26/04/2024

Τι μπορεί να επιφέρει η ανεξέλεγκτη και άσκοπη χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονοδών;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Τραυματισμός, παυσίπονο αντιφλεγμονώδες, η προετοιμασία πρέπει να βγει οπωσδήποτε. Μη το κάνεις όμως καραμέλα, η ανεξέλεγκτη και άσκοπη χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονοδών είναι σε θέση να επηρεάσει το μεταβολισμό σου σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που μπορεί να «επιβραδύνει» την προετοιμασία. Δες το γιατί…

Ότι καταναλώνει ο αθλητής, από το νεράκι, τα συμπληρώματα και φυσικά τα φάρμακα απορροφώνται από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια φιλτράρονται από τα δύο μεγαλύτερα φίλτρα του οργανισμού: το συκώτι και τα νεφρά. Έτσι για παράδειγμα σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν δεκάδες φάρμακα που περιέχουν την ουσία νιμεσουλίδη (nimesulide), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης τους, έως το πολύ δεκαπέντε ημέρες για κάθε θεραπεία. Το πιο γνωστό φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα μας είναι το Mesulid. Η οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όμως, αφορά άλλα 44 φάρμακα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων – ΕΟΦ, συνιστάται στους γιατρούς να βασίζουν την απόφασή τους να συνταγογραφούν νιμεσουλίδη (nimesulide) σε προσεκτική εξέταση των συνολικών κινδύνων.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν nimesulide για συστηματική χορήγηση έχουν εγκριθεί σ’ έναν αριθμό κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση οξέος πόνου, συμπτωμάτων επώδυνης οστεοαρθρίτιδας και της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας (πόνοι περιόδου).

Οι άδειες κυκλοφορίας των προϊόντων που περιέχουν nimesulide ανεστάλησαν στην Ιρλανδία στις 15 Μαΐου 2007, μετά από αναφορές ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας σοβαρών παρενεργειών που αφορούσαν το ήπαρ.

Ύστερα από αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε έρευνες ώστε να εξεταστεί η ασφάλεια των συγκεκριμένων φαρμάκων και ενημέρωσε όλα τα κράτη-μέλη. Έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο ΕΟΦ συνιστούν τον περιορισμό της διάρκειας θεραπείας με nimesulide έως το πολύ 15 ημέρες. Με αυτά όμως που περνά σήμερα η ΕΕ κι ειδικά η χώρα μας, μη περιμένετε να γίνουν πολλά πράγματα. Στηριχθείτε στην εμπειρία σας και σ’ αυτά που ξέρετε…

Εναλλακτικές λύσεις εκτός Mesulid:

  • Lonarid-N (συνταγογραφείται με δίγραμμη κόκκινη ιατρική συνταγή)
  • Xefo Rapid είναι ένα πολύ καλό παυσίπονο αντιφλεγμονώδες.
  • Καλύτερα παγοθεραπεία επί τρεις ημέρες, για μισή ώρα, όλη μέρα, χαρίζει τέλεια παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Μετά τις τρεις ημέρες, εναλλαγή κρύου και ζεστού επιθέματος, χωρίς φάρμακα με σώο το συκώτι και τα νεφρά.
  • Απλοί ή ελαστικοί επίδεσμοι για μία εβδομάδα.
  • Φυσικοθεραπεία σε σοβαρότερες καταστάσεις.

Πρόσεχε, χωρίς συκώτι δεν πας μακριά, χωρίς νεφρά bye bye ηλεκτρολύτες…