26/04/2024

Το στομάχι δεν είναι σκουπιδοφάγος!!!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Αθλητική διατροφή, όχι δίαιτα….

Σίγουρα έχεις ακούσει και διαβάσει πολλά και διάφορα περί διατροφής. Παρ’ όλες τις τιτάνιες προσπάθειες που κάνεις στο θέμα της διατροφής σου (επιμένω όχι δίαιτας), τα πράγματα εξακολουθούν να μη βαίνουν και τόσο καλά. Γιατί? Η διατροφή που κάνει ένας επαγγελματίας διαφέρει σε συγκεκριμένα σημεία που αξίζουν την προσοχή σου.

Ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει πλήρως τα διατροφικά στοιχεία που καθημερινά καταναλώνει,  πόσο πλούσιο δομικά και θρεπτικά είναι το διατροφολόγιο του και τα βασικά σημεία που πρέπει να τηρεί για να μην αποβεί μοιραία η οποιαδήποτε προσπάθεια του:

Κακή μάσηση τροφής. Αρκετοί επαγγελματίες αθλητές είναι φοιτητές, άλλοι παράλληλα με την άθληση εργάζονται ή έχουν οικογένεια. Λόγω γενικής έλλειψης χρόνου βιάζονται συνεχώς τόσο στο θέμα των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, όσο και στο θέμα της διατροφής τους. Τρώνε βιαστικά, καταπίνουν γρήγορα και κυρίως αμάσητα μεγάλα κομμάτια τροφής. Ξεχνούν ότι το πεπτικό υγρό είναι ικανό να διασπάσει την τροφή σε βάθος μόνο ενός χιλιοστού (1 mm).  Έτσι η τροφή διασπάτε επιφανειακά, χωρίς να απορροφάται εξ ολοκλήρου από το πεπτικό σύστημα.

Συμπέρασμα: η τροφή πρέπει να καταναλώνεται αργά και σταθερά, το κομμάτι τροφής να μασιέται αρκετά και για πολύ ώρα, μέχρι να πάρει μία όσο γίνεται πολτοποιημένη μορφή. Δοκίμασε να λάβεις τροφή διαβάζοντας παράλληλα ένα βιβλίο, περιοδικό ή βλέποντας τηλεόραση για να αυξήσεις το χρόνο σου πάνω στο τραπέζι.

– Για παράδειγμα ένα κομμάτι κρέατος ή φρούτου που έχει σκληρές και δύσκολα διασπώμενες ίνες, πρέπει να μοιάζει με παιδική τροφή πριν την κατάποση. Μόνο τότε ο οργανισμός είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη διάσπαση και να απορροφήσει πλήρως αυτό που έφαγες. Ότι δεν απορροφηθεί πάει απευθείας στο καλάθι τον αχρήστων, δηλαδή την αποχέτευση. Στράφι η σωστή διατροφή, τα χρήματα που έδωσες κι τέλος όλη η προσπάθεια ενεργειακής και δομικής αποκατάστασης σου.

Υπερβολική κατανάλωση τροφής. Επικρατεί μία λανθασμένη άποψη στους αθλητικούς κύκλους περί ποσότητας: Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο…ΛΑΘΟΣ. Το πεπτικό σύστημα δεν είναι σκουπιδοφάγος. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο ποσότητας – ικανότητας του πεπτικού συστήματος σε κάθε άνθρωπο. Ο αθλητής δεν είναι εξαίρεση.

 

  • Μικρά και συχνά γεύματα θα βοηθούσαν όχι μόνο στη σωστή διάσπαση και απορρόφηση, αλλά και θεραπεία τυχών πεπτικών προβλημάτων (γαστρίτιδας, έλκους, καούρας κ.ά).
  • Εάν όντως ο οργανισμός χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες δομικών και ενεργειακών υλικών, άρα περισσότερη κατανάλωση τροφής θα ήταν φρόνιμο να γίνεται χρήση παράλληλα με το φαγητό και συγκεκριμένης ποσότητας πεπτικών ενζύμων. Τα συνθετικά ένζυμα αυξάνουν τη διάσπαση τροφών 1.5 έως 2 φορές.
  • Καλή λύση είναι ο εμπλουτισμός της διατροφής με συμπληρώματα (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Η χρήση υδατανθράκων πριν και κατά τη προπόνηση θα ήταν εύλογη στο ενεργειακό, ενώ κρυσταλλικής μορφής αμινοξέα μετά την προπόνηση στο δομικό ζήτημα κάθε αθλητή. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι έτοιμα επεξεργασμένα διατροφικά στοιχεία, απορροφούνται χωρίς δυσκολία, εύκολα και γρήγορα, αποδίδοντας πολύ περισσότερο από την κοινή διατροφή. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αναφέρουμε.

 

– Μία άλλη σημαντική αιτία είναι η κατανάλωση καφέ και τσάι, αμέσως μετά το φαγητό. Και τα δύο αυτά ροφήματα αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης που με τη σειρά της αυξάνει την περισταλτική κίνηση του εντέρου. Η τροφή απομακρύνεται, παραμένει ελάχιστο χρονικό διάστημα στα άνω πεπτικά τμήματα και δεν προλαβαίνει να διασπαστεί πλήρως.

– Υπερβολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Άλλος ένας μύθος όσον αφορά την ποσότητα. Η μεγάλη ποσότητα φυτικής ίνας που περιέχουν τα φρούτα και λαχανικά σχεδόν δεν απορροφάται και δυσκολεύει πάρα πολύ την ολοκλήρωση της πέψης. Εξάλλου η μεγαλύτερη ποσότητα των φυτικών υδατανθράκων είναι δυσκολοχώνευτη, περιέχοντας ελάχιστες πρωτεΐνες. Οι βιταμίνες των ωμών φρούτων και λαχανικών στην πραγματικότητα είναι ελάχιστες, δύσκολα απορροφούνται σε σχέση με τα αποξηραμένα είδη ή τις συνθετικές πολυβιταμίνες.

PS: «Και κάτι τελευταίο, έτσι πάνω στην κουβέντα για να ξέρεις…Είναι μύθος ότι η χρήση αναβολικών ουσιών επιφέρει άμεση μυϊκή υπερτροφία και δύναμη. Η σωστή χρήση παρόμοιων ουσιών αυξάνει τη πεπτική ικανότητα (απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής) και αναβολίζει σε μέγιστο βαθμό το νευρικό σύστημα…στη συνέχεια επιτυγχάνεται μέγιστα ο σωματικός αναβολισμός του χρήστη»