19/04/2024

Σεξ ή αποχή, το δίλημμα υπάρχει μέχρι και σήμερα

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Οι γνώμες διίστανται: πρέπει ή δεν πρέπει οι αθλητές να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια προετοιμασίας τους κι ειδικά πριν τον αγώνα; Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι το σεξ φέρει σωματική κούραση, άλλες ότι αντίθετα ηρεμεί και χαλαρώνει το σώμα, αντιθέτως δρα θετικά στην όλη προετοιμασία. Σε ένα μόνο σημείο συμφωνούν όλες οι έρευνες: η σωματική επαφή επιδρά διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες. Για το ευαίσθητο φύλο το σεξ είναι ένα είδος νόμιμου ντόπινγκ. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής στο σώμα της γυναίκας αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών με φυσικό επακόλουθο τη βελτίωση ταχύτητας και αντοχής. Αντίθετα στους άντρες οι επιστήμονες συνιστούν την αποχή από το σεξ, ειδικά προς το τέλος της προετοιμασίας και πριν τον αγώνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο απολαυστικό είναι το σεξ, τόσο περισσότερο «αδειάζει» ενεργειακά ο αθλητής.

Ας δούμε τι αναφέρουν δια στόματος υψηλού επιπέδου αθλητές. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ronda Rousey: Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της σε αμερικανικό περιοδικό η πρωταθλήτρια του UFC, παραδέχτηκε ότι πριν μπει στο ring προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο σεξ.

Muhammad Ali: Ο θρυλικός αυτός πυγμάχος λέγεται ότι απείχε από το σεξ για έξι εβδομάδες πριν από κάθε σημαντικό αγώνα. Η αποχή πάντως απέφερε καρπούς: το 1960 ο Αλί στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης, ενώ το 1964, 1966, 1974, 1978 ήταν ο απόλυτος παγκόσμιος πρωταθλητής στη Heavyweight κατηγορία.

Ronaldo: «Σεξ, λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι είναι το μυστικό της επιτυχίας μου», δήλωσε ο δύο φορές πρωταθλητής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Σύμφωνα με τον άσσο επιθετικό της Βραζιλίας, κανείς δε θα αποδείξει ότι το σεξ πριν από έναν αγώνα επηρεάζει αρνητικά το παιχνίδι του ποδοσφαιριστή. Δήλωσε όμως, ότι πριν από σημαντικές ποδοσφαιρικές συναντήσεις προτιμά περισσότερο το «παθητικό» σεξ, το οποίο περισσότερο χαλαρώνει και συγκρατεί τις σωματικές του δυνάμεις.

Alexei Nemov: Τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής επιμένει: Μέχρι σήμερα δεν έχει κανείς ντοκτορά σχετικά με τα οφέλη του σεξ πριν τους αγώνες. Καθένας ενεργεί σύμφωνα με τις προσωπικές του εκτιμήσεις και σωματικές αντιδράσεις. Δηλώνει δε ότι πριν από σημαντικές διοργανώσεις είναι καλύτερο να κρατά κανείς τις δυνάμεις του, όμως μετά τη νίκη επιβάλλεται πάντα να «χαλαρώνει».

Cristiano Ronaldo: Για τον πορτογάλο διεθνή striker το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι το ύψιστο σκαλοπάτι: «Πιστεύω ότι το σεξ δεν φέρει τόση χαρά και όση η νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το σεξ δεν είναι κακό. Ωστόσο, το Παγκόσμιο λαμβάνει χώρα μόνο μια φορά στα τέσσερα χρόνια, κάτι που δεν μπορείς να πεις για το σεξ», δικαιολογημένα απάντησε επί του θέματος ο Cristiano.

Nick Kyrgios: Το Ν28 στην παγκόσμια κατάταξη δηλώνει: «Κάνω πάντα σεξ πριν από σημαντικούς αγώνες. Μάλλον αυτή η τακτική μου επέτρεψε στα 20 (2013) να κατακτήσω το  τουρνουά Grand Slam της Αυστραλίας, το Wimbledon το 2014 και το Australian Open το 2015».

Francesca Schiavone: Συμφωνεί απόλυτα με τον Nick η νικήτρια 13 τίτλων WTA. «Για μια γυναίκα, το σεξ πριν από ένα παιχνίδι είναι όχι μόνο απαραίτητο, είναι μία φαντασία. Βελτιώνει τα επίπεδα των ορμονών που βοηθούν στην επιτυχή έκβαση του αγώνα τένις». Τα τελευταία χρόνια της καριέρας της ήσαν τα πιο επιτυχημένα, κερδίζοντας στο Roland Garros (2011) και δύο φορές το Federation Cup (2009, 2010).

Franziska van Almsick: Δέκα φορές Ολυμπιονίκης, η Γερμανίδα κολυμβήτρια παραδέχθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι το σεξ με τον αγαπημένο της την βοήθησε να προετοιμάσει το μυϊκό της σύστημα πριν τους αγώνες πολύ καλύτερα από την άσκηση στο γυμναστήριο. «Αν θέλω έναν άνδρα, τίποτα δεν θα με σταματήσει και δεν με νοιάζει εάν αγωνίζομαι. Το σεξ με έναν άνδρα που επιθυμώ είναι το καλύτερο ντόπινγκ στον κόσμο. Αυτό μου δίνει δύναμη και τη νίκη», ομολόγησε η αθλήτρια.

Svetlana Kulakova: Αντίθετη με τα άλλα κορίτσια, τάσσεται η Svetlana, παγκόσμια πρωταθλήτρια της WBA. Δηλώνει ότι αρνείται το σεξ πριν από το ring, προφανώς προς μίμηση του θρυλικού Muhammad Ali.

Marty Liquori: Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ενός παλαιού αμερικανού δρομέα των 5000 μέτρων: «Το σεξ σε κάνει υπερβολικά χαρούμενο κι ένα υπερβολικά χαρούμενο άτομο δεν τρέχει το μίλι σε 3:47».

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το σεξ βοηθούσε αθλητές, όχι μόνο να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και να εξηγήσουν σε αρμόδιους της αντί ντόπινγκ την παρουσία μη φυσικών ορμονών στον οργανισμό τους. Για παράδειγμα το 1996, ο ισπανικής καταγωγής δρομέας Daniel Plazaμ δικαιολόγησε την παρουσία νανδρολόνης στο αίμα του, πείθοντας τους επιθεωρητές δια την αθωότητα του. Επέμενε ότι η ουσία βρέθηκε στο αίμα του από μια έγκυο γυναίκα, με την οποία πέρασε τη νύχτα πριν από τη λήψη του τεστ ντόπινγκ.