείσιμο στόματος. Άμεση επαναφορά της γνάθου στη θέση της με τη μέθοδο του Ιπποκράτη. Παγοθεραπεία για τις επόμενες 2-3 ημέρες.

ΚΟ Ή ΔΙΑΣΕΙΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ: Μία από τις χειρότερες μορφές τραυματισμού σε αγωνιστικό χώρο. Ελαφριά μορφή διάσεισης χαρακτηρίζεται από σύγχυση, αλλά ο αθλητής επικοινωνεί και η διανοητική του κατάσταση επανέρχεται σε λίγα δεύτερα ή το πολύ σε 15 λεπτά. Όταν όμως η επαναφορά της διανοητικής του κατάστασης καθυστερεί πάνω από 30 λεπτά ή έχουμε πλήρη απώλεια συνειδήσεις «knock out» η κατάσταση απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και οπωσδήποτε παραπομπή σε νοσοκομείο.

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ !

Ιπποκράτης