16/04/2024

Πόσο καθαρό είναι το γυμναστήριο;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Το γυμναστήριο είναι ένα μέρος όπου ένας «καθαρούλης» θα πάθαινε κυριολεκτικά μικροβιακό σοκ. Ο χώρος του γυμναστηρίου έχει πάρα πολλά μικρόβια, βακτήρια, μύκητες. Μπορεί η μυρωδιά του ιδρώτα και της βρωμιάς για κάποιους να δημιουργεί ένα φανταστικό κατά τα άλλα ειδύλλιο πραγματικού γυμναστηρίου, όμως δεδομένου το ότι ζούμε στον 21ο αιώνα γνωρίζουμε πραγματικά τι σημαίνει η φάση, το γυμναστήριο είναι βρώμικο και οι ιδιοκτήτες – προπονητές για τον άλφα βήτα λόγο δεν το καθαρίζουν, δεν το απολυμαίνουν και δεν το αερίζουν!

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού: στην υπόγεια αποθήκη, στους σκουριασμένους ή μη αλτήρες, στα χαλάκια γυμναστικής, ακόμη και στο πιο μοντέρνο γυμναστήριο που υποτίθεται  ότι ο καθαρισμός γίνεται με πολλά και πανάκριβα καθαριστικά μέσα, η βρωμιά έχει τον τελευταίο λόγο. Η American Journal of Sports Medicine δημοσίευσε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία στον εξοπλισμό γυμναστηρίων βρέθηκε το 63% όλων εκείνων των γνωστών βακτηρίων που προκαλούν το λεγόμενο  κρυολογήματα στον άνθρωπο. Η αιτία είναι απλή, ο άνθρωπος έρχεται σε συνεχή επαφή με τα στοιχεία του γυμναστικής και τα μολύνει.

–    Ποδήλατο. Το δημοφιλέστατο στοιχείο στο γυμναστήριο, όλοι το αγγίζουν, ιδρώνουν πάνω του, συνεχώς το λερώνουν και το βρωμίζουν. Στο τιμόνι και τη σέλα έχουν βρεθεί άκρως επικίνδυνα μικρόβια, από σταφυλόκοκκο, μύκητες μέχρι και e coli. Σκουπίζουμε τη σέλα πριν καθίσουμε και φυσικά καθαρίζουμε τα χέρια μετά την άσκηση.

–    Χώρος αεροβικής ή cross fit. Αερόβιας μορφής ασκήσεις ακολουθούνται από βαθιές εκπνοές – εισπνοές αέρα – μικροβίων, ιών από πολλά άτομα συνωστισμένα σε ένα χώρο, με έναν κακό εξαερισμό να δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση.

–    Η αθλητική τσάντα με τον καιρό γίνεται εστία μόλυνσης. Γεμάτα ιδρώτα ρούχα, βρώμικα παπούτσια, μουσκεμένη πετσέτα όλα στοιχειοθετούν το σενάριο. Τοποθετούμε τα ρούχα και τα αθλητικά παπούτσια σε ξεχωριστές σακούλες πριν τα τοποθετήσουμε στην τσάντα, ενώ καθαρίζουμε συχνά τον εσωτερικό χώρο της.

–    Τα αποδυτήρια κι ο χώρος του ντους. Το υγρό και το ζεστό κλίμα του χώρου είναι ιδανικός τόπος ανάπτυξης σχεδόν όλων των μικροβίων κι όλα τα στελέχη μύκητα. Μην κάθεσαι γυμνός στα καθίσματα, φόρα παντόφλες στο ντους και σε όλο το χώρο του αποδυτηρίου, ρισκάρεις επικίνδυνα εάν περπατάς ξυπόλυτος.

–    Χαλάκια στο χώρο αεροβικής. Καθαρίζονται σπάνια, είναι βρώμικα…για σιγουριά φέρε το δικό σου προσωπικό χαλάκι.

–    Αλτήρες, όργανα γυμναστικής. Σκούπισέ τα όσο μπορείς πριν και πλύνε τα χέρια σου μετά τη χρήση.

–    Γάντια πυγμαχίας ή mma, bandage.  Αναμφισβήτητα χρησιμοποίησε τα δικά σου κι όχι άλλων συναθλητών.

 

Αυτά τα λίγα. Καλή προπόνηση.