29/03/2024

Πολύ κακή σύμπτωση

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης – saveyoursmile.grplaysafe.gr

Αφορμή του άρθρου ο αιφνίδιος θάνατος του αγαπημένου σε όλους Ορέστη και τελευταία πολλών Ελλήνων – διεθνών αθλητών. Οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις και απορίες που δέχτηκα από συγγενικά πρόσωπα και μη, περί της αιτίας τραγικού τέλους ενός τόσο νέου fighter, δεν μπορούσαν να με αφήσουν αμέτοχο.

«Μη σερβίρεις το ψάρι στο πιάτο, βοήθησε με να το πιάσω» Κινεζική παροιμία.  

Τρέλα να βλέπεις τον Usain Bolt να καταρρίπτει το φράγμα τον 10″ για πλάκα, ενώ κάνει περίπατο την άλλη μέρα στα 200, πολύς ενθουσιασμός με την αδρεναλίνη στα ύψη όταν απολαμβάνεις ένα ΚΟ, με τον αθλητή να μη σηκώνεται και να συνέρχεται στο νοσοκομείο με αμνησία. Τι γίνεται όμως πίσω στα παρασκήνια, πριν τον αγώνα ή μετά από χρόνια με τον αθλητή…δεν ενδιαφέρει κανένα. Ο σπουδαίος αθλητής του Kyokushinkai και του Κ-1, Andy Hug πέθανε τον Αύγουστο του 2000 από οξεία λευχαιμία. Ήταν 1.80 στο ύψος, κατηγορία 85 κιλών, ενώ στο Κ-1 συμμετείχε στην κατηγορία των υπερβαρέων και ήταν προς το τέλος της καριέρας του 98 κιλά…???

Δυστυχώς όσο ανεβαίνει το αγωνιστικό επίπεδο και ρέει το χρήμα, τόσο υψηλό είναι και το τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς για τη διάκριση. Το τίμημα πληρώνεται με αίμα και ιδρώτα στο γυμναστήριο…και δυστυχώς δε βγαίνει χωρίς εξωτερική «βοήθεια». Το άθλημα για κάποιους μοναδικούς και λίγους fighters είναι η ζωή τους και δεν υπάρχει κανένα νόημα άλλης διαφορετικής ύπαρξης…μόνο ο αγώνας.

Στο βιβλίο του Goldman «Ο θάνατος στα αποδυτήρια» γίνεται αναφορά σε 198 παγκόσμιας κλάσης αθλητές που κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία και μόνο ερώτηση:

«Εάν σου προσφερθεί ένα χάπι που θα δώσει τη νίκη σε όλες τις διοργανώσεις που θα λάβεις μέρος για πέντε συνεχή χρόνια, με τη δραματική προϋπόθεση να πεθάνεις εκ των υστέρων, θα το έπαιρνες;»

Το 52% απάντησαν ΝΑΙ…

 

  1. Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικά προϊόντα, δεν υπάρχουν ελεύθερα στη φύση. Δρουν στο σώμα αναβολικά, όπως η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, αλλά με πολύ μικρή ανδρογόνο δράση. Είναι μύθος ότι δρουν απευθείας στο μεταβολισμό του μυ. Δρουν αναβολικά δια μέσου της βελτίωσης της πεπτικής ικανότητας του οργανισμού, αλλά και της αύξησης μεταβολισμού του νευρικού συστήματος. Την ίδια δράση έχει περίπου κι η ινσουλίνη πάνω στο σώμα. Ανοίγει την πόρτα του κυττάρου στη γλυκόζη, έχει άμεση δράση στο μεταβολισμό και την έμμεση αύξηση μυϊκής μάζας – αντοχής.
  2. Η αυξητική ορμόνη είναι μία ουσία που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό, την υπόφυση. Με τα αναβολικά στεροειδή έχει τα ίδια αποτελέσματα: μείωση λίπους και αύξηση της μυϊκής μάζας. Μα αυτό επιδιώκει κάθε αθλητής…Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αυξητική ορμόνη είναι πολύ in αναβολικό στον αθλητικό χώρο.
  3. Υπάρχουν πολλών ειδών άλλα αναβολικά στοιχεία, έμμεσης κι άμεσης δράσεις.

 

Θα μείνω στην αυξητική. Αυτή που συστήνουν και διακινούν την αυξητική ορμόνη, είτε γιατί επιθυμούν να βγάλουν χρήμα, εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια του αθλητή ή τη δραματικά τεράστια θέληση του για διάκριση, είτε επειδή δεν έχουν ιδέα από φαρμακολογία, ας μην ξεχνάνε ότι: Πειραματικά έχει αποδειχτεί ότι η αυξητική ορμόνη διεγείρει και προάγει την ανάπτυξη της λευχαιμίας. Μεγάλες δόσεις αυξητικής ορμόνης έχει προκαλέσει εργαστηριακά καρκίνο σε ζώα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη όγκων σε αρουραίους με χημικώς επαγόμενο καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Τέλος άτομα με φυσικώς μεγάλο επίπεδο αυξητικής ορμόνης (ακρομεγαλία, αυξημένα ζυγωματικά, μύτη, ύψος) ναι μεν έχουν καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, έχουν δυστυχώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο και να πεθάνουν σε νεαρά ηλικία.

 

Γιατί τότε χρησιμοποιείται η αυξητική ορμόνη όλο και ευρέως από τους αθλητές;

Η απάντηση απλή και βολική…είναι πολύ αποτελεσματική:

–          άκρως καλή αναβολική επίδραση στους μυς, με ταχύτατη μεταφορά αμινοξέων στο κύτταρο και διέγερση πρωτεϊνικής σύνθεσης…

–          διεγείρει την ανάπτυξη των οστών…

–          επουλώνει τέλεια τις αρθρώσεις και τυχόν τραυματισμούς…

–          αυξάνει τον αριθμό και το μέγεθος μυϊκών κυττάρων, δυστυχώς και των καρκινικών…

–          διεγείρει την λιπόλυση, προκαλώντας μείωση συσσώρευσης λίπους, πρόσληψης τριγλυκεριδίων στις αποθήκες λίπους…

–          αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα…

–          τέλειο αναβολικό, δεν ανιχνεύεται στα ούρα…

 

Ο ξαφνικός θάνατος του 37χρονου Ανδρέα Κιλιγκαρίδη. Ο πρωταθλητής του κανόε είχε βρεθεί στην Πολωνία για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν αγωνίστηκε καθώς εκδήλωσε πυρετό και την επομένη έπεσε σε κώμα. Οι γιατροί διέγνωσαν οξεία λευχαιμία και δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του, ένας άλλος νεαρός κωπηλάτης, ο Στρατής Αλεξίδης, πέθανε από την ίδια σπάνια και βαριά νόσο. Και στις δύο περιπτώσεις η ασθένεια ξεδιπλώθηκε απότομα, αφήνοντας ερωτηματικά για τις αιτίες της πρόκλησης, τα περιθώρια ανίχνευσης και σωτηρίας.

Ένας θάνατος από λευχαιμία ενός πρωταθλητή κωπηλάτη είναι ίσως μια σύμπτωση. Δύο θάνατοι από την ίδια αιτία μια πολύ κακή σύμπτωση. Τρεις θάνατοι στην Ελλάδα και σημαντικός αριθμός παρόμοιων θανάτων στον κόσμο παύει να είναι σύμπτωση.

Οι περισσότερες συνέπειες του ντόπινγκ είναι απολύτως γνωστές σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού. Αναφερόμαστε κυρίως σε εκείνες που έγιναν ευρύτερα γνωστές στην Ελλάδα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε και μέχρι σήμερα οι θάνατοι (κυρίως «αιφνίδιοι») νεαρών αλλά και παλαίμαχων αθλητών ανά τον κόσμο πολλαπλασιάστηκαν. Οι νέες μέθοδοι που αφορούν ακόμα και γονιδιακές παρεμβάσεις έχουν αυξήσει πιθανότατα την γκάμα των ασθενειών. Πολύ περισσότερο όταν ο αθλητής χρησιμοποιεί ταυτόχρονα διεγερτικά, αναλγητικά ή ναρκωτικά φάρμακα. Για παράδειγμα, η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης με τις τρομακτικές παρενέργειες ενοχοποιείται μεταξύ άλλων και για μεγαλακρία ή γιγαντισμό σε αναπτυσσόμενους οργανισμούς, υπέρταση, υπεργλυκαιμία, καλοήθη ενδοκράνιο υπέρταση, ογκογένεση (λευχαιμία, σάρκωμα, όγκος Wilms), ενώ υπάρχει και πιθανότητα νοθείας της με κίνδυνο ανάπτυξης σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (GH ανθρώπινης υπόφυσης).

Πιάσε το ψαράκι, εάν έχεις καταλάβει τον τρόπο ή το νόημα…