29/03/2024

Το αλάτι είναι απαραίτητο, αλλά πόσο πρέπει να τρώμε;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Στα μέσα του περασμένου αιώνα στην Ευρώπη και την Αμερική το μέσο όριο είχε οριστεί στα 5 με 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, στην Ιαπωνία το μέσο όριο είναι πάνω από 20 γραμμάρια. Άντε βγάλε άκρη με τις έρευνες αφού οι Ιάπωνες παραμένουν παγκοσμίως υπερήλικες.

Είναι καλό όμως να εμπλουτίζουμε το φαγητό μας με επιπρόσθετο αλάτι; Το γεγονός ότι το αλάτι είναι άσπρο δηλητήριο, πρώτο μιλήσανε στα μέσα του ΧΧ αιώνα. Επιβλαβές δεν είναι τόσο πολύ το ίδιο το αλάτι, ως χημική ένωση, αλλά η ποσότητα του. Το λέγανε οι αρχαίοι: «Παν μέτρον άριστον», δεν ακούμε…

Με τις σύγχρονες τροφές (τυποποιημένα, σάλτσες, fast foods, καπνιστά, τουρσί) να περιέχουν ήδη αλάτι, οι ειδικοί επιμένουν ότι τρώμε συνολικά 10 με 15 γραμμάρια ανά ημέρα, υπερβολικά μεγάλο ποσό. Με αυτό το σκεπτικό ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει σχεδόν 7 κιλά αλάτι το χρόνο, ιατρικά πιστοποιημένη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την κατανάλωση αλατιού το 2013 άλλαξαν: πριν το όριο για ενήλικες και παιδιά ήταν 2 γραμμάρια ανά ημέρα, τώρα είναι λιγότερο από 2 γραμμάρια (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού). 100 γραμμάρια pop corn μπορεί εύκολα να εξαντλήσουν την ημερήσια δόση σε αλάτι.

Πρόσφατη έρευνα αναφέρθηκε στη μείωση πρόσληψης αλατιού κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1 γραμμάριο για 10 χρόνια, το γεγονός θα μπορούσε να σώσει από πρόωρο θάνατο κατά μέσο όρο 200 χιλιάδες άτομα, ενώ εάν μειωνόταν κατά 6 γραμμάρια, θα επιβίωναν 1.1 εκατομμύρια.

Μαύρη στατιστική: Μόνο το 2010, 1.65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν από καρδιακή νόσο που σχετίζεται με την πρόσληψη νατρίου, ποσότητα μεγαλύτερη από 2 γραμμάρια αλάτι ανά ημέρα. Και ρωτώ ο ανίδεος μήπως δεν είναι η κακή χοληστερίνη που κάνει το κακό στην καρδιά και τα αγγεία, αλλά κάποια άλλα διατροφικά στοιχεία; Ρωτάω, δεν ξέρω!!!