25/04/2024

Ροχαλητό και άπνοια

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Το σύνδρομο έντονου ροχαλητού είναι μία ενοχλητική, δυσάρεστη κατάσταση κι εμφανίζεται σε αρκετά άτομα ανά τον κόσμο. Όταν όμως συνοδεύεται με αποφρακτική άπνοια, αποτελεί μία σοβαρή διαταραχή ύπνου κι είναι σε θέση να εξελιχθεί άκρως μοιραία για τη ζωή του οποιουδήποτε. Μία επιδημιολογική έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 2% γυναικών και το 4% ανδρών υποφέρουν από σύνδρομο άπνοιας. Αν και το ροχαλητό είναι πολλές φορές αντικείμενο αστείων πειραγμάτων μπορεί να προκαλέσει από οικογενειακά προβλήματα μέχρι έντονη υπνηλία, ικανή να οδηγήσει σε τροχαία ή εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στα άτομα που πάσχουν από ροχαλητό, με παράλληλη άπνοια, η κάτω γνάθος μετατοπίζεται προς τα πίσω κλείνοντας για 10-30 δευτερόλεπτα ολικώς ή μερικώς την αεροφόρο οδό. Η μαλακή υπερώα και η βάση της γλώσσας, λόγο μειωμένου μυϊκού τόνου πέφτουν προς το φάρυγγα και φράζουν τον αέρα που θα έπρεπε να πηγαίνει στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της αναπνοής. Στο 40% των περιπτώσεων το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε άτομα παχύσαρκα που έχουν ευτραφή (μυώδη) τράχηλο και υπερβολική εναπόθεση λίπους στην υπερώα, άρα διόγκωση γλώσσας και φάρυγγα. Στην περίπτωση αυτή το μεγάλο μήκος της μαλακής υπερώας πάλλεται και προκαλεί έντονο ροχαλητό, ενώ η οπίσθια θέση της κάτω γνάθου μαζί με τη γλώσσα δημιουργεί την αποφρακτική άπνοια.

Oι συνέπειες της νυχτερινής άπνοιας είναι έντονο ροχαλητό, χρόνια κόπωση,  πονοκέφαλος, αδυναμία, διαταραχή μνήμης και συγκέντρωσης, επιθετικότητα, κατάθλιψη, κακή εργατική, αθλητική απόδοση,  αίσθηση συνεχούς υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη η μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα κι η υπέρταση που επέρχεται στο μέλλον, συντελούν στην πνευμονική υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, νυχτερινή καρδιακή δυσρυθμία, έμφραγμα μυοκαρδίου, ισχαιμικά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.

Συνίσταται άμεση και σωστή αντιμετώπιση κυρίως με απώλεια βάρους, ώστε να μειωθεί το λίπος που περιβάλει την αεροφόρα οδό, μείωση κατανάλωσης οινοπνεύματος λόγω της ιδιότητας του να χαλαρώνει τα τοιχώματα της αεροφόρου οδού, μείωση χρήσης καπνού, βενζοδιαζεπινών, ναρκωτικών ουσιών και βαρβιτουρικών γιατί επιδεινώνουν το σύνδρομο της άπνοιας. Σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας μορφής άπνοιας υπάρχει η δυνατότητα συμπτωματικής οδοντιατρικής θεραπείας με ειδικό μηχάνημα που φέρει την κάτω γνάθο μπροστά και ελευθερώνει την αεροφόρο οδό, ακόμη και χειρουργική αντιμετώπιση μόνο κι εφ’ όσον κριθεί απαραίτητη.

ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΝΟΣΟΥΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΟΡΥΒΩΔΗ ΑΤΟΜΑ !