29/03/2024

Υποχρεώσεις ιατρικής ομάδας κατά τη διάρκεια αγώνων

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Όλοι γνωρίζουμε τη θλιβερή κατάληξη του Muhammad Ali και δεν ξεχνάμε την πρόσφατη ατυχία πυγμάχου της βαριάς κατηγορίας Magomed Abdusalamov. Πριν από δέκα μήνες δέχτηκε ένα βάναυσο ΚΟ, από εκεί και πέρα μία κόλαση ξεκίνησε γι’αυτόν και την οικογένειά του. Η ιατρική βοήθεια που δέχθηκε μετά τον αγώνα, αλλά κι από το νοσοκομείο, όπου διεκομίσθη ήταν λάθος και ανεπαρκής. Σήμερα δεν μπορεί να μιλήσει καθόλου, τα κινητικά προβλήματα τον καθήλωσαν σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ διεκδικεί αποζημίωση 100.000.000 δολαρίων παντός υπευθύνων…

Μπαίνει Οκτώβρης, μαχητικές ομάδες ετοιμάζονται για πολλούς και συναρπαστικούς αγώνες, μέχρι και επαγγελματικός σύνδεσμος πυγμαχίας κάνει την παρθενική του παρουσία στο χώρο της πυγμαχίας.

Τα μαχητικά αγωνίσματα γίνονται ολοένα και πιο δυναμικά, συνάμα επικίνδυνα. Γίνονται περισσότερο επικίνδυνα όταν συμμετέχουν «χτυπημένοι» αθλητές, χωρίς πλήρεις ιατρικές γνωματεύσεις, όταν ο διοργανωτής αποφασίζει – συμβάλει στην τελική έκβαση αγώνα κι όχι ο διαιτητής ή οι κριτές, όταν, όταν, όταν…κι εδώ πρωτοπορεί η Ελλάς!!!

Κατά τα άλλα οι διοργανωτές παρουσιάζουν τις περισσότερες φορές καλούς αγώνες, προσφέροντας όντως θέαμα, δεν παρατηρώ καμία, μα καμία όμως αλλαγή πλεύσης από τους υπευθύνους ως προς την ασφάλεια των αθλητών, από ιατρικής φυσικά πλευράς. Είμαι της άποψης ότι: «Η πρόληψη είναι η καλύτερη, αλλά κι η φθηνότερη θεραπεία», θα ήταν ανοησία εκ μέρους μου να μην παρέμβω με παρατηρήσεις, έστω με  γραπτές αναφορές, έτσι καθαρά για χάρη της γνώσης!!!

Περισσότερο αντιπαθώ τους ανθρώπους που με περίσσια εξυπνάδα ξανά και ξανά ανακαλύπτουν τον «τροχό» και δεν εκμεταλλεύονται την πολυετή εμπειρία άλλων, παρά περιμένουν να συμβεί το μοιραίο…τότε όμως θα είναι πολύ αργά. Με βάση τα στοιχεία αρκετών διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών μαχητικών αθλημάτων, παραθέτω βασικές αρχές υποχρεώσεων της ιατρικής ομάδας που συμμετέχει και συμβάλει στην ασφάλεια των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή αγώνων. Εννοώ ομάδας, διότι μόνο μία έμπειρη και πολυμελής ομάδα θα μπορούσε να βγάλει εις πέρας τις υποχρεώσεις της κι όχι μόνο ένας βασικός ιατρός που κάνει το Βέγγο…

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ιατρικής ομάδας αγώνων;

Τα μέλη της ιατρικής ομάδας υπάρχουν για τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και όχι δια να σταματούν το αίμα από κοψίματα και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αγώνα…είναι υποχρέωση της γωνίας κι όχι του ιατρού αγώνων. Η ιατρική ομάδα περιποιείται το τραύμα του αθλητή κατόπιν κι όχι για να συνεχίσει ο αγώνας. Με προτροπή διαιτητή, καλείται στη γωνία ο ιατρός αγώνα και τεκμηριώνει την ικανότητα του αθλητή να συνεχίσει ή τερματίζει τον αγώνα με ΤΚΟ. Στην Ελλάδα ο διοργανωτής αγώνων αποφασίζει, εάν ο αγώνας συνεχίζεται κι όχι ο διαιτητής…συγνώμη το ξέχασα.

Ιατρική παρακολούθηση πριν τον αγώνα

Η υγεία κι η ασφάλεια των αθλητών είναι οι κύριες προτεραιότητες της ιατρικής επιτροπής και του βασικού ιατρού αγώνων.

Ο επικεφαλής γιατρός:

  • πρωτίστως καλεί και συνομιλεί με τους managers ή τους προπονητές των αθλητών δια ενημέρωση
  • ελέγχει προσεκτικά την υγεία αθλητών, δηλαδή γραπτές νευρολογικές και οφθαλμιατρικές γενικές εξετάσεις τελευταίας εβδομάδας πριν τον αγώνα, τεκμηριωμένες από ιατρούς κρατικών νοσοκομείων
  • ελέγχει την άδεια επαγγελματία αθλητή, διότι ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να έχει επαγγελματική άδεια από συγκεκριμένη αρμόδια ομοσπονδία, υπό της αιγίδα οποίας διεξάγεται ο κάθε αγώνας για να ονομάζεται επαγγελματίας
  • διευθύνει το ιατρικό προσωπικό και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος δια την ιατρική περίθαλψη τραυματισμών

Έχει στη διάθεση του όλο το απαραίτητο ιατρικό υλικό, εξοπλισμό και ειδικό δωμάτιο δίπλα από τον αγωνιστικό χώρο.

Συμμετοχή:

  • Ενημερώνει κι αποτρέπει, με συγκεκριμένες εξετάσεις τους αθλητές από τη χρήση διεγερτικών, ναρκωτικών, αρωματικών, αμμωνίας κι άλλων ουσιών που απαγορεύονται από τους κανονισμούς της κάθε αρμόδιας ομοσπονδίας.
  • Πριν από τον αγώνα βεβαιώνεται ότι το ιατρικό προσωπικό έχει στη διάθεση του τον απαραίτητο εξοπλισμό: φορείο, υλικά, χώροι. Ελέγχει την παρουσία ασθενοφόρου τουλάχιστον 1 ώρα πριν από την έναρξή και 1 ώρα μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.
  • Έχει ΠΑΝΤΑ τη δυνατότητα άμεσης τηλεφωνικής επικοινωνίας με πλησιέστερη νευρολογική κλινική, σε πιθανή ανάγκη νοσηλείας αθλητή.
  • Εκφέρει άποψη και γνώμη κατά αίτημα του διαιτητή, εάν ο συγκεκριμένος αθλητής έχει τη δυνατότητα και μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα. Σε περίπτωση παύσης αγώνα με ΚΟ ή ΤΚΟ άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στον τραυματισμένο.
  • Ενημερώνει την αρμόδια ομοσπονδία δια γραπτής βεβαίωσης την ημερομηνία τραυματισμού, την κατάσταση του αθλητή, υπό ποιες προϋποθέσεις έγινε ο τραυματισμός, το είδος του τραύματος, ποιες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο και την ιατρική ομάδα.

Ακόμα, πριν τον αγώνα διεξάγει παρόμοιες ιατρικές εξετάσεις

διαιτητών και κριτών που διορίστηκαν από τους διοργανωτές ή την αρμόδια ομοσπονδία. Ο νοών νοείτω…

Τα δικαιώματα του βασικού ιατρού αγώνων.

  • Επιτρέπει ή απαγορεύει στους αθλητές ή ακόμα και στους κριτές τη συμμετοχή στο event.
  • Ανάμεσα στα διαλείμματα εισέρχεται στο ring και ελέγχει τους αθλητές και ενημερώνει τον διαιτητή δια την σωματική τους κατάσταση.
  • Έλεγχος υλικών και στοιχείων που χρησιμοποιεί η γωνία κατά τη διάρκεια του διαλείμματος…ενημέρωση διαιτητή και supervisor.

Ιατρική εξέταση κατά τη διάρκεια ζύγισης.

  • Τα καθήκοντα του γιατρού αγώνα περιλαμβάνουν ιατρική εξέταση κατά τη ζύγιση του αθλητή. Η εξέταση αυτή πρέπει να εμπεριέχει:
  • Έλεγχο αρτηριακής πίεσης αίματος, καρδιακού ρυθμού, πνευμόνων.
  • Οπτικό έλεγχο ματιών, χειρονακτικός μύτης και λαιμού.
  • Νευρολογικό έλεγχο αντανακλαστικών και συντονισμού.
  • Έλεγχο των προηγούμενων τραυματισμός, εάν υπάρχουν.
  • Διευκρινίσεις για χρήση doping (απαγορευμένων φαρμάκων, ουσιών, σκευασμάτων) κατά τη διάρκεια προετοιμασίας ή άμεσα πριν τον αγώνα.
  • Έλεγχος για πρόσφατους πονοκεφάλους, προβλημάτων όρασης, απώλειας συγκέντρωσης, γενικής κόπωσης…

Κατόπιν παραπάνω ελέγχου και σε περίπτωση απουσίας αντενδείξεων ο επικεφαλής γιατρός δίδει την άδεια συμμετοχής, υπογράφοντας προσωπικά στην κάρτα αγώνων του αθλητή.

Ιατρική εξέταση μετά τον αγώνα.

Μετά τον αγώνα, μέσα στα αποδυτήρια οπωσδήποτε πραγματοποιεί σωματικό έλεγχο και στους δύο συμμετέχοντες, εάν χρίζουν ιατρικής βοήθειας και είναι ασφαλής η αποχώρηση τους από το χώρο αγώνων, δίδοντας συστάσεις. Τα αποτελέσματα ελέγχου υποχρεωτικά καταγράφονται στο φύλλο αγώνα δια ενημέρωση της αρμοδίας ομοσπονδίας.

Ιατρική εξέταση μετά από ΚΟ.

Ο αθλητής μετά από ΚΟ χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης, η οποία περιλαμβάνει:

  • Αξονική τομογραφία εγκεφάλου
  • Νευρολογικές εξετάσεις
  • Οφθαλμολογικές
  • Οποιεσδήποτε άλλες απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κατόπιν συστάσεων νευρολόγου, οφθαλμίατρου, χειρουργού, νευροχειρουργού ή άλλου ειδικού που εμπλέκεται στο γενικό check up

 

«Ο αγώνας για τον αθλητή δεν ξεκινά την ημέρα διεξαγωγής, αλλά μήνες πριν. Έχει σίγουρα χτυπηθεί κατά τη διάρκεια προπονήσεων, στα ανεπανάληπτα sparring, μπορεί και σε ανεπίσημους διασυλλογικούς αγώνες, όπου τίποτα δεν σημειώνεται και τα πάντα ξεχνιούνται»

 

Για να έχουμε συνέχεια στις θεαματικές διοργανώσεις,

προέχει η ασφάλεια των αθλητών…