24/04/2024

Πως βοηθάνε τα παγωμένα λουτρά στην άμεση και γρήγορη αποκατάσταση;

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.gr

Η έντονη άσκηση γίνεται ο σύγχρονος τρόπος προπονητικής του 21ου αιώνα. Μειώνει το χρόνο προπόνησης, αποδίδει max στο σώμα και τις στοχευόμενες ομάδες μυών, προκαλεί δε πολλούς μικροτραυματισμούς στις μυϊκές ίνες. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά, η μυϊκή αυτή βλάβη είναι απαραίτητη, διότι διεγείρει όχι μόνο τη μυϊκή δραστηριότητα των κυττάρων, αλλά βοηθά στην αποκατάσταση ζημιών και την περαιτέρω ενίσχυση των μυών. Από την άλλη συνδέεται με τους μυϊκούς πόνους που είναι αισθητοί από τις πρώτες 24 έως 72 ώρες μετά την άσκηση, η λεγόμενη καθυστερημένη εμφάνιση μυϊκού πόνου. Για να συνεχιστεί η προπονητική τακτική της έντονης άσκησης, τελευταία επιβάλλονται στους αθλητές παγωμένα λουτρά, με σκοπό την άμεση και γρήγορη αποκατάσταση:

  • Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, οι ταλαιπωρημένοι ιστοί αποβάλλουν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά το γαλακτικό οξύ,
  • Μειώνεται η  μεταβολική δραστηριότητα και επιβραδύνονται οι φυσιολογικές διεργασίες καταβολισμού,
  • Μειώνονται τα πρηξίματα κι οι γενικές βλάβες των ιστών.

Η ταχεία και βραχυπρόθεσμη μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες ανάκτηση δύναμης σίγουρα βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις, πάνω απ’ όλα προσδίδει σαφές πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου. Ωστόσο, τα πρωτόκολλα εμβάπτισης, πόσο χρόνο και πότε, παραμένουν ασαφή. Η βιβλιογραφία σχετικά με τη χρήση της εμβάπτισης σε παγωμένο νερό αυξάνεται, απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα, ώστε να αποκτηθεί από τους αρμόδιους μια πιο ολοκληρωμένη και εμπειρεστατομένη άποψη περί των επιπτώσεων στις αθλητικές επιδόσεις.

…ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα